Goście będą zaskoczeni, gdy podasz na stół. Najlepszy dodatek do serów i wędlin

Zaplanowałaś już przetwory? Warto dodać do listy coś jeszcze. Marynowane winogrona są mało znane, a pyszne i intrygujące. Świetnie uzupełnią deskę serów, są świetne do wędlin i sałatek. Przygotuj się, że znajomi będą pytać o przepis. Nie jest on wcale skomplikowany.

Przetwory z winogron? Warto je zrobić. Przetwory z winogron? Warto je zrobić.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Anna Jacek www.annajacek.jcom.pl
Dorota Gepert

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami, po które sięgały już nasze babcie. Jednak do marynowania nadaje się wiele więcej owoców. Warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i sięgnąć po winogrona. Są pyszne i nietypowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Mało pestek to atut

Winogrona to przepyszne owoce, a marynowanie jeszcze poprawia ich walory smakowe. Zyskują wspaniały aromat, ale zachowują swoją jędrność i kształt i to na długo. Marynowanie to metoda konserwacji żywności znana od setek lat. Po prostu wystarczy zalać wcześniej przygotowaną marynatą owoce, warzywa czy grzyby. Jej składnikiem jest ocet, ale dzięki przyprawom, nie mają one ostrego smaku. Tak też jest w przypadku winogron. Do marynaty warto dodać goździki, cynamon, kardamon. Do marynowania nadają się zarówno jasne, jak i ciemne winogrona. Ważne jest to, by nie miały dużej ilości pestek.

Marynowane winogrona

Składniki:

  • 1 kg winogron,
  • pół szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka goździków, laska cynamonu, kardamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj i oderwij od nich szypułki.
  2. Zagotuj w garnku wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier, miód i sól i wybrane przyprawy.
  3. Owoce przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  4. Do każdego dodaj goździki, kardamon, kawałki cynamonu.
  5. Winogrona zalej gorącą marynatą i zakręć słoiki.
  6. Pasteryzuj je ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni C. Potem słoiki odstaw w chłodne miejsce.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯