Kolorową sałatkę z buraków i awokado podaję z pysznym dressingiem kawowym
Szukasz pomysłu na smaczną, szybką i jednocześnie ciekawą sałatkę? Przygotuj genialną kombinację z kolorowych składników i połącz ją z oryginalnym dressingiem na bazie kawy. To będzie prawdziwy hit na lato!
15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 14:48
Jeśli jesteś zwolennikiem lekkiej i pożywnej kuchni, w twoim menu z pewnością nie może zabraknąć pomysłów na pyszne sałatki. Oczywiście im więcej takich inspiracji, tym lepiej. Z całą masą opcji do wyboru masz pewność, że taki posiłek szybko ci się nie znudzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świetnie w roli pożywnej sałatki sprawdzi się miks na bazie rukoli, awokado, orzechów włoskich, buraka, mozzarelli, papryczki chili i pomarańczy. Idealnym uzupełnieniem takiego zestawienia jest genialny dressing na bazie kawy. To nietypowe połączenie jest tak dobre, że zapada w pamięć na bardzo długo. Gdy choć raz go skosztujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego. Espresso do fenomenalnego dressingu przygotowaliśmy w ekspresie do kawy marki Jura C8.
Kolorowa i pożywna sałatka w połączeniu z kawowym dressingiem skradnie serce największego niejadka
Składniki:
- 1 awokado,
- 1/2 papryczki chili,
- 120 g mini mozzarelli,
- 2 pomarańcze,
- 100 g rukoli,
- 1/2 ugotowanego buraka,
- 20 g posiekanych orzechów włoskich.
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- 4 łyżeczki espresso.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników do sałatki. W pierwszej kolejności zajmuję się orzechami włoskimi, które siekam bardzo drobno.
Krok 2. Następnie obieram i dzielę na mniejsze kawałki pomarańcze oraz awokado.
Krok 3. Czas na dressing. Aby go zrobić, łączę w misce następujące składniki: oliwę z oliwek, olej, ocet balsamiczny, miód, sól oraz espresso. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, aby zgromadzone w środku produkty stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 4. Tak naprawdę wszystkie składniki do przygotowania i podania sałatki są już gotowe. Wystarczy je teraz tylko połączyć. Na spodzie miski układam świeżą rukolę. Kolejne warstwy sałatki tworzę z awokado, pomarańczy i czerwonego buraka.
Krok 5. Nie zapominam też o małych kuleczkach mozzarelli oraz papryczce chili. Na koniec całość polewam wcześniej przygotowanym dressingiem i posypuję posiekanymi orzechami.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!