Wrzuć do pojemnika i zblenduj. Sprawdzi się lepiej niż w sałatce

Chociaż pesto kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną bazylią, to znana z sałatek rukola znakomicie sprawdzi się jako baza do zielonego sosu. Ekspresowy i zdrowy obiad wyczarujesz w kilka minut.

Pesto z rukoli -  PysznościPesto z rukoli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam czasu na długie stanie w kuchni i przygotowywanie wymyślnego obiadu, sięgam chętnie po pyszne pesto. Od kiedy odkryłam, że można przygotować je również z mojej ulubionej rukoli, robię je równie często jak klasyczne. Jest aromatyczne, nieco pikantne i świetnie pasuje nie tylko do makaronów, ale również sprawdza się w roli dodatku do mięs lub pasty na kanapki. Jest tanio, szybko i przede wszystkim bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Pesto z rukoli

Rukola najczęściej trafia do sałatek, podkreślając ich smak swoją delikatną pikanterią. Warto jej walory wykorzystać również w pesto. Najlepiej sięgnąć po świeżą rukolę, która ma najlepszy, lekki i rześki smak. Warto mieć ją w swoim ogródku obok sałaty, ale i ta ze sklepu świetnie sprawdzi się do przygotowania domowego pesto.

Rukola to smaczny dodatek do dań
Rukola to smaczny dodatek do dań © Adobe Stock

Pesto z rukoli to idealny dodatek do makaronu, sałatek, warzyw, a nawet kanapek. Rukola to nie tylko pyszne warzywo, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, K, z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zdecydowanie warto włączyć ją częściej do swojej diety szczególnie teraz, gdy smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej rukoli,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj rukolę i osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
  3. Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zamiast orzechów włoskich możesz sięgnąć również po piniowe, ziemne lub nerkowca. Jeśli obawiasz się, że twój blender nie poradzi sobie z ich twardością, namocz orzechy wcześniej w wodzie. Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej