Tylko tak marynuję i piekę żeberka. Wychodzą mięciutkie, a mięso samo odchodzi od kości

Pieczone żeberka to kwintesencja domowego smaku. Bez wymyślnych sosów i skomplikowanych trików. Jedynie aromatyczna marynata i cierpliwe pieczenie, które zamienia ten kawałek mięsa w soczysty, pachnący czosnkiem rarytas, rozpływający się w ustach przy każdym kęsie.

Te pieczone żeberka zawsze wychodzą smaczneTe pieczone żeberka zawsze wychodzą smaczne
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Pieczone żeberka to klasyk, którego nie da się pomylić z żadnym innym daniem. Ich zapach potrafi wyciągnąć domowników z każdego kąta, a miękkość sprawia, że nóż staje się zbędny. Wbrew pozorom nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby uzyskać efekt, który zachwyci gości. Wystarczy wybór odpowiedniego kawałka, usunięcie błony od strony kości i marynata, która zrobi całą robotę podczas długiego, spokojnego pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso mielone z jajkiem

Jak przygotować idealne pieczone żeberka?

Najlepiej wybierać żeberka mięsiste, z cienkimi kośćmi, bo są soczystsze i równomiernie się pieką. Usunięcie błony od strony kości to obowiązkowy krok, bo dzięki temu przyprawy wnikają głębiej, a mięso po upieczeniu jest kruche. Marynata powinna zawierać element słodki (miód), kwaśny (ocet jabłkowy lub sok z cytryny) i pikantny (ostra papryka lub chili). Takie połączenie nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że włókna mięsa stają się delikatniejsze.

Najlepsze efekty daje pieczenie w rękawie lub szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym, a dopiero pod koniec odkrycie żeberek i podkręcenie temperatury, by uzyskać apetyczną, przyrumienioną skórkę.

Pieczone żeberka, które same odchodzą od kości

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój żeberka na porcje z 2-3 kostkami. Usuń błonę od strony kości.
  2. W misce wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek, musztardę, olej i sos sojowy. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  3. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, dolej wodę, przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Piecz w 170°C przez 90 minut.
  4. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 30 minut, aż się zrumienią.

Z czym podawać?

Pieczone żeberka na pewno "polubią się" z ziemniakami w praktycznie każdej postaci: czy to gotowane purée, czy to frytki. Do tego jakaś lekka i chrupiąca sałatka albo klasyczna kapusta kiszona. Pasować też będzie sałatka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli - w moim rodzinnym domu bardzo często się ją robi i jest obłędna. A do wybierania aromatycznego sosu najbardziej nadaje się chleb lub zwykła bułka.

Wybrane dla Ciebie

Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz