Zamiast masła dodaję sezonowe warzywo. Brownie wychodzi obłędnie puszyste

Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezonowego warzywa.

Pyszne brownie z cukiniiPyszne brownie z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | themalni

Brownie to proste ciasto czekoladowe, składające się z masła, czekolady, jajek i odrobiny mąki. Jest słodkie, wilgotne i niezwykle czekoladowe. To prawdziwa uczta dla każdego łasucha. Ciasto ma jedną, dość dużą wadę — jest bardzo kaloryczne.

Nie oznacza to, że musisz rezygnować z tego wypieku. Poznaj przepis na brownie w wersji fit. Po upieczeniu jest obłędnie puszyste i wilgotne. To zasługa pewnego nietypowego, sezonowego warzywa, które latem kupisz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić dobre brownie?

Brownie wymyślono w Stanach Zjednoczonych. Podobno jest to zasługa pewnej bibliotekarki, która w trakcie przygotowywania ciasta czekoladowego zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. W ten sposób powstano jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie.

Jak zrobić dobre brownie? Najważniejszym składnikiem jest tutaj masło, bowiem to właśnie ono odpowiada za niezwykłą, wręcz lejącą się konsystencję ciasta. Nie zapominajmy też o czekoladzie. Klasyczne brownie przygotowuje się na bazie 70 proc. czekolady, która daje mu głębokiego, czekoladowego smaku. W masie lądują jeszcze jajka, cukier i odrobina mąki, która scala wszystkie składniki. Ciasto można wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak orzechy, owoce czy masa sernikowa.

Jest jednak sposób na to, aby nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, nie tracąc przy tym jego intensywnego, czekoladowego smaku. Wystarczy, że dodasz do niego startej cukinii. Dzięki temu ciasto stanie się o połowę mniej kaloryczne. Poznaj prosty przepis.

Brownie z cukinii — przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mąki,
  • pół kostki masła,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki kakao,
  • szklanka cukru lub erytrolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż ja na sitko, aby pozbyć się w niej nadmiaru wody.
  3. Wyciągnij dużą miskę i umieść w niej rozbite jajka oraz cukier. Całość zmiksuj na puszystą masę.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i rozpuszczone masło. Ponownie zmiksuj całość.
  5. Na sam koniec dodaj cukinię. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 185 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 35-40 minut. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę