Kociołek pasterski. Obłędne danie z jednego garnka, a mięso rozpływa się w ustach
Nie ma nic przyjemniejszego niż jednogarnkowe danie – pożywne, rozgrzewające i pełne smaku, a równocześnie bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Wystarczy jeden solidny garnek, dobre składniki i odrobina czasu. A jeśli masz kiełbasę pod ręką – zamiast smażyć ją solo, lepiej dorzuć do kociołka.
Dania jednogarnkowe cieszą się niesłabnącą popularnością gulasze, kociołki czy potrawy duszone mają w sobie coś wyjątkowego i domowego, a równocześnie pozwalają zjeść pełnowartościowy posiłek i uniknąć stosu talerzy do mycia. Dodatek kiełbasy do kociołka pełnego warzyw i mięsa poprawia smak i sprawia, ze obiad jest jeszcze bardziej treściwy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacze - przepis na regionalne danie
Kiełbasa w kociołku – zyskuje, nie traci
Zamiast jeść kiełbasę osobno czy smażyć ją nad ogniem, warto wykorzystać ją jako dodatek do dań jednogarnkowych. W połączeniu z miękką łopatką wołową, ziemniakami i warzywami oddaje swój smak całemu daniu, wzbogacając je i nadając mu wyrazistości. Jej pikantność i wędzony posmak doskonale przełamują delikatność mięsa, tworząc spójną, dobrze doprawioną całość. Nie ma sensu marnować jej potencjału – kiełbasa duszona z mięsem w pomidorowym sosie smakuje o niebo lepiej niż w wersji solo. Po dłuższym gotowaniu staje się miękka, soczysta i dopełnia smak całego kociołka.
Przepis na kociołek pasterski
Składniki:
- 500 g wołowiny (np. łopatki),
- 500 g ziemniaków,
- 300 ml bulionu,
- 250 g kiełbasy,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 2 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- kilka listków natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kminku,
- kawałek papryczki chili,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kostkę, oprósz szczyptą soli i pieprzu.
- Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój na kawałki podobnej wielkości.
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.
- Pokrój kiełbasę w plastry.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, a następnie przełóż je do garnka o grubym dnie.
- Patelnię zalej odrobiną bulionu, zeskrob drewnianą łyżką przypieczone resztki i dolej je do mięsa – wzmocni to smak całego dania.
- Dodaj pokrojone warzywa, przecier pomidorowy oraz pozostałą część bulionu.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- W połowie gotowania wsyp przyprawy: majeranek, paprykę i kminek.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.