Większość myśli, że nie mają żadnych wartości. Te grzyby zabijają komórki rakowe i obniżają ciśnienie

Grzyby lecznicze w Polsce, w przeciwieństwie do krajów azjatyckich, wciąż są słabo rozpowszechnione. Przyczyną m.in. jest słabsza dostępność i brak...nawyku dodawania ich do potraw. Tymczasem to jedne z najcenniejszych dodatków do sosów, zup, spaghetti i innych dań. Z których gatunków grzybów leczniczych warto korzystać? Jakie mają dobroczynne właściwości dla zdrowia?

Grzyby lecznicze – co dodawać do potraw?Grzyby lecznicze – co dodawać do potraw?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VALENTYN VOLKOV

Shitake – uniwersalny dodatek do potraw

Tradycja kulinarnego i leczniczego wykorzystania grzybów shitake (twardnik jadalny) w krajach azjatyckich sięga kilku tysięcy lat. W Polsce niestety są wciąż mało rozpowszechnione. Twardnik jadalny zalicza się do "superfood". To skarbnica witamin (m.in. B3) i soli mineralnych. Zawiera beta-glukan, czyli związek, który poprawia działanie układu odpornościowego. Pomaga przy infekcjach. Stosuje się go po kuracjach antynowotworowych. Wspomaga odchudzanie, gdyż ogranicza przyswajanie tłuszczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Shitake można wykorzystywać w formie świeżej (najtrudniej dostępna), suszonej lub marynowanej. Służy do wzbogacania sosów, zup, dań z ryżem i makaronem. Grzyb ma łagodny smak i miękką konsystencję. Dodaje się go pod koniec przygotowywania dań. Zbyt długo poddawany obróbce termicznej twardnieje i staje się łykowaty.

Soplówka jeżowata – grzyb, który jest "wszechlekiem"

Soplówka jeżowata czasem jest spotykana pod nazwą Lion’s Mane oraz Hou Tou Gu. Gatunek występuje naturalnie w Polsce, ale jest bardzo rzadki. Na cele kulinarne wykorzystuje się grzyby pochodzące z upraw. Grzyb ma nietypowy wygląd: posiada kremową barwę i przypomina lwią grzywę. To "wszechlek" o licznych właściwościach prozdrowotnych. Zwiększa odporność, poprawia pamięć i koncentrację, ogranicza demencję starczą i inne schorzenia na tle umysłowym, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cukru, przyspiesza gojenie się ran. Z powodzeniem można pokusić się o stwierdzenie, że jest grzybowym odpowiednikiem korzenia żeń-szenia.

Soplówka ma lekko słodkawy, ale specyficzny smak. Jest porównywany do mięsa krabów i homarów. Soplówkę dodaje się do sosów, smaży w panierce lub zalewa wrzątkiem i pije w formie naparu.

Grzyby mun – grzyby, które można zbierać nawet zimą

Grzyby mun pochodzą z Azji Wschodniej, ale występują w Polsce. Najczęściej porastają drewno czarnego bzu (dlatego potocznie nazywa się je uszkami bzowymi), a oprócz tego również wierzb, buków i robinii akacjowej. Pojawiają się przez cały rok, nawet zimą. Można je jednak pomylić z niejadalnymi uszakami gęstowłosowymi. Dlatego w przypadku wątpliwości lepiej je po prostu kupić.

Mun mają mało wyraźny smak i raczej "przejmują" smak innych dodatków, a także przypraw. Pod tym względem przypominają bardziej znane "kominki" (właściwie lejkowiec dęty). Jednocześnie mają galaretowatą konsystencję. Nadają się na farsz (jako dodatek). Ponadto wykorzystuje się je do przyrządzania sosów i gulaszów.

Jedną z najważniejszych właściwości mun jest stymulowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie grzybów sprawia, że rzadziej dochodzi do infekcji i stanów zapalnych. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przy okazji wzbogaca się dietę w witaminy i sole mineralne.

Poza wymienioną "szlachetną trójką" warto wykorzystywać właściwości grzybów reishi, chaga, cordyceps, maitake i wiele innych gatunków. Mykoterapia, czyli leczenie grzybami rozwija się w naszym kraju, a wiele grzybów jednocześnie poprawia smak potraw.

Gdzie kupić grzyby lecznicze?

Grzyby lecznicze są dostępne przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach. Ponadto można nabywać je drogą online. Poza suplementami diety łatwo można dostać także grzyby suszone czy marynowane.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości