Tylko tak marynuję i piekę żeberka. Wychodzą mięciutkie, a mięso samo odchodzi od kości

Pieczone żeberka to kwintesencja domowego smaku. Bez wymyślnych sosów i skomplikowanych trików. Jedynie aromatyczna marynata i cierpliwe pieczenie, które zamienia ten kawałek mięsa w soczysty, pachnący czosnkiem rarytas, rozpływający się w ustach przy każdym kęsie.

Te pieczone żeberka zawsze wychodzą smaczneTe pieczone żeberka zawsze wychodzą smaczne
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Pieczone żeberka to klasyk, którego nie da się pomylić z żadnym innym daniem. Ich zapach potrafi wyciągnąć domowników z każdego kąta, a miękkość sprawia, że nóż staje się zbędny. Wbrew pozorom nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby uzyskać efekt, który zachwyci gości. Wystarczy wybór odpowiedniego kawałka, usunięcie błony od strony kości i marynata, która zrobi całą robotę podczas długiego, spokojnego pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso mielone z jajkiem

Jak przygotować idealne pieczone żeberka?

Najlepiej wybierać żeberka mięsiste, z cienkimi kośćmi, bo są soczystsze i równomiernie się pieką. Usunięcie błony od strony kości to obowiązkowy krok, bo dzięki temu przyprawy wnikają głębiej, a mięso po upieczeniu jest kruche. Marynata powinna zawierać element słodki (miód), kwaśny (ocet jabłkowy lub sok z cytryny) i pikantny (ostra papryka lub chili). Takie połączenie nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że włókna mięsa stają się delikatniejsze.

Najlepsze efekty daje pieczenie w rękawie lub szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym, a dopiero pod koniec odkrycie żeberek i podkręcenie temperatury, by uzyskać apetyczną, przyrumienioną skórkę.

Pieczone żeberka, które same odchodzą od kości

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój żeberka na porcje z 2-3 kostkami. Usuń błonę od strony kości.
  2. W misce wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek, musztardę, olej i sos sojowy. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  3. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, dolej wodę, przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Piecz w 170°C przez 90 minut.
  4. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 30 minut, aż się zrumienią.

Z czym podawać?

Pieczone żeberka na pewno "polubią się" z ziemniakami w praktycznie każdej postaci: czy to gotowane purée, czy to frytki. Do tego jakaś lekka i chrupiąca sałatka albo klasyczna kapusta kiszona. Pasować też będzie sałatka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli - w moim rodzinnym domu bardzo często się ją robi i jest obłędna. A do wybierania aromatycznego sosu najbardziej nadaje się chleb lub zwykła bułka.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟