Wrzuć do pojemnika i zblenduj. Sprawdzi się lepiej niż w sałatce

Chociaż pesto kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną bazylią, to znana z sałatek rukola znakomicie sprawdzi się jako baza do zielonego sosu. Ekspresowy i zdrowy obiad wyczarujesz w kilka minut.

Pesto z rukoli -  PysznościPesto z rukoli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam czasu na długie stanie w kuchni i przygotowywanie wymyślnego obiadu, sięgam chętnie po pyszne pesto. Od kiedy odkryłam, że można przygotować je również z mojej ulubionej rukoli, robię je równie często jak klasyczne. Jest aromatyczne, nieco pikantne i świetnie pasuje nie tylko do makaronów, ale również sprawdza się w roli dodatku do mięs lub pasty na kanapki. Jest tanio, szybko i przede wszystkim bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Pesto z rukoli

Rukola najczęściej trafia do sałatek, podkreślając ich smak swoją delikatną pikanterią. Warto jej walory wykorzystać również w pesto. Najlepiej sięgnąć po świeżą rukolę, która ma najlepszy, lekki i rześki smak. Warto mieć ją w swoim ogródku obok sałaty, ale i ta ze sklepu świetnie sprawdzi się do przygotowania domowego pesto.

Rukola to smaczny dodatek do dań
Rukola to smaczny dodatek do dań © Adobe Stock

Pesto z rukoli to idealny dodatek do makaronu, sałatek, warzyw, a nawet kanapek. Rukola to nie tylko pyszne warzywo, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, K, z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zdecydowanie warto włączyć ją częściej do swojej diety szczególnie teraz, gdy smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej rukoli,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj rukolę i osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
  3. Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zamiast orzechów włoskich możesz sięgnąć również po piniowe, ziemne lub nerkowca. Jeśli obawiasz się, że twój blender nie poradzi sobie z ich twardością, namocz orzechy wcześniej w wodzie. Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa