Pożywna i lekka sałatka z kuskusem i halloumi. Prosty sos robi robotę
Sałatki wcale nie muszą być nudne, a tym bardziej niesmaczne. To połączenie szybko podbije serca gości i sprawi, że zapomnisz o kanapkach na drugie śniadanie.
Jeśli ktoś twierdzi, że sałatką nie da się w ogóle najeść, nie próbował jeszcze tej z dodatkiem halloumi. Baza jest tutaj kasza kuskus, która nie tylko zapewni uczucie sytości, ale również dostarczy składniki odżywcze i minerały. Na dodatek wzbogacona jest o ciecierzycę, czyli źródło roślinnego białka. Cypryjski ser halloumi przyjemnie skrzypi pod zębami, a całość dopełnia prosty sos na bazie oliwy, miodu oraz limonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Sałatka z kuskusem i halloumi
To sałatka idealna na kolację, zdrowy lunch czy w roli dodatku na grilla. Jest nie tylko smaczna, ale także pełna wartości odżywczych.
Ta sałatka to idealny balans smaku. Łączy w sobie słony smak grillowanego sera halloumi, delikatną kaszę kuskus, chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos. Oliwa z oliwek dodaje bogactwa i zdrowych tłuszczów, miód wprowadza subtelną słodycz, a sok z limonki orzeźwia.
Składniki:
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
- 100 g kaszy kuskus,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ogórki zielone,
- 2 małe czerwone cebule,
- 100 g ciecierzycy ze słoika,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,natka pietruszki do posypania.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy limonki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj słodką paprykę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Krok 2. Ser halloumi pokrój w średniej grubości plasterki i podsmaż na patelni grillowej, aż się zarumienią. Możesz zrobić to również na grillu elektrycznym, we frytkownicy beztłuszczowej lub po prostu na patelni.
Krok 3. W małej miseczce umieść oliwę z oliwek, miód i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie sos.
Krok 4. Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę kuskus. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz czerwoną cebulę, plasterki ogórka, upieczoną ciecierzycę oraz ser halloumi. Możesz odłożyć kilka kawałków sera do dekoracji. Dodaj sos oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej halloumi. Smacznego!