Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać

Żeberka są łatwe w przyrządzeniu, nie wymagają zbyt skomplikowanych czynności, a smakują obłędnie. Pod warunkiem że wiemy, co do nich dodać. Zdradzę, jak je upiec, żeby ich smak na długo pozostawał w pamięci gości.

Przepisy na żeberka, które zachwycą gościPrzepisy na żeberka, które zachwycą gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Najlepsze są żeberka średniej wielkości. Nie za tłuste, najlepiej z małej, lokalnej hodowli. Wiele osób uważa, że najbardziej odpowiednie do przyrządzenia są takie, w których nie widać prześwitujących w nich kości.

Żeberka są uniwersalnym daniem. Można je piec, gotować, dusić, grillować, wędzić, dodawać do zupy lub spożywać jako samodzielne danie, które zachwyci niejednego miłośnika jedzenia. Sekret tkwi w sposobie ich przyrządzenia – często z zaskakującymi składnikami. Do takich należy m.in. cola i ketchup.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Przepis na żeberka w coli i ketchupie

Zdradzę ci, jak wykorzystać ten popularny i znany na całym świecie napój do sporządzenia niezwykłego dania z żeberkami w roli głównej. Cola i ketchup są w tym przepisie głównymi składnikami marynaty.

Składniki na marynatę (na ok. 1,5 kg żeberek):

  • 300 ml coli,
  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej przyprawy (tj. chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka),
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka dokładnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy colę, ketchup, sos sojowy, miód, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy tym żeberka.
  3. Miskę lub pojemnik z żeberkami w marynacie szczelnie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia żeberka pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie naczynie odkrywamy i jeszcze przez pół godziny pieczemy, co jakiś czas polewając żeberka sosem. Gotowe żeberka powinny być dobrze przyrumienione, a mięso łatwo odchodzić od kości.

Żeberka w solance, a później upieczone i podane z sosem

Większość przepisów na smakowite żeberka wymaga sporo czasu na przygotowanie – od kilku do kilkunastu godzin. To gwarantuje, że danie będzie soczyste i aromatyczne. Niektórzy przed pieczeniem czy grillowaniem żeberek, zostawiają je na noc w zalewie solankowej. Mięso jest wtedy o wiele smaczniejsze.

Wystarczy zalać żeberka przygotowaną solanką: na litr wody dodajemy łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Taki roztwór najpierw gotujemy, potem studzimy i dokładnie zalewamy żeberka. Następnego dnia wyjmujemy je z solanki, suszymy i dodajemy przyprawy oraz warzywa, i pieczemy.

Składniki (na ok. 2 kg żeberek):

  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml whisky (opcjonalnie),
  • 1 l bulionu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa – bez czosnku - kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy łyżeczkę oleju i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli.
  2. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do garnka. Trzeba uważać, żeby go zbytnio nie przyrumienić, bo będzie gorzki.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażamy i na koniec przekładamy do żaroodpornego naczynia – razem z żeberkami.
  4. Całość dokładnie mieszamy, dodając miód, whisky i bulion.
  5. Pieczemy pod przykryciem ok. 2 godziny w temperaturze 150-160 stopni Celsjusza.
  6. Żeberka wyjmujemy z naczynia, a to, co pozostało, dokładnie blendujemy i podgrzewamy dotąd (pamiętajmy o częstym mieszaniu), aż uzyskamy gęsty, aromatyczny sos, który dodajemy do naszego dania.

Pieczone żeberka z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 8-9 suszonych lub wędzonych śliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • suszony czosnek,
  • wędzona papryka mielona,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania żeberek:

  1. Żeberka myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części.
  2. Każdy kawałek nacieramy dokładnie solą; można również dodać suszony czosnek i wędzoną paprykę.
  3. Mięso zostawiamy na noc w lodówce w szczelnym pojemniku.

Sposób przygotowania dodatków:

  1. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, żeby zmiękły.
  2. Obraną cebulę kroimy w piórka.
  3. Kiszoną kapustę odcedzamy, a boczek kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni obsmażamy na dużym ogniu żeberka z obu stron, po czym wyjmujemy je, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy boczek z cebulą, aż staną się lekko rumiane.
  5. Do boczku i cebuli dodajemy kapustę kiszoną, grzyby, suszone śliwki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smażymy przez kilka minut.
  6. Dodajemy majeranek, kminek, sól i pieprz.
  7. Połowę przygotowanej kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy obsmażone żeberka, a następnie przykrywamy je pozostałą kapustą.
  8. Pieczemy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają