Bób z kurkami to smakowa petarda. Lepszego dania nie zjesz nawet w restauracji
Choć takie połączenie wydaje się nieoczywiste, to stało się popularne. Chodzi nie tylko o różnicę w smakach tych produktów, ale również w ich teksturach. Kremowy bób i chrupiące kurki? To nie mogło się nie udać. Warto spróbować.
08.07.2024 | aktual.: 08.07.2024 18:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To danie można nazwać podwójnie sezonowym. Czas na kurki i bób jest dość krótki, dlatego trzeba postarać się, by oba te produkty jak najszybciej znalazły się na talerzu.
Klucz do sukcesu
Bób, kurki, przyprawy i świeże zioła możesz zamienić w danie jak z restauracji. Kolory produktów tworzą ładną kompozycję, a smaki łączą się w pyszną całość. W dodatku taka potrawa wcale nie jest trudna do przygotowania. Wszystko polega na tym, by dobrze ugotować bób i szybko przesmażyć kurki, tak by pozostały jędrne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trik na bób
Młody bób łatwo rozgotować, a w tym przepisie chodzi o to, by jego ziarenka pozostały jędrne. Potem będą jeszcze duszone, więc trzeba to zrobić szybko. Zagotuj więc wodę z dodatkiem cukru. Następnie wrzuć bób do wrzącej wody (powinno być jej dwa razy więcej niż bobu, bo nasiona muszą swobodnie pływać). Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut. Pod koniec gotowania do bobu dodaj sól, do smaku.
Trik na kurki
Największe błędy, jakie możesz popełnić z kurkami to zbyt długie przechowywanie i zbyt długie smażenie. Dlatego oczyść świeże kurki, większe możesz przekroić na połówki i wrzuć je na patelnie. Jeśli chodzi o tłuszcz, zdecydowanie najlepsze będzie masło, bo podkreśla ich smak. Można też użyć masła klarowanego. Nie nadaje się do tego oliwa z oliwek, bo potęguje goryczkę grzybów. Kurki smaż tylko kilka minut (do 10 minut), by sok, który puszczą był zredukowany. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszych działań.
Bób z kurkami — przepis na sezonowe danie
Składniki:
- ok. 600 g bobu,
- ok. 600 g kurek,
- 1 gałązka rozmarynu,
- kilka gałązek natki pietruszki lub bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia,
- oliwa do podania.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób (ok. 5 minut), odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
- Oczyść kurki, a jeśli jest potrzeba, wypłucz je.
- Na głębokiej patelni rozpuść łyżeczkę masła i włóż obrany bób. Wlej trochę wody, by się nieco poddusił. Gdy odparuje po kilku minutach, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę lub bazylię. Odstaw.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło i przesmaż kurki. Pod koniec smażenia dodaj gałązkę rozmarynu i dopraw grzyby solą oraz pieprzem.
- Porcje bobu nakładaj na talerze, a na wierzch wyłóż kurki. Całość skrop oliwą.