PrzepisKuchnia włoskaZnajomy Włoch pokazał mi, jak zrobić mozzarellę. Już nigdy nie kupię jej w sklepie

Znajomy Włoch pokazał mi, jak zrobić mozzarellę. Już nigdy nie kupię jej w sklepie

Jak wykorzystać mozzarellę w kuchni?
Jak wykorzystać mozzarellę w kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Ottonera - stock.adobe.com

06.06.2024 12:39, aktual.: 06.06.2024 15:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mozzarella to jeden z serów, bez którego ciężko wyobrazić sobie kuchnię włoską. Delikatna w smaku, miękka i śmietankowa kulka świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale również jako dodatek do sałatek. Zamiast kupować gotową mozzarellę w sklepie, robię ją sama w domu. To prostsze niż mogłoby się wydawać.

Uwielbiam sałatkę caprese szczególnie latem, gdy pomidory pachną i smakują tak, jak powinny. Nie może się obyć oczywiście bez mozzarelli. Podczas jednej z wizyt w słonecznej Italii poznałam domowy przepis na ten ser. Mogłoby się wydawać, że jest to skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Wychodzi już przy pierwszej próbie, więc poradzą sobie nawet początkujący. Nie musisz od razu zaopatrywać się w podpuszczkę, spróbuj przygotować mozzarellą przy pomocy octu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy przepis na ser mozzarella

Mozzarella to kultowy włoski ser podpuszczkowy, tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolic. Nie musisz jednak łapać się za głowę i zastanawiać, skąd dorwać takie mleko. Przygotować je można równie dobrze z mleka krowiego, zachowując wyjątkowy smak i teksturę.

Domowy ser mozzarella
Domowy ser mozzarella© Pixabay | el_duderino123

Mozzarella to nieodłączny składnik wielu włoskich potraw, króluje na pizzy i lazanii. Śmiało można dodać ją do sałatek lub położyć na kanapki. Ta niepozorna biała kulka to bogactwo wapnia, witamin z grupy B oraz białka. A co najważniejsze - jest po prostu przepyszna!

Składniki:

  • 2 litry pełnego mleka (o zawartości tłuszczu minimum 3,2 proc.),
  • 120 ml białego octu,
  • 5 gramów soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do garnka o grubym dnie i podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 46 stopni Celsjusza.
  2. Zmniejsz moc palnika i wlej ocet. Wymieszaj i zdejmij garnek z palnika.
  3. Mieszanka mleka z octem powinna zacząć się ścinać. Kontynuuj mieszanie, aż utworzą się wyraźne grudki i serwatka.
  4. Przykryj garnek pokrywą i odstaw na 30 minut.
  5. Przy pomocy sitka odsącz serwatkę od sera. Drewnianą łyżką dodatkowo odciśnij nadmiar płynu. Następnie uformuj kulkę, cały czas wyciskając nadmiar wody.
  6. Odlaną serwatkę podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza i dodaj do niej sól.
  7. Zalej ciepłą serwatką kulkę mozzarelli. Namocz chwilę.
  8. Wyjmij kulkę mozzarelli i odciśnij nadmiar wody. Przełóż na chwilę ser do osobnej miski z zimną wodą.

Domowa mozzarella jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także