Na grilla podaję sałatkę z bakłażana. Wyglądają jak breja, smakuje jak niebo
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, wygryzając nawet klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Chociaż na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, to po spróbowaniu pozostawia po sobie tylko zachwyty.
Turecka sałatka z bakłażana serwowana jest najczęściej jako mezze, czyli rodzaj przystawki. Dzięki pieczeniu warzyw nabiera wyjątkowy, głęboki smak i aromat, który doskonale komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsem. To miła odmiana od klasycznych sałatek, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!
Turecka sałatka z bakłażana
Chociaż w Polsce bakłażan popularnością zdecydowanie ustępuje cukinii, to w bliskowschodniej kuchni zajmuje bardzo ważną pozycję. Najczęściej pojawia się w formie baba ghanoush, czyli kremowej pasty. W Turcji zajadają się również Patlıcan Salatası, czyli prostą sałatką.
To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, gdzie pieczenie warzyw jest jednym ze sposobów na to, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Bakłażan zyskuje dzięki temu lekko dymny, bogaty aromat i skutecznie udowadnia, że nie jest nudnym warzywem.
Składniki:
- 2-3 bakłażany,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół cytryny (sok),
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj bakłażany i ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dorzuć przekrojoną na pół i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30-45 minut, aż skórka bakłażanów będzie pomarszczona, a miąższ bardzo miękki. Papryka powinna być również miękka i lekko zwęglona. Zamiast piec w piekarniku, możesz także opalić bakłażany i paprykę bezpośrednio nad płomieniem palnika gazowego lub na grillu.
- Zdejmij skórkę z bakłażana oraz papryki.
- Upieczone warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Możesz użyć blendera, ale tylko na krótką chwilę, aby nie zrobić z nich gładkiego purée.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulką, pokrojonego pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj bakłażana oraz paprykę, sok z cytryny, ocet i smaż kilka minut.
Gotową sałatkę przełóż na talerz i odstaw do wystudzenia. Świetnie smakuje z gęstym jogurtem greckim i posiekaną miętą. Jogurt możesz wymieszać z wystudzoną sałatką albo wyłożyć go na wierzch. Doskonale komponuje się z chlebem pita, świeżymi warzywami i granatem lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Smacznego!