Znajomy Włoch pokazał mi, jak zrobić mozzarellę. Już nigdy nie kupię jej w sklepie

Mozzarella to jeden z serów, bez którego ciężko wyobrazić sobie kuchnię włoską. Delikatna w smaku, miękka i śmietankowa kulka świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale również jako dodatek do sałatek. Zamiast kupować gotową mozzarellę w sklepie, robię ją sama w domu. To prostsze niż mogłoby się wydawać.

mozzarella, mozzarelle, bufala, sud, italia, bufalo, latte, latticino, caseario, treccia, bocconcino, artigianale, commestibile, buono, antipasto, bianco, fresco, morbido, gustoso, grondante, goccia, lacrima, pasta, mucca, vacca, vaccino, ovini, formaggio, colesterolo, intolleranza, campaniaJak wykorzystać mozzarellę w kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Ottonera - stock.adobe.com
Ewa Malinowska

Uwielbiam sałatkę caprese szczególnie latem, gdy pomidory pachną i smakują tak, jak powinny. Nie może się obyć oczywiście bez mozzarelli. Podczas jednej z wizyt w słonecznej Italii poznałam domowy przepis na ten ser. Mogłoby się wydawać, że jest to skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Wychodzi już przy pierwszej próbie, więc poradzą sobie nawet początkujący. Nie musisz od razu zaopatrywać się w podpuszczkę, spróbuj przygotować mozzarellą przy pomocy octu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Domowy przepis na ser mozzarella

Mozzarella to kultowy włoski ser podpuszczkowy, tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolic. Nie musisz jednak łapać się za głowę i zastanawiać, skąd dorwać takie mleko. Przygotować je można równie dobrze z mleka krowiego, zachowując wyjątkowy smak i teksturę.

Domowy ser mozzarella - Pyszności
Domowy ser mozzarella © Pixabay | el_duderino123

Mozzarella to nieodłączny składnik wielu włoskich potraw, króluje na pizzy i lazanii. Śmiało można dodać ją do sałatek lub położyć na kanapki. Ta niepozorna biała kulka to bogactwo wapnia, witamin z grupy B oraz białka. A co najważniejsze - jest po prostu przepyszna!

Składniki:

  • 2 litry pełnego mleka (o zawartości tłuszczu minimum 3,2 proc.),
  • 120 ml białego octu,
  • 5 gramów soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do garnka o grubym dnie i podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 46 stopni Celsjusza.
  2. Zmniejsz moc palnika i wlej ocet. Wymieszaj i zdejmij garnek z palnika.
  3. Mieszanka mleka z octem powinna zacząć się ścinać. Kontynuuj mieszanie, aż utworzą się wyraźne grudki i serwatka.
  4. Przykryj garnek pokrywą i odstaw na 30 minut.
  5. Przy pomocy sitka odsącz serwatkę od sera. Drewnianą łyżką dodatkowo odciśnij nadmiar płynu. Następnie uformuj kulkę, cały czas wyciskając nadmiar wody.
  6. Odlaną serwatkę podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza i dodaj do niej sól.
  7. Zalej ciepłą serwatką kulkę mozzarelli. Namocz chwilę.
  8. Wyjmij kulkę mozzarelli i odciśnij nadmiar wody. Przełóż na chwilę ser do osobnej miski z zimną wodą.

Domowa mozzarella jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥