PrzepisKolacjaBakłażan z soczewicą po marokańsku

Bakłażan z soczewicą po marokańsku

Bakłażan z soczewicą tworzą idealny duet, a najlepiej świadczy o tym nasza dzisiejsza propozycja ? Po prostu nie da się jej oprzeć ❤️

Bakłażan z soczewicą po marokańsku
Pyszności

05.01.2019 | aktual.: 09.09.2020 11:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 2 szt. bakłażan
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka kolendra mielona
  4. 1 łyżeczka kmin mielony
  5. 2 łyżki syrop klonowy
  6. 2 łyżki ocet jabłkowy
  7. 1/2 łyżeczki sól morska
  8. 2 szkl. soczewica
  9. świeża kolendra do dekoracji
  10. 2 szt. papryka czerwona
  11. 1/2 szt. cebula
  12. 4 łyżeczki przecier pomidorowy
  13. 2 szt. czosnek
  14. 1 łyżeczka mielony imbir
  15. 1 łyżeczka kurkuma
  16. 1 łyżeczka papryka wędzona
  17. 1/2 łyżeczki chilli w proszku

Sposób przygotowania:

1. Podziel bakłażana na pół. Następnie natnij go i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W blenderze połącz podpieczoną w tosterze paprykę, cebulę oraz przecier pomidorowy.

Obraz

3. Następnie dodaj: czosnek, mielony imbir, kurkumę, paprykę wędzoną, chilli, kolendrę mieloną, kmin mielony, syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sól morską.

Obraz

4. Powstałą mieszankę połącz z soczewicą.

Obraz

5. I ułóż na podpieczonych i posolonych częściach bakłażana. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowego bakłażana udekoruj przy pomocy kolendry. Smacznego!

Obraz