Marynowane kurki w smaku jak marzenie. Zrób je koniecznie wg zasady 2:1
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek.
Wzięłam sobie do serca poradę znanego kucharza. Powiedział mi, że kurek lepiej nie mrozić, bo tracą cały smak i aromat, a znacznie lepiej je zamarynować. I choć przygotowanie do słoików tych małych grzybków wydawało się pracochłonne, przekonałam się, że warto to zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście
Wyważona ilość przypraw
Kurki marynowane to świetny sposób na zachowanie leśnego skarbu na długie zimowe miesiące. Trzeba je przygotować tak, by były jędrne i dobrze doprawione. Oczywiście ta druga kwestia dla każdego oznacza trochę co innego. Dla mnie najważniejszy jest smak grzybów, więc nie przesadzam z ilością przypraw.
Pierwszy krok
Kurki trzeba najpierw starannie przygotować, czyli oczyścić, umyć i przyciąć nóżki. Następny krok to obgotowywanie ich w marynacie z wody z octu z dodatkiem przypraw. Jeśli lubisz grzyby z cebulą, obgotuj również jej plasterki. Wystarczy około 5 minut, najmniej czasu potrzebują właśnie kurki. Potem można nawet jeszcze ciepłe włożyć do słoiczków.
Marynowane kurki
Składniki:
- 1 kg świeżych kurek,
- 2 cebule,
- 500 ml octu 10 proc.,
- 3 łyżki cukru,
- 500 ml wody,
- 2 łyżki soli,
- kilka ziaren pieprzu,
- liście laurowe do smaku
- kilka ziaren jałowca (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść kurki, usuwając wszelkie zabrudzenia i suche fragmenty. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, cukier, sól, pieprz, liście laurowe i ewentualnie ziarna jałowca. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Dodaj kurki, cebulę do garnka z marynatą. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
- Przygotuj słoiki i wieczka, starannie je umyj i wysusz.
- Kurki przelej do słoików, starając się równomiernie rozłożyć grzyby i cebulę. Napełnij słoiki do około 1 cm od brzegu.
- Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.
- Przechowuj kurki marynowane w chłodnym i suchym miejscu. Po około 2-3 tygodniach będą gotowe, ale smak i aromat będą się jeszcze rozwijać. Zimą kurki są najlepsze.