Ciasto 3 Bit bez pieczenia sprawdzi się na przyjęcia i święta. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto 3 Bit to sprawdzony deser na każdą okazję. Przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia piekarnika, a efekt końcowy zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Ciasto 3Bit bez pieczeniaCiasto 3Bit bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto 3 Bit to prawdziwy hit wśród deserów bez pieczenia. Składa się z kilku efektownych warstw i śmiało może konkurować z wypiekami z najlepszej cukierni. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, rodzinne przyjęcia i święta, a także wtedy, gdy chcemy zaskoczyć bliskich pysznym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

W tym cieście wszystko gra koncertowo. Spód z herbatników, słodki kajmak, śmietankowa masa oraz aksamitny krem budyniowy przełamuje kwaśny akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek marki Herbapol. Dzięki temu nie ma tutaj mowy o mdłym czy nudnym deserze.

Dżem przełamie słodki smak
Dżem przełamie słodki smak © Pyszności

Chociaż sam proces przygotowania jest prosty, to trzeba zaplanować go z pewnym wyprzedzeniem. Ciasto bez pieczenia musi bowiem spędzić kilka godzin w lodówce, aby herbatnikowy spód miał czas zmięknąć, a masy wzajemnie przeniknąć smakiem. Po schłodzeniu krojenie ciasta 3 Bit stanie się o wiele prostsze. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smak deseru szybko wynagradza oczekiwanie.

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 200 g miękkiego masła.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 450 g masy kajmakowej,
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek Herbapol,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp budyń śmietankowy, dodaj do niego 150 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu możesz przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Budyń śmietankowy
Budyń śmietankowy © Pyszności

Krok 2. Blaszkę o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.

Spód z herbatników
Spód z herbatników © Pyszności

Krok 3. W dużej misce rozetrzyj miękkie masło. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo wystudzony budyń śmietankowy. Powstały krem budyniowy wyłóż do blaszki i dodaj kolejną warstwę herbatników.

Warstwa budyniowa
Warstwa budyniowa wyłożona herbatnikami © Pyszności

Krok 4. Następnie wyłóż masę kajmakową, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki i ponownie warstwę herbatników.

Kolejne warstwy ciasta 3 Bit
Kolejne warstwy ciasta 3 Bit © Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem, pod koniec stopniowo dodając także mascarpone. Powstałą masę rozprowadź równomiernie na cieście i wstaw całość do lodówki na minimum 6 godzin.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 6. Schłodzone ciasto udekoruj startą czekoladą i podziel na porcje. Smacznego!

Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Ciasto 3 Bit bez pieczenia © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota