Te popularne grzyby kosztują fortunę. Nawet pół tysiąca złotych za kilogram

Fani grzybobrania mogą zacierać ręce. Jedne z ich ulubionych grzybów potrafią osiągać gigantyczne ceny. 500 złotych za kilogram? Nic, tylko wybierać się do lasu na poszukiwania! No dobrze, jest tu jednak pewien haczyk...

Suszone grzyby osiągają zawrotne cenySuszone grzyby osiągają zawrotne ceny
Źródło zdjęć: © Canva | Martina_L

Ostatnie burze i deszcze dały amatorom grzybobrania nadzieję na to, że ich następna wędrówka do lasu zakończy się zebraniem pokaźnego koszyka darów natury. Chociaż zbieranie grzybów kojarzy się głównie z jesienią, to już latem można spotkać w polskich lasach mnóstwo smacznych i zdrowych gatunków. Borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki. Kto wie, gdzie szukać, ten na pewno sobie poradzi. A wśród tych wszystkich popularnych grzybów jest też pieprznik jadalny — sławetna kurka, której cena osiąga nawet 500 złotych za kilogram. Jest tylko jeden warunek. Te grzyby muszą być suszone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Fortuna za suszone grzyby

Redakcja WP Finanse sprawdziła, ile latem 2024 roku trzeba zapłacić za świeże i suszone grzyby. W ten sposób dowiedzieliśmy się, że w Warszawie za świeże kurki trzeba zapłacić nawet 99 złotych za kilogram. Na szczęście dla chcącego nic trudnego i można znaleźć targowiska, gdzie kurki kupimy już za 40-50 złotych za kilogram.

Jeszcze więcej — a raczej: znacznie więcej — trzeba zapłacić za grzyby suszone. Rekordzistą w tej dziedzinie są wspomniane już pieprzniki jadalne (nie mylić z lisówką pomarańczową, czyli tzw. fałszywą kurką!), których cena osiąga nawet 500 złotych za kilogram. Niewiele taniej prezentują się suszone prawdziwki. Za te smaczne grzyby zapłacimy około 400 złotych za kilogram.

Suszone kurki. Czy warto za nie tyle zapłacić?

Był czas, w którym uważano, że grzyby to smaczny, lecz pod względem odżywczym jałowy specjał z lasu. Nic bardziej mylnego. Jak się okazuje, leśne zbiory mogą nam zapewnić nie tylko dobrą ucztę i miłą rozrywkę, ale także mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Suszone kurki to prawdziwa fortuna
Suszone kurki to prawdziwa fortuna © Canva | anandoart

W suszonych kurkach odnajdziemy więc witaminy, składniki mineralne i białko. Pieprznik jadalny jest bogatym źródłem beta-karotenu, wapnia, żelaza, cynku, witamin z grupy B. Jego spożywanie wiąże się ze wsparciem pracy mózgu i układu immunologicznego, a także wzmocnieniem kości i zębów. Pytanie brzmi: czy, mimo wszystko, jest to warte aż 500 złotych za kilogram?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇