Przy zakupie oliwy z oliwek zawsze zwracaj uwagę na te 5 rzeczy. Producenci często oszukują

Używasz jej do sałatek, do smażenia lub jako dodatek do licznych przekąsek, które przygotowujesz dla swoich gości. Najlepsza oliwa z oliwek musi wyróżniać się odpowiednim smakiem i kolorem. Na jakie szczegóły podczas zakupu należy zwrócić uwagę, aby wybrać ten najlepszy produkt?

ObrazekFoto: Pyszności
Karol Wiak

Czym charakteryzuje się najlepsza oliwa z oliwek?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że oliwa z oliwek jest tym produktem, który nie należy do najtańszych. Najniższa cena, w przypadku opakowania 500-700 ml, rozpoczyna się mniej więcej od 17 złotych. Dużo drożej jest w przypadku większych opakowań i produktów popularnej marki. Ale czy popularność firmy idzie tu w parze ze smakiem oliwy? Nie zawsze tak jest. Najlepsza oliwa z oliwek to ta z pierwszego tłoczenia, która wyróżnia się odpowiednim smakiem, kolorem i gęstością. Oczywiście, podczas zakupu, nie jesteś w stanie sprawdzić tego wszystkiego, ale jest coś, co może ci pomóc.

Oliwa z oliwek jest nie tylko niezbędnym elementem zdrowej diety, ale również godnym dodatkiem do rutynowej pielęgnacji skóry. Jest źródłem kwasu alfa-linolenowego, który utrzymuje skórę nawodnioną i stonowaną, zapobiegając jej starzeniu. Ostrożnie kilka kropli nanieś na skórę wokół oczu tuż przed pójściem spać. Zobaczysz różnicę!
Oliwa z oliwek - Pyszności; Foto pixabay.com

Czym kierować się przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek?

Jeśli zależy ci na tym, by była to najlepsza oliwa z oliwek, to jej jakość możesz już sprawdzić w momencie zakupu tego produktu. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, które pomogą podjąć ci najlepszą decyzję.

Pamiętaj, że:

  • warto zwrócić uwagę na opakowanie oliwy z oliwek - światło przyspiesza procesy utleniające, które przyczyniają się do zmiany smaku, dlatego dobrze będzie wybrać oliwę w butelce z ciemnego szkła lub w puszkach ze stali nierdzewnej;
  • sprawdź, co jest napisane na etykiecie - najlepsza oliwa to oliwa z oliwek extra virgin - ta nazwa handlowa musi być wskazana; oprócz tego, zwróć uwagę na to, czy wskazana jest kategoria oliwy oraz kraj jej pochodzenia - np. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia uzyskana w Grecji z oliwek zebranych w Grecji;
  • sprawdzaj pochodzenia i certyfikację oliwek - jeśli na etykiecie znajdują się takie oznaczenia, jak DOP, IGP, czy BIO, to masz do czynienia z dobrej jakości produktem;
  • zwróć uwagę na cenę - zbyt niska cena nie oznacza dobrej jakości oliwy;
  • sprawdź kwasowość oliwy z oliwek - wskaźnikiem jakości oliwy jest kwasowość wyrażona w kwasie oleinowym i powinna mieć wartość maksymalnie 0,8 g/100g.

Szukasz inspiracji na smaczny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty