WAŻNE
TERAZ

Intymne zdjęcia kobiet w sieci bez ich wiedzy. UODO reaguje po tekście WP

Kociołek pasterski. Obłędne danie z jednego garnka, a mięso rozpływa się w ustach

Nie ma nic przyjemniejszego niż jednogarnkowe danie – pożywne, rozgrzewające i pełne smaku, a równocześnie bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Wystarczy jeden solidny garnek, dobre składniki i odrobina czasu. A jeśli masz kiełbasę pod ręką – zamiast smażyć ją solo, lepiej dorzuć do kociołka.

Kociołek pasterki z mięsem i warzywamiKociołek pasterki z mięsem i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dania jednogarnkowe cieszą się niesłabnącą popularnością gulasze, kociołki czy potrawy duszone mają w sobie coś wyjątkowego i domowego, a równocześnie pozwalają zjeść pełnowartościowy posiłek i uniknąć stosu talerzy do mycia. Dodatek kiełbasy do kociołka pełnego warzyw i mięsa poprawia smak i sprawia, ze obiad jest jeszcze bardziej treściwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Kiełbasa w kociołku – zyskuje, nie traci

Zamiast jeść kiełbasę osobno czy smażyć ją nad ogniem, warto wykorzystać ją jako dodatek do dań jednogarnkowych. W połączeniu z miękką łopatką wołową, ziemniakami i warzywami oddaje swój smak całemu daniu, wzbogacając je i nadając mu wyrazistości. Jej pikantność i wędzony posmak doskonale przełamują delikatność mięsa, tworząc spójną, dobrze doprawioną całość. Nie ma sensu marnować jej potencjału – kiełbasa duszona z mięsem w pomidorowym sosie smakuje o niebo lepiej niż w wersji solo. Po dłuższym gotowaniu staje się miękka, soczysta i dopełnia smak całego kociołka.

Przepis na kociołek pasterski

Składniki:

  • 500 g wołowiny (np. łopatki),
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 ml bulionu,
  • 250 g kiełbasy,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • kilka listków natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kminku,
  • kawałek papryczki chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę, oprósz szczyptą soli i pieprzu.
  2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój na kawałki podobnej wielkości.
  3. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.
  4. Pokrój kiełbasę w plastry.
  5. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, a następnie przełóż je do garnka o grubym dnie.
  6. Patelnię zalej odrobiną bulionu, zeskrob drewnianą łyżką przypieczone resztki i dolej je do mięsa – wzmocni to smak całego dania.
  7. Dodaj pokrojone warzywa, przecier pomidorowy oraz pozostałą część bulionu.
  8. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  9. W połowie gotowania wsyp przyprawy: majeranek, paprykę i kminek.
  10. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  11. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca