Bób z kurkami to smakowa petarda. Lepszego dania nie zjesz nawet w restauracji

Choć takie połączenie wydaje się nieoczywiste, to stało się popularne. Chodzi nie tylko o różnicę w smakach tych produktów, ale również w ich teksturach. Kremowy bób i chrupiące kurki? To nie mogło się nie udać. Warto spróbować.

Bób i kurki to świetna para smakowa!Bób i kurki to świetna para smakowa!
Źródło zdjęć: © Getty Images | gbh007
Dorota Gepert

To danie można nazwać podwójnie sezonowym. Czas na kurki i bób jest dość krótki, dlatego trzeba postarać się, by oba te produkty jak najszybciej znalazły się na talerzu.

Klucz do sukcesu

Bób, kurki, przyprawy i świeże zioła możesz zamienić w danie jak z restauracji. Kolory produktów tworzą ładną kompozycję, a smaki łączą się w pyszną całość. W dodatku taka potrawa wcale nie jest trudna do przygotowania. Wszystko polega na tym, by dobrze ugotować bób i szybko przesmażyć kurki, tak by pozostały jędrne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Trik na bób

Młody bób łatwo rozgotować, a w tym przepisie chodzi o to, by jego ziarenka pozostały jędrne. Potem będą jeszcze duszone, więc trzeba to zrobić szybko. Zagotuj więc wodę z dodatkiem cukru. Następnie wrzuć bób do wrzącej wody (powinno być jej dwa razy więcej niż bobu, bo nasiona muszą swobodnie pływać). Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut. Pod koniec gotowania do bobu dodaj sól, do smaku.

Trik na kurki

Największe błędy, jakie możesz popełnić z kurkami to zbyt długie przechowywanie i zbyt długie smażenie. Dlatego oczyść świeże kurki, większe możesz przekroić na połówki i wrzuć je na patelnie. Jeśli chodzi o tłuszcz, zdecydowanie najlepsze będzie masło, bo podkreśla ich smak. Można też użyć masła klarowanego. Nie nadaje się do tego oliwa z oliwek, bo potęguje goryczkę grzybów. Kurki smaż tylko kilka minut (do 10 minut), by sok, który puszczą był zredukowany. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszych działań.

Bób z kurkami — przepis na sezonowe danie

Składniki:

  • ok. 600 g bobu,
  • ok. 600 g kurek,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia,
  • oliwa do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób (ok. 5 minut), odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Oczyść kurki, a jeśli jest potrzeba, wypłucz je.
  3. Na głębokiej patelni rozpuść łyżeczkę masła i włóż obrany bób. Wlej trochę wody, by się nieco poddusił. Gdy odparuje po kilku minutach, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę lub bazylię. Odstaw.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej masło i przesmaż kurki. Pod koniec smażenia dodaj gałązkę rozmarynu i dopraw grzyby solą oraz pieprzem.
  5. Porcje bobu nakładaj na talerze, a na wierzch wyłóż kurki. Całość skrop oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości