Większość myśli, że nie mają żadnych wartości. Te grzyby zabijają komórki rakowe i obniżają ciśnienie
Grzyby lecznicze w Polsce, w przeciwieństwie do krajów azjatyckich, wciąż są słabo rozpowszechnione. Przyczyną m.in. jest słabsza dostępność i brak...nawyku dodawania ich do potraw. Tymczasem to jedne z najcenniejszych dodatków do sosów, zup, spaghetti i innych dań. Z których gatunków grzybów leczniczych warto korzystać? Jakie mają dobroczynne właściwości dla zdrowia?
Shitake – uniwersalny dodatek do potraw
Tradycja kulinarnego i leczniczego wykorzystania grzybów shitake (twardnik jadalny) w krajach azjatyckich sięga kilku tysięcy lat. W Polsce niestety są wciąż mało rozpowszechnione. Twardnik jadalny zalicza się do "superfood". To skarbnica witamin (m.in. B3) i soli mineralnych. Zawiera beta-glukan, czyli związek, który poprawia działanie układu odpornościowego. Pomaga przy infekcjach. Stosuje się go po kuracjach antynowotworowych. Wspomaga odchudzanie, gdyż ogranicza przyswajanie tłuszczów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki
Shitake można wykorzystywać w formie świeżej (najtrudniej dostępna), suszonej lub marynowanej. Służy do wzbogacania sosów, zup, dań z ryżem i makaronem. Grzyb ma łagodny smak i miękką konsystencję. Dodaje się go pod koniec przygotowywania dań. Zbyt długo poddawany obróbce termicznej twardnieje i staje się łykowaty.
Soplówka jeżowata – grzyb, który jest "wszechlekiem"
Soplówka jeżowata czasem jest spotykana pod nazwą Lion’s Mane oraz Hou Tou Gu. Gatunek występuje naturalnie w Polsce, ale jest bardzo rzadki. Na cele kulinarne wykorzystuje się grzyby pochodzące z upraw. Grzyb ma nietypowy wygląd: posiada kremową barwę i przypomina lwią grzywę. To "wszechlek" o licznych właściwościach prozdrowotnych. Zwiększa odporność, poprawia pamięć i koncentrację, ogranicza demencję starczą i inne schorzenia na tle umysłowym, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cukru, przyspiesza gojenie się ran. Z powodzeniem można pokusić się o stwierdzenie, że jest grzybowym odpowiednikiem korzenia żeń-szenia.
Soplówka ma lekko słodkawy, ale specyficzny smak. Jest porównywany do mięsa krabów i homarów. Soplówkę dodaje się do sosów, smaży w panierce lub zalewa wrzątkiem i pije w formie naparu.
Grzyby mun – grzyby, które można zbierać nawet zimą
Grzyby mun pochodzą z Azji Wschodniej, ale występują w Polsce. Najczęściej porastają drewno czarnego bzu (dlatego potocznie nazywa się je uszkami bzowymi), a oprócz tego również wierzb, buków i robinii akacjowej. Pojawiają się przez cały rok, nawet zimą. Można je jednak pomylić z niejadalnymi uszakami gęstowłosowymi. Dlatego w przypadku wątpliwości lepiej je po prostu kupić.
Mun mają mało wyraźny smak i raczej "przejmują" smak innych dodatków, a także przypraw. Pod tym względem przypominają bardziej znane "kominki" (właściwie lejkowiec dęty). Jednocześnie mają galaretowatą konsystencję. Nadają się na farsz (jako dodatek). Ponadto wykorzystuje się je do przyrządzania sosów i gulaszów.
Jedną z najważniejszych właściwości mun jest stymulowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie grzybów sprawia, że rzadziej dochodzi do infekcji i stanów zapalnych. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przy okazji wzbogaca się dietę w witaminy i sole mineralne.
Poza wymienioną "szlachetną trójką" warto wykorzystywać właściwości grzybów reishi, chaga, cordyceps, maitake i wiele innych gatunków. Mykoterapia, czyli leczenie grzybami rozwija się w naszym kraju, a wiele grzybów jednocześnie poprawia smak potraw.
Gdzie kupić grzyby lecznicze?
Grzyby lecznicze są dostępne przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach. Ponadto można nabywać je drogą online. Poza suplementami diety łatwo można dostać także grzyby suszone czy marynowane.