InspiracjeGoście będą zaskoczeni, gdy podasz na stół. Najlepszy dodatek do serów i wędlin

Goście będą zaskoczeni, gdy podasz na stół. Najlepszy dodatek do serów i wędlin

Przetwory z winogron? Warto je zrobić.
Przetwory z winogron? Warto je zrobić.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Anna Jacek www.annajacek.jcom.pl

20.08.2024 16:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaplanowałaś już przetwory? Warto dodać do listy coś jeszcze. Marynowane winogrona są mało znane, a pyszne i intrygujące. Świetnie uzupełnią deskę serów, są świetne do wędlin i sałatek. Przygotuj się, że znajomi będą pytać o przepis. Nie jest on wcale skomplikowany.

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami, po które sięgały już nasze babcie. Jednak do marynowania nadaje się wiele więcej owoców. Warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i sięgnąć po winogrona. Są pyszne i nietypowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mało pestek to atut

Winogrona to przepyszne owoce, a marynowanie jeszcze poprawia ich walory smakowe. Zyskują wspaniały aromat, ale zachowują swoją jędrność i kształt i to na długo. Marynowanie to metoda konserwacji żywności znana od setek lat. Po prostu wystarczy zalać wcześniej przygotowaną marynatą owoce, warzywa czy grzyby. Jej składnikiem jest ocet, ale dzięki przyprawom, nie mają one ostrego smaku. Tak też jest w przypadku winogron. Do marynaty warto dodać goździki, cynamon, kardamon. Do marynowania nadają się zarówno jasne, jak i ciemne winogrona. Ważne jest to, by nie miały dużej ilości pestek.

Marynowane winogrona

Składniki:

  • 1 kg winogron,
  • pół szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka goździków, laska cynamonu, kardamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj i oderwij od nich szypułki.
  2. Zagotuj w garnku wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier, miód i sól i wybrane przyprawy.
  3. Owoce przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  4. Do każdego dodaj goździki, kardamon, kawałki cynamonu.
  5. Winogrona zalej gorącą marynatą i zakręć słoiki.
  6. Pasteryzuj je ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni C. Potem słoiki odstaw w chłodne miejsce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także