Na grilla podaję sałatkę z bakłażana. Wyglądają jak breja, smakuje jak niebo

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, wygryzając nawet klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Chociaż na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, to po spróbowaniu pozostawia po sobie tylko zachwyty.

Turecka sałatka z bakłażanaTurecka sałatka z bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Turecka sałatka z bakłażana serwowana jest najczęściej jako mezze, czyli rodzaj przystawki. Dzięki pieczeniu warzyw nabiera wyjątkowy, głęboki smak i aromat, który doskonale komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsem. To miła odmiana od klasycznych sałatek, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Turecka sałatka z bakłażana

Chociaż w Polsce bakłażan popularnością zdecydowanie ustępuje cukinii, to w bliskowschodniej kuchni zajmuje bardzo ważną pozycję. Najczęściej pojawia się w formie baba ghanoush, czyli kremowej pasty. W Turcji zajadają się również Patlıcan Salatası, czyli prostą sałatką.

Bakłażan to świetne warzywo do eksperymentów
Bakłażan to świetne warzywo do eksperymentów © Pexels

To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, gdzie pieczenie warzyw jest jednym ze sposobów na to, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Bakłażan zyskuje dzięki temu lekko dymny, bogaty aromat i skutecznie udowadnia, że nie jest nudnym warzywem.

Składniki:

  • 2-3 bakłażany,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół cytryny (sok),
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bakłażany i ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dorzuć przekrojoną na pół i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30-45 minut, aż skórka bakłażanów będzie pomarszczona, a miąższ bardzo miękki. Papryka powinna być również miękka i lekko zwęglona. Zamiast piec w piekarniku, możesz także opalić bakłażany i paprykę bezpośrednio nad płomieniem palnika gazowego lub na grillu.
  4. Zdejmij skórkę z bakłażana oraz papryki.
  5. Upieczone warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Możesz użyć blendera, ale tylko na krótką chwilę, aby nie zrobić z nich gładkiego purée.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulką, pokrojonego pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Dodaj bakłażana oraz paprykę, sok z cytryny, ocet i smaż kilka minut.

Gotową sałatkę przełóż na talerz i odstaw do wystudzenia. Świetnie smakuje z gęstym jogurtem greckim i posiekaną miętą. Jogurt możesz wymieszać z wystudzoną sałatką albo wyłożyć go na wierzch. Doskonale komponuje się z chlebem pita, świeżymi warzywami i granatem lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca