Okrzyknięto ją jedną z najlepszych. Nudna marchewka może się schować

Marchewka na polskich talerzach najczęściej pojawia się w towarzystwie groszku lub z dodatkiem śmietany i pora. Ten tunezyjski przepis na nowo pozwoli odkryć popularne warzywo.

Houria to tunezyjska sałatka z marchewkiHouria to tunezyjska sałatka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tunezyjska houria znalazła się na trzecim miejscu rankingu Taste Atlas w kategorii najlepszych sałatek. Zdeklasowała grecką i caprese, a popularną na całym świecie sałatkę Cezar pozostawiła daleko w tyle. Co kryje się pod tajemniczą nazwą i jak uwielbiany przysmak przenieść na nasze stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Tunezyjska sałatka houria

Tunezyjska houria to pikantna sałatka z gotowanej marchewki z dodatkiem czosnku, harissy, oliwy z oliwek i przypraw. Chociaż u nas sałatki kojarzone są z dodatkiem do obiadu, to ten przysmak najczęściej serwowany jest jako mezze, czyli rodzaj przystawki. Można spotkać ją w formie gładkiej pasty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zachować w niej więcej struktur i nie blendować do końca.

Tunezyjska sałatka z marchewki
Tunezyjska sałatka z marchewki © Adobe Stock | MYCHKO

Słodka marchewka zbalansowana jest tutaj pikantną pastą, nazywaną harrisą. Składa się ona głównie z  papryki chili i czosnku oraz aromatycznych ziół i przypraw. Do tego obowiązkowo musi pojawić się dobrej jakości oliwa z oliwek, która łączy wszystko w apetyczną całość rozprowadzając równomiernie smaki.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki harrisy,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soku z cytrynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Gotuj w osolonej wodzie lub na parze, aż będą miękkie.
  2. Ugotowaną marchew odcedź i odstaw do przestudzenia.
  3. Następnie rozgnieć widelcem na puree lub zmiksuj blenderem.
  4. Czosnek drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  6. Dodaj harissę, kumin i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszja.
  7. Dorzuć zblendowana marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  9. Odstaw do wystudzenia.

Jak podawać tunezyjską sałatkę z marchewki?

Gotową hourię możesz udekorować świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Często dodaje się również ugotowane na twardo i przekrojone jajka lub kapary. Świetnie sprawdzi się jako dip do zanurzania pokrojonych w słupki warzyw, pasta na kanapkę czy dodatek do pity.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca