Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Żeberka są łatwe w przyrządzeniu, nie wymagają zbyt skomplikowanych czynności, a smakują obłędnie. Pod warunkiem że wiemy, co do nich dodać. Zdradzę, jak je upiec, żeby ich smak na długo pozostawał w pamięci gości.
Najlepsze są żeberka średniej wielkości. Nie za tłuste, najlepiej z małej, lokalnej hodowli. Wiele osób uważa, że najbardziej odpowiednie do przyrządzenia są takie, w których nie widać prześwitujących w nich kości.
Żeberka są uniwersalnym daniem. Można je piec, gotować, dusić, grillować, wędzić, dodawać do zupy lub spożywać jako samodzielne danie, które zachwyci niejednego miłośnika jedzenia. Sekret tkwi w sposobie ich przyrządzenia – często z zaskakującymi składnikami. Do takich należy m.in. cola i ketchup.
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Przepis na żeberka w coli i ketchupie
Zdradzę ci, jak wykorzystać ten popularny i znany na całym świecie napój do sporządzenia niezwykłego dania z żeberkami w roli głównej. Cola i ketchup są w tym przepisie głównymi składnikami marynaty.
Składniki na marynatę (na ok. 1,5 kg żeberek):
- 300 ml coli,
- 1/2 szkl. ketchupu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki miodu,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej przyprawy (tj. chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka),
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Żeberka dokładnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy colę, ketchup, sos sojowy, miód, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy tym żeberka.
- Miskę lub pojemnik z żeberkami w marynacie szczelnie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia żeberka pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie naczynie odkrywamy i jeszcze przez pół godziny pieczemy, co jakiś czas polewając żeberka sosem. Gotowe żeberka powinny być dobrze przyrumienione, a mięso łatwo odchodzić od kości.
Żeberka w solance, a później upieczone i podane z sosem
Większość przepisów na smakowite żeberka wymaga sporo czasu na przygotowanie – od kilku do kilkunastu godzin. To gwarantuje, że danie będzie soczyste i aromatyczne. Niektórzy przed pieczeniem czy grillowaniem żeberek, zostawiają je na noc w zalewie solankowej. Mięso jest wtedy o wiele smaczniejsze.
Wystarczy zalać żeberka przygotowaną solanką: na litr wody dodajemy łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Taki roztwór najpierw gotujemy, potem studzimy i dokładnie zalewamy żeberka. Następnego dnia wyjmujemy je z solanki, suszymy i dodajemy przyprawy oraz warzywa, i pieczemy.
Składniki (na ok. 2 kg żeberek):
- 1 duża cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml whisky (opcjonalnie),
- 1 l bulionu,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Warzywa – bez czosnku - kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy łyżeczkę oleju i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli.
- Czosnek drobno kroimy i dodajemy do garnka. Trzeba uważać, żeby go zbytnio nie przyrumienić, bo będzie gorzki.
- Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażamy i na koniec przekładamy do żaroodpornego naczynia – razem z żeberkami.
- Całość dokładnie mieszamy, dodając miód, whisky i bulion.
- Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 150-160 stopni Celsjusza.
- Żeberka wyjmujemy z naczynia, a to, co pozostało, dokładnie blendujemy i podgrzewamy dotąd (pamiętajmy o częstym mieszaniu), aż uzyskamy gęsty, aromatyczny sos, który dodajemy do naszego dania.
Pieczone żeberka z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- kilka suszonych grzybów,
- 8-9 suszonych lub wędzonych śliwek,
- 1 łyżka majeranku,
- suszony czosnek,
- wędzona papryka mielona,
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania żeberek:
- Żeberka myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części.
- Każdy kawałek nacieramy dokładnie solą; można również dodać suszony czosnek i wędzoną paprykę.
- Mięso zostawiamy na noc w lodówce w szczelnym pojemniku.
Sposób przygotowania dodatków:
- Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, żeby zmiękły.
- Obraną cebulę kroimy w piórka.
- Kiszoną kapustę odcedzamy, a boczek kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni obsmażamy na dużym ogniu żeberka z obu stron, po czym wyjmujemy je, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy boczek z cebulą, aż staną się lekko rumiane.
- Do boczku i cebuli dodajemy kapustę kiszoną, grzyby, suszone śliwki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy majeranek, kminek, sól i pieprz.
- Połowę przygotowanej kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy obsmażone żeberka, a następnie przykrywamy je pozostałą kapustą.
- Pieczemy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.