Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać

Żeberka są łatwe w przyrządzeniu, nie wymagają zbyt skomplikowanych czynności, a smakują obłędnie. Pod warunkiem że wiemy, co do nich dodać. Zdradzę, jak je upiec, żeby ich smak na długo pozostawał w pamięci gości.

Przepisy na żeberka, które zachwycą gościPrzepisy na żeberka, które zachwycą gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Najlepsze są żeberka średniej wielkości. Nie za tłuste, najlepiej z małej, lokalnej hodowli. Wiele osób uważa, że najbardziej odpowiednie do przyrządzenia są takie, w których nie widać prześwitujących w nich kości.

Żeberka są uniwersalnym daniem. Można je piec, gotować, dusić, grillować, wędzić, dodawać do zupy lub spożywać jako samodzielne danie, które zachwyci niejednego miłośnika jedzenia. Sekret tkwi w sposobie ich przyrządzenia – często z zaskakującymi składnikami. Do takich należy m.in. cola i ketchup.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Przepis na żeberka w coli i ketchupie

Zdradzę ci, jak wykorzystać ten popularny i znany na całym świecie napój do sporządzenia niezwykłego dania z żeberkami w roli głównej. Cola i ketchup są w tym przepisie głównymi składnikami marynaty.

Składniki na marynatę (na ok. 1,5 kg żeberek):

  • 300 ml coli,
  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej przyprawy (tj. chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka),
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka dokładnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy colę, ketchup, sos sojowy, miód, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy tym żeberka.
  3. Miskę lub pojemnik z żeberkami w marynacie szczelnie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia żeberka pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie naczynie odkrywamy i jeszcze przez pół godziny pieczemy, co jakiś czas polewając żeberka sosem. Gotowe żeberka powinny być dobrze przyrumienione, a mięso łatwo odchodzić od kości.

Żeberka w solance, a później upieczone i podane z sosem

Większość przepisów na smakowite żeberka wymaga sporo czasu na przygotowanie – od kilku do kilkunastu godzin. To gwarantuje, że danie będzie soczyste i aromatyczne. Niektórzy przed pieczeniem czy grillowaniem żeberek, zostawiają je na noc w zalewie solankowej. Mięso jest wtedy o wiele smaczniejsze.

Wystarczy zalać żeberka przygotowaną solanką: na litr wody dodajemy łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Taki roztwór najpierw gotujemy, potem studzimy i dokładnie zalewamy żeberka. Następnego dnia wyjmujemy je z solanki, suszymy i dodajemy przyprawy oraz warzywa, i pieczemy.

Składniki (na ok. 2 kg żeberek):

  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml whisky (opcjonalnie),
  • 1 l bulionu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa – bez czosnku - kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy łyżeczkę oleju i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli.
  2. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do garnka. Trzeba uważać, żeby go zbytnio nie przyrumienić, bo będzie gorzki.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażamy i na koniec przekładamy do żaroodpornego naczynia – razem z żeberkami.
  4. Całość dokładnie mieszamy, dodając miód, whisky i bulion.
  5. Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 150-160 stopni Celsjusza.
  6. Żeberka wyjmujemy z naczynia, a to, co pozostało, dokładnie blendujemy i podgrzewamy dotąd (pamiętajmy o częstym mieszaniu), aż uzyskamy gęsty, aromatyczny sos, który dodajemy do naszego dania.

Pieczone żeberka z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 8-9 suszonych lub wędzonych śliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • suszony czosnek,
  • wędzona papryka mielona,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania żeberek:

  1. Żeberka myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części.
  2. Każdy kawałek nacieramy dokładnie solą; można również dodać suszony czosnek i wędzoną paprykę.
  3. Mięso zostawiamy na noc w lodówce w szczelnym pojemniku.

Sposób przygotowania dodatków:

  1. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, żeby zmiękły.
  2. Obraną cebulę kroimy w piórka.
  3. Kiszoną kapustę odcedzamy, a boczek kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni obsmażamy na dużym ogniu żeberka z obu stron, po czym wyjmujemy je, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy boczek z cebulą, aż staną się lekko rumiane.
  5. Do boczku i cebuli dodajemy kapustę kiszoną, grzyby, suszone śliwki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smażymy przez kilka minut.
  6. Dodajemy majeranek, kminek, sól i pieprz.
  7. Połowę przygotowanej kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy obsmażone żeberka, a następnie przykrywamy je pozostałą kapustą.
  8. Pieczemy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯