PrzepisSzybki obiadWrzuć do pojemnika i zblenduj. Sprawdzi się lepiej niż w sałatce

Wrzuć do pojemnika i zblenduj. Sprawdzi się lepiej niż w sałatce

Chociaż pesto kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną bazylią, to znana z sałatek rukola znakomicie sprawdzi się jako baza do zielonego sosu. Ekspresowy i zdrowy obiad wyczarujesz w kilka minut.

Pesto z rukoli -  Pyszności
Pesto z rukoli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE

04.06.2024 11:42

Kiedy nie mam czasu na długie stanie w kuchni i przygotowywanie wymyślnego obiadu, sięgam chętnie po pyszne pesto. Od kiedy odkryłam, że można przygotować je również z mojej ulubionej rukoli, robię je równie często jak klasyczne. Jest aromatyczne, nieco pikantne i świetnie pasuje nie tylko do makaronów, ale również sprawdza się w roli dodatku do mięs lub pasty na kanapki. Jest tanio, szybko i przede wszystkim bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pesto z rukoli

Rukola najczęściej trafia do sałatek, podkreślając ich smak swoją delikatną pikanterią. Warto jej walory wykorzystać również w pesto. Najlepiej sięgnąć po świeżą rukolę, która ma najlepszy, lekki i rześki smak. Warto mieć ją w swoim ogródku obok sałaty, ale i ta ze sklepu świetnie sprawdzi się do przygotowania domowego pesto.

Rukola to smaczny dodatek do dań
Rukola to smaczny dodatek do dań© Adobe Stock

Pesto z rukoli to idealny dodatek do makaronu, sałatek, warzyw, a nawet kanapek. Rukola to nie tylko pyszne warzywo, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, K, z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zdecydowanie warto włączyć ją częściej do swojej diety szczególnie teraz, gdy smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej rukoli,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj rukolę i osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
  3. Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zamiast orzechów włoskich możesz sięgnąć również po piniowe, ziemne lub nerkowca. Jeśli obawiasz się, że twój blender nie poradzi sobie z ich twardością, namocz orzechy wcześniej w wodzie. Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispestorukola
Wybrane dla Ciebie