Okrzyknięto ją jedną z najlepszych. Nudna marchewka może się schować
Marchewka na polskich talerzach najczęściej pojawia się w towarzystwie groszku lub z dodatkiem śmietany i pora. Ten tunezyjski przepis na nowo pozwoli odkryć popularne warzywo.
Tunezyjska houria znalazła się na trzecim miejscu rankingu Taste Atlas w kategorii najlepszych sałatek. Zdeklasowała grecką i caprese, a popularną na całym świecie sałatkę Cezar pozostawiła daleko w tyle. Co kryje się pod tajemniczą nazwą i jak uwielbiany przysmak przenieść na nasze stoły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Tunezyjska sałatka houria
Tunezyjska houria to pikantna sałatka z gotowanej marchewki z dodatkiem czosnku, harissy, oliwy z oliwek i przypraw. Chociaż u nas sałatki kojarzone są z dodatkiem do obiadu, to ten przysmak najczęściej serwowany jest jako mezze, czyli rodzaj przystawki. Można spotkać ją w formie gładkiej pasty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zachować w niej więcej struktur i nie blendować do końca.
Słodka marchewka zbalansowana jest tutaj pikantną pastą, nazywaną harrisą. Składa się ona głównie z papryki chili i czosnku oraz aromatycznych ziół i przypraw. Do tego obowiązkowo musi pojawić się dobrej jakości oliwa z oliwek, która łączy wszystko w apetyczną całość rozprowadzając równomiernie smaki.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki harrisy,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soku z cytrynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Gotuj w osolonej wodzie lub na parze, aż będą miękkie.
- Ugotowaną marchew odcedź i odstaw do przestudzenia.
- Następnie rozgnieć widelcem na puree lub zmiksuj blenderem.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Dodaj harissę, kumin i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszja.
- Dorzuć zblendowana marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Odstaw do wystudzenia.
Jak podawać tunezyjską sałatkę z marchewki?
Gotową hourię możesz udekorować świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Często dodaje się również ugotowane na twardo i przekrojone jajka lub kapary. Świetnie sprawdzi się jako dip do zanurzania pokrojonych w słupki warzyw, pasta na kanapkę czy dodatek do pity.