Większość myśli, że nie mają żadnych wartości. Te grzyby zabijają komórki rakowe i obniżają ciśnienie

Grzyby lecznicze w Polsce, w przeciwieństwie do krajów azjatyckich, wciąż są słabo rozpowszechnione. Przyczyną m.in. jest słabsza dostępność i brak...nawyku dodawania ich do potraw. Tymczasem to jedne z najcenniejszych dodatków do sosów, zup, spaghetti i innych dań. Z których gatunków grzybów leczniczych warto korzystać? Jakie mają dobroczynne właściwości dla zdrowia?

Grzyby lecznicze – co dodawać do potraw?Grzyby lecznicze – co dodawać do potraw?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Shitake – uniwersalny dodatek do potraw

Tradycja kulinarnego i leczniczego wykorzystania grzybów shitake (twardnik jadalny) w krajach azjatyckich sięga kilku tysięcy lat. W Polsce niestety są wciąż mało rozpowszechnione. Twardnik jadalny zalicza się do "superfood". To skarbnica witamin (m.in. B3) i soli mineralnych. Zawiera beta-glukan, czyli związek, który poprawia działanie układu odpornościowego. Pomaga przy infekcjach. Stosuje się go po kuracjach antynowotworowych. Wspomaga odchudzanie, gdyż ogranicza przyswajanie tłuszczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Shitake można wykorzystywać w formie świeżej (najtrudniej dostępna), suszonej lub marynowanej. Służy do wzbogacania sosów, zup, dań z ryżem i makaronem. Grzyb ma łagodny smak i miękką konsystencję. Dodaje się go pod koniec przygotowywania dań. Zbyt długo poddawany obróbce termicznej twardnieje i staje się łykowaty.

Soplówka jeżowata – grzyb, który jest "wszechlekiem"

Soplówka jeżowata czasem jest spotykana pod nazwą Lion’s Mane oraz Hou Tou Gu. Gatunek występuje naturalnie w Polsce, ale jest bardzo rzadki. Na cele kulinarne wykorzystuje się grzyby pochodzące z upraw. Grzyb ma nietypowy wygląd: posiada kremową barwę i przypomina lwią grzywę. To "wszechlek" o licznych właściwościach prozdrowotnych. Zwiększa odporność, poprawia pamięć i koncentrację, ogranicza demencję starczą i inne schorzenia na tle umysłowym, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cukru, przyspiesza gojenie się ran. Z powodzeniem można pokusić się o stwierdzenie, że jest grzybowym odpowiednikiem korzenia żeń-szenia.

Soplówka ma lekko słodkawy, ale specyficzny smak. Jest porównywany do mięsa krabów i homarów. Soplówkę dodaje się do sosów, smaży w panierce lub zalewa wrzątkiem i pije w formie naparu.

Grzyby mun – grzyby, które można zbierać nawet zimą

Grzyby mun pochodzą z Azji Wschodniej, ale występują w Polsce. Najczęściej porastają drewno czarnego bzu (dlatego potocznie nazywa się je uszkami bzowymi), a oprócz tego również wierzb, buków i robinii akacjowej. Pojawiają się przez cały rok, nawet zimą. Można je jednak pomylić z niejadalnymi uszakami gęstowłosowymi. Dlatego w przypadku wątpliwości lepiej je po prostu kupić.

Mun mają mało wyraźny smak i raczej "przejmują" smak innych dodatków, a także przypraw. Pod tym względem przypominają bardziej znane "kominki" (właściwie lejkowiec dęty). Jednocześnie mają galaretowatą konsystencję. Nadają się na farsz (jako dodatek). Ponadto wykorzystuje się je do przyrządzania sosów i gulaszów.

Jedną z najważniejszych właściwości mun jest stymulowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie grzybów sprawia, że rzadziej dochodzi do infekcji i stanów zapalnych. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przy okazji wzbogaca się dietę w witaminy i sole mineralne.

Poza wymienioną "szlachetną trójką" warto wykorzystywać właściwości grzybów reishi, chaga, cordyceps, maitake i wiele innych gatunków. Mykoterapia, czyli leczenie grzybami rozwija się w naszym kraju, a wiele grzybów jednocześnie poprawia smak potraw.

Gdzie kupić grzyby lecznicze?

Grzyby lecznicze są dostępne przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach. Ponadto można nabywać je drogą online. Poza suplementami diety łatwo można dostać także grzyby suszone czy marynowane.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać