WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Przekładam plastry cukinii serem i wstawiam do piekarnika. Kiedy jest gorąco, nie mam ochoty na inną kolację

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem tę przekąskę, wiedziałem już, że będę ją przygotowywał jeszcze mnóstwo razy. Cukinia caprese to prawdziwy majstersztyk, który może być częścią imprezowego asortymentu lub nawet ciekawym pomysłem na kolację. Przygotujesz ją w kilka chwil!

Cukinia caprese - pomysł na kolację lub imprezęCukinia caprese - pomysł na kolację lub imprezę
Źródło zdjęć: © Canva | kabVisio

Caprese to rodzaj prostej, włoskiej sałatki z mozzarelli, pomidorów, oliwy z oliwek i listków bazylii. Teraz już na pewno domyślasz się, jak prezentuje się cukinia caprese, którą chcę ci dzisiaj pokazać. Różnica jest taka, że dodatek cukinii sprawia, że przekąska staje się bardziej pożywna, a w mojej opinii również znacznie smaczniejsza. Oczywiście nie obędzie się bez pewnego "oszustwa", bo cukinia caprese zostanie przeze mnie także... upieczona. Zapowiada się pysznie, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Cukinia caprese to rewelacyjny pomysł na kolację, przekąskę na wieczór filmowy, ale także na sztandarową pozycję imprezowego menu. Jeszcze się taki nie znalazł, któremu by to nie posmakowało i do tej pory wszyscy, którym zaserwowałem taką przystawkę, zajadali się nią, aż im się uszy trzęsły. Przygotuj cukinię caprese u siebie w domu i sam się przekonaj!

Cukinia caprese

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 pomidory (u mnie malinowe),
  • ok. 100 g mozzarelli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • listki bazylii.
Caprese, ale na cukinii. Pomysł idealny!
Caprese, ale na cukinii. Pomysł idealny! © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odkrój twardą końcówkę. Teraz przekrój warzywo wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki pozbądź się większości miąższu.
  2. Widelcem ponakłuwaj cukinię. W środku rozprowadź zmieszane przyprawy: sól, pieprz, suszoną bazylię, oregano oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku.
  3. Tak przygotowane cukinie przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz 15 minut w 230 stopniach.
  4. Wyjmij upieczone warzywo i ułóż na nim — naprzemiennie, jak to w caprese — pokrojoną mozzarellę i pomidory. Ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut.
  5. Podawaj polane oliwą z oliwek i ozdobione listkami bazylii. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie