Książulo spróbował pizzy z baru mlecznego. "Tak stara, że cię w planach jeszcze nie było"

Kolejnym przystankiem w kulinarnej podróży Książula okazał się Słupsk, a konkretniej bar mleczny Poranek słynący z długoletniej tradycji. To również tam serwowana jest najstarsza pizza w Polsce. Jak wygląda i jak smakuje?

Książulo i najstarsza pizza w Polsce Książulo i najstarsza pizza w Polsce
Źródło zdjęć: © YouTube: KSIĄŻULO (screenshot)

Książulo, czyli Szymon Nyczke, to quasi-krytyk kulinarny publikujący krótkie filmiki na YouTubie. Nyczke odwiedza kolejne mniej i bardziej znane lokale w Polsce, testuje serwowane tam potrawy, a następnie dzieli się wrażeniami z widzami. Tym razem pojawił się w Słupsku, w barze mlecznym Poranek. To tam serwowana jest najstarsza pizza w Polsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Najstarsza pizza w Polsce. W Poranku placki serwowane są od 50 lat

W marcu 1974 roku przy barze mlecznym Poranek utworzono niewielką pizzerię. Było to pierwsze takie przedsięwzięcie nie tylko w Słupsku, ale też w całej Polsce. Samo otwarcie pizzerii (która w rzeczywistości była niewielką wnęką przy barze) miało miejsce 8 marca, a pomysłodawcą sprzedaży pizzy w komunistycznej Polsce był Tadeusz Szołdra, dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS "Społem". Mężczyzna zainspirował się podczas podróży służbowej do Włoch. Placki z dodatkami przypadły mu do gustu, postanowił więc wypromować je w Polsce.

Pizza z Poranka odbiega nieco od tej klasycznej. Placki są mniejsze i bardziej przypominają drożdżówki. Nie odbiera im ten fakt uroku, wręcz przeciwnie – dzięki temu wyróżniają się na tle innych. Warto dodać, że pizza w poranku wyrabiana jest według tej samej receptury, co w 1974 r. A przynajmniej tak głoszą miejskie legendy. Natomiast sam bar mleczny Poranek działa od ponad 70 lat, co plasuje ten lokal na podium najstarszych barów mlecznych w Polsce.

Książulo odwiedził bar mleczny, w którym serwowana jest najstarsza pizza w Polsce
Książulo odwiedził bar mleczny, w którym serwowana jest najstarsza pizza w Polsce © YouTube: Książulo (screenshot)

Książulo spróbował najstarszej pizzy w Polsce. "Świeżutka, bardzo dobra"

W Słupsku i w Poranku pojawili się dwaj znani z kulinarnych recenzji youtuberzy – Książulo i Wojtek. Książulo z nieskrywaną ekscytacją opowiadał, że zaraz oto stanie w progu lokalu, gdzie serwowana jest "pizza tak stara, że cię w planach jeszcze nie było". A kiedy już stanął w tym progu, pochwalił bar za bycie oldschoolowym, a pracujące tam kobiety za autentyczność. "Już mi się podoba", stwierdził jeszcze przed złożeniem zamówienia.

Nyczke zamówił zupę pomidorową z makaronem (5,06 zł), zupę jarzynową (5,39 zł), schabowego (14,45 zł) i mielonego drobiowego w zestawie (15,38 zł) oraz naleśniki z serem i ze śmietaną (8,86 zł). Pomidorówka była w jego opinii babcina, nieprzegięta, z lekko rozgotowanym makaronem. Książulo jarzynową zjadł ze smakiem, ale, jeśli miałby wybierać, postawiłby na pomidorówkę. Mielony drobiowy z ziemniakami i mizerią zyskał bardzo wysokie noty, podobnie schabowy z marchewką i groszkiem. A naleśniki? "Chłopie, bajeczka".

Ale to najstarsza w Polsce pizza była gwoździem tego odcinka. Książulo zamówił cztery różne placki na wynos, a za pałaszowanie zabrał się na fotelu w samochodzie. Pizza pieczarkowa kosztowała 10,70 zł, z kiełbasą 10,40 zł, z boczkiem 10,70 zł.

– Jest to bardzo dobra, świeżutka pizzerinka. Jeśli jest podawana tak zawsze, no to uważam, że jest super. I wiadomo, nic zaskakującego. Fajnie sobie spróbować po prostu pierwszej pizzy w Polsce – podsumował w nagraniu udostępnionym na YouTubie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę