Ciasto 3 Bit bez pieczenia sprawdzi się na przyjęcia i święta. Co warstwa, to smaczniejsza
Ciasto 3 Bit to sprawdzony deser na każdą okazję. Przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia piekarnika, a efekt końcowy zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
Ciasto 3 Bit to prawdziwy hit wśród deserów bez pieczenia. Składa się z kilku efektownych warstw i śmiało może konkurować z wypiekami z najlepszej cukierni. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, rodzinne przyjęcia i święta, a także wtedy, gdy chcemy zaskoczyć bliskich pysznym deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje
Ciasto 3 Bit bez pieczenia
W tym cieście wszystko gra koncertowo. Spód z herbatników, słodki kajmak, śmietankowa masa oraz aksamitny krem budyniowy przełamuje kwaśny akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek marki Herbapol. Dzięki temu nie ma tutaj mowy o mdłym czy nudnym deserze.
Chociaż sam proces przygotowania jest prosty, to trzeba zaplanować go z pewnym wyprzedzeniem. Ciasto bez pieczenia musi bowiem spędzić kilka godzin w lodówce, aby herbatnikowy spód miał czas zmięknąć, a masy wzajemnie przeniknąć smakiem. Po schłodzeniu krojenie ciasta 3 Bit stanie się o wiele prostsze. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smak deseru szybko wynagradza oczekiwanie.
Składniki:
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 200 g miękkiego masła.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- 500 g herbatników,
- 450 g masy kajmakowej,
- 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek Herbapol,
- pół tabliczki mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesyp budyń śmietankowy, dodaj do niego 150 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu możesz przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
Krok 2. Blaszkę o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.
Krok 3. W dużej misce rozetrzyj miękkie masło. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo wystudzony budyń śmietankowy. Powstały krem budyniowy wyłóż do blaszki i dodaj kolejną warstwę herbatników.
Krok 4. Następnie wyłóż masę kajmakową, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki i ponownie warstwę herbatników.
Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem, pod koniec stopniowo dodając także mascarpone. Powstałą masę rozprowadź równomiernie na cieście i wstaw całość do lodówki na minimum 6 godzin.
Krok 6. Schłodzone ciasto udekoruj startą czekoladą i podziel na porcje. Smacznego!