PoradyPrzy zakupie oliwy z oliwek zawsze zwracaj uwagę na te 5 rzeczy. Producenci często oszukują

Przy zakupie oliwy z oliwek zawsze zwracaj uwagę na te 5 rzeczy. Producenci często oszukują

Foto: Pyszności
Foto: Pyszności

27.01.2023 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Używasz jej do sałatek, do smażenia lub jako dodatek do licznych przekąsek, które przygotowujesz dla swoich gości. Najlepsza oliwa z oliwek musi wyróżniać się odpowiednim smakiem i kolorem. Na jakie szczegóły podczas zakupu należy zwrócić uwagę, aby wybrać ten najlepszy produkt?

Czym charakteryzuje się najlepsza oliwa z oliwek?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że oliwa z oliwek jest tym produktem, który nie należy do najtańszych. Najniższa cena, w przypadku opakowania 500-700 ml, rozpoczyna się mniej więcej od 17 złotych. Dużo drożej jest w przypadku większych opakowań i produktów popularnej marki. Ale czy popularność firmy idzie tu w parze ze smakiem oliwy? Nie zawsze tak jest. Najlepsza oliwa z oliwek to ta z pierwszego tłoczenia, która wyróżnia się odpowiednim smakiem, kolorem i gęstością. Oczywiście, podczas zakupu, nie jesteś w stanie sprawdzić tego wszystkiego, ale jest coś, co może ci pomóc.

Oliwa z oliwek - Pyszności; Foto pixabay.com
Oliwa z oliwek - Pyszności; Foto pixabay.com

Czym kierować się przy wyborze najlepszej oliwy z oliwek?

Jeśli zależy ci na tym, by była to najlepsza oliwa z oliwek, to jej jakość możesz już sprawdzić w momencie zakupu tego produktu. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, które pomogą podjąć ci najlepszą decyzję.

Pamiętaj, że:

  • warto zwrócić uwagę na opakowanie oliwy z oliwek - światło przyspiesza procesy utleniające, które przyczyniają się do zmiany smaku, dlatego dobrze będzie wybrać oliwę w butelce z ciemnego szkła lub w puszkach ze stali nierdzewnej;
  • sprawdź, co jest napisane na etykiecie - najlepsza oliwa to oliwa z oliwek extra virgin - ta nazwa handlowa musi być wskazana; oprócz tego, zwróć uwagę na to, czy wskazana jest kategoria oliwy oraz kraj jej pochodzenia - np. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia uzyskana w Grecji z oliwek zebranych w Grecji;
  • sprawdzaj pochodzenia i certyfikację oliwek - jeśli na etykiecie znajdują się takie oznaczenia, jak DOP, IGP, czy BIO, to masz do czynienia z dobrej jakości produktem;
  • zwróć uwagę na cenę - zbyt niska cena nie oznacza dobrej jakości oliwy;
  • sprawdź kwasowość oliwy z oliwek - wskaźnikiem jakości oliwy jest kwasowość wyrażona w kwasie oleinowym i powinna mieć wartość maksymalnie 0,8 g/100g.

Szukasz inspiracji na smaczny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także