Wrzuć do pojemnika i zblenduj. Sprawdzi się lepiej niż w sałatce
Chociaż pesto kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną bazylią, to znana z sałatek rukola znakomicie sprawdzi się jako baza do zielonego sosu. Ekspresowy i zdrowy obiad wyczarujesz w kilka minut.
04.06.2024 11:42
Kiedy nie mam czasu na długie stanie w kuchni i przygotowywanie wymyślnego obiadu, sięgam chętnie po pyszne pesto. Od kiedy odkryłam, że można przygotować je również z mojej ulubionej rukoli, robię je równie często jak klasyczne. Jest aromatyczne, nieco pikantne i świetnie pasuje nie tylko do makaronów, ale również sprawdza się w roli dodatku do mięs lub pasty na kanapki. Jest tanio, szybko i przede wszystkim bardzo smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pesto z rukoli
Rukola najczęściej trafia do sałatek, podkreślając ich smak swoją delikatną pikanterią. Warto jej walory wykorzystać również w pesto. Najlepiej sięgnąć po świeżą rukolę, która ma najlepszy, lekki i rześki smak. Warto mieć ją w swoim ogródku obok sałaty, ale i ta ze sklepu świetnie sprawdzi się do przygotowania domowego pesto.
Pesto z rukoli to idealny dodatek do makaronu, sałatek, warzyw, a nawet kanapek. Rukola to nie tylko pyszne warzywo, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy A, C, K, z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zdecydowanie warto włączyć ją częściej do swojej diety szczególnie teraz, gdy smakuje najlepiej.
Składniki:
- 2 szklanki świeżej rukoli,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki parmezanu,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka kropel soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj rukolę i osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
- Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zamiast orzechów włoskich możesz sięgnąć również po piniowe, ziemne lub nerkowca. Jeśli obawiasz się, że twój blender nie poradzi sobie z ich twardością, namocz orzechy wcześniej w wodzie. Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!