Zamiast masła dodaję sezonowe warzywo. Brownie wychodzi obłędnie puszyste
Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezonowego warzywa.
04.07.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:01
Brownie to proste ciasto czekoladowe, składające się z masła, czekolady, jajek i odrobiny mąki. Jest słodkie, wilgotne i niezwykle czekoladowe. To prawdziwa uczta dla każdego łasucha. Ciasto ma jedną, dość dużą wadę — jest bardzo kaloryczne.
Nie oznacza to, że musisz rezygnować z tego wypieku. Poznaj przepis na brownie w wersji fit. Po upieczeniu jest obłędnie puszyste i wilgotne. To zasługa pewnego nietypowego, sezonowego warzywa, które latem kupisz w każdym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre brownie?
Brownie wymyślono w Stanach Zjednoczonych. Podobno jest to zasługa pewnej bibliotekarki, która w trakcie przygotowywania ciasta czekoladowego zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. W ten sposób powstano jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie.
Jak zrobić dobre brownie? Najważniejszym składnikiem jest tutaj masło, bowiem to właśnie ono odpowiada za niezwykłą, wręcz lejącą się konsystencję ciasta. Nie zapominajmy też o czekoladzie. Klasyczne brownie przygotowuje się na bazie 70 proc. czekolady, która daje mu głębokiego, czekoladowego smaku. W masie lądują jeszcze jajka, cukier i odrobina mąki, która scala wszystkie składniki. Ciasto można wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak orzechy, owoce czy masa sernikowa.
Jest jednak sposób na to, aby nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, nie tracąc przy tym jego intensywnego, czekoladowego smaku. Wystarczy, że dodasz do niego startej cukinii. Dzięki temu ciasto stanie się o połowę mniej kaloryczne. Poznaj prosty przepis.
Zobacz także
Brownie z cukinii — przepis
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 500 g mąki,
- pół kostki masła,
- 3 jajka,
- pół szklanki kakao,
- szklanka cukru lub erytrolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż ja na sitko, aby pozbyć się w niej nadmiaru wody.
- Wyciągnij dużą miskę i umieść w niej rozbite jajka oraz cukier. Całość zmiksuj na puszystą masę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i rozpuszczone masło. Ponownie zmiksuj całość.
- Na sam koniec dodaj cukinię. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 185 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 35-40 minut. Smacznego!