PrzepisPrzekąskiBób z kurkami to smakowa petarda. Lepszego dania nie zjesz nawet w restauracji

Bób z kurkami to smakowa petarda. Lepszego dania nie zjesz nawet w restauracji

Choć takie połączenie wydaje się nieoczywiste, to stało się popularne. Chodzi nie tylko o różnicę w smakach tych produktów, ale również w ich teksturach. Kremowy bób i chrupiące kurki? To nie mogło się nie udać. Warto spróbować.

Bób i kurki to świetna para smakowa!
Bób i kurki to świetna para smakowa!
Źródło zdjęć: © Getty Images | gbh007

08.07.2024 | aktual.: 08.07.2024 18:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To danie można nazwać podwójnie sezonowym. Czas na kurki i bób jest dość krótki, dlatego trzeba postarać się, by oba te produkty jak najszybciej znalazły się na talerzu.

Klucz do sukcesu

Bób, kurki, przyprawy i świeże zioła możesz zamienić w danie jak z restauracji. Kolory produktów tworzą ładną kompozycję, a smaki łączą się w pyszną całość. W dodatku taka potrawa wcale nie jest trudna do przygotowania. Wszystko polega na tym, by dobrze ugotować bób i szybko przesmażyć kurki, tak by pozostały jędrne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trik na bób

Młody bób łatwo rozgotować, a w tym przepisie chodzi o to, by jego ziarenka pozostały jędrne. Potem będą jeszcze duszone, więc trzeba to zrobić szybko. Zagotuj więc wodę z dodatkiem cukru. Następnie wrzuć bób do wrzącej wody (powinno być jej dwa razy więcej niż bobu, bo nasiona muszą swobodnie pływać). Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut. Pod koniec gotowania do bobu dodaj sól, do smaku.

Trik na kurki

Największe błędy, jakie możesz popełnić z kurkami to zbyt długie przechowywanie i zbyt długie smażenie. Dlatego oczyść świeże kurki, większe możesz przekroić na połówki i wrzuć je na patelnie. Jeśli chodzi o tłuszcz, zdecydowanie najlepsze będzie masło, bo podkreśla ich smak. Można też użyć masła klarowanego. Nie nadaje się do tego oliwa z oliwek, bo potęguje goryczkę grzybów. Kurki smaż tylko kilka minut (do 10 minut), by sok, który puszczą był zredukowany. Tak przygotowane grzyby są gotowe do dalszych działań.

Bób z kurkami — przepis na sezonowe danie

Składniki:

  • ok. 600 g bobu,
  • ok. 600 g kurek,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia,
  • oliwa do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób (ok. 5 minut), odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Oczyść kurki, a jeśli jest potrzeba, wypłucz je.
  3. Na głębokiej patelni rozpuść łyżeczkę masła i włóż obrany bób. Wlej trochę wody, by się nieco poddusił. Gdy odparuje po kilku minutach, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę lub bazylię. Odstaw.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej masło i przesmaż kurki. Pod koniec smażenia dodaj gałązkę rozmarynu i dopraw grzyby solą oraz pieprzem.
  5. Porcje bobu nakładaj na talerze, a na wierzch wyłóż kurki. Całość skrop oliwą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
bóbkurkikurki przepisy