Tak Włosi robią letni gulasz. Nie znajdziesz w nim grama mięsa
Włoska kuchnia to nie tylko pizza i pasta. Ten pyszny gulasz pozwoli odkryć słoneczną Italię w nieco innej odsłonie. Bez grama mięsa, bez skomplikowanych składników, a z maksimum smaku na talerzu.
Gulasz kojarzy się z dość ciężką kuchnią, idealną na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni. W wersji włoskiej świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, nie obciążając żołądka w upały. Podstawą są tutaj bowiem warzywa — kolorowe, aromatyczne i pełne smaku. To danie nie tylko dla osób na diecie roślinnej, włoska giambotta przekona do siebie nawet tych, którzy na co dzień gulasz jadają z wieprzowiny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje
Włoski gulasz giambotta
Francuzi zajadają się ratatouille, a Włosi mają swoją giambottę. Nie jest ona misternie układana w formie zapiekanki, warzywa po prostu dusi się w jednym garnku. To danie trochę jak nasz bigos — niby składniki są podobne, ale każda włoska gospodyni robi je po swojemu. Giambottę serwuje się jako samodzielne danie, dodatek do mięs i ryb czy nawet jako kanapkową pastę do pieczywa.
To danie jest kwintesencją włoskiego lata. Podstawą są tutaj soczyste, dojrzałe pomidory malinowe i bakłażany, często towarzyszy im też papryka oraz cukinia i porcja świeżych ziół, takich jak bazylia. Czasem do gulaszu dorzuca się także ziemniaki, co dodatkowo podkręca sytość.
Przepis na warzywny gulasz
Przepis jest bardzo prosty. Kluczem do smaku giambotty jest powolne gotowanie, które pozwala warzywom uwolnić soki i połączyć smaki, tworząc bogaty i aromatyczny gulasz.
Składniki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta),
- 5 pomidorów malinowych,
- 1 garść świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta chilli,
- parmezan lub grana padano do podania.
Sposób przygotowania
- W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę posiekaj i wrzuć na patelnię. Podsmażaj przez kilka minut, aż się zeszkli.
- Dodaj posiekany drobno czosnek oraz płatki chilli i krótko przesmaż.
- Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż przez 5 minut.
- Po tym czasie dorzuć pokrojoną cukinię oraz paprykę i smaż przez kolejne 10 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
- Wrzuć na patelnię, dopraw całość solą oraz pieprzem i duś przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec dodaj bazylię.
Giambottę podawaj na ciepło z kawałkami chrupiącego chleba. Wierzch posyp startym serem. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do grillowanego mięsa czy ryby. Smacznego!