Okrzyknięto ją jedną z najlepszych. Nudna marchewka może się schować

Marchewka na polskich talerzach najczęściej pojawia się w towarzystwie groszku lub z dodatkiem śmietany i pora. Ten tunezyjski przepis na nowo pozwoli odkryć popularne warzywo.

Houria to tunezyjska sałatka z marchewkiHouria to tunezyjska sałatka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tunezyjska houria znalazła się na trzecim miejscu rankingu Taste Atlas w kategorii najlepszych sałatek. Zdeklasowała grecką i caprese, a popularną na całym świecie sałatkę Cezar pozostawiła daleko w tyle. Co kryje się pod tajemniczą nazwą i jak uwielbiany przysmak przenieść na nasze stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Tunezyjska sałatka houria

Tunezyjska houria to pikantna sałatka z gotowanej marchewki z dodatkiem czosnku, harissy, oliwy z oliwek i przypraw. Chociaż u nas sałatki kojarzone są z dodatkiem do obiadu, to ten przysmak najczęściej serwowany jest jako mezze, czyli rodzaj przystawki. Można spotkać ją w formie gładkiej pasty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zachować w niej więcej struktur i nie blendować do końca.

Tunezyjska sałatka z marchewki
Tunezyjska sałatka z marchewki © Adobe Stock | MYCHKO

Słodka marchewka zbalansowana jest tutaj pikantną pastą, nazywaną harrisą. Składa się ona głównie z  papryki chili i czosnku oraz aromatycznych ziół i przypraw. Do tego obowiązkowo musi pojawić się dobrej jakości oliwa z oliwek, która łączy wszystko w apetyczną całość rozprowadzając równomiernie smaki.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki harrisy,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soku z cytrynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Gotuj w osolonej wodzie lub na parze, aż będą miękkie.
  2. Ugotowaną marchew odcedź i odstaw do przestudzenia.
  3. Następnie rozgnieć widelcem na puree lub zmiksuj blenderem.
  4. Czosnek drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  6. Dodaj harissę, kumin i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszja.
  7. Dorzuć zblendowana marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  9. Odstaw do wystudzenia.

Jak podawać tunezyjską sałatkę z marchewki?

Gotową hourię możesz udekorować świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Często dodaje się również ugotowane na twardo i przekrojone jajka lub kapary. Świetnie sprawdzi się jako dip do zanurzania pokrojonych w słupki warzyw, pasta na kanapkę czy dodatek do pity.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯