WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Ciasto 3 Bit bez pieczenia sprawdzi się na przyjęcia i święta. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto 3 Bit to sprawdzony deser na każdą okazję. Przygotowanie jest proste i nie wymaga użycia piekarnika, a efekt końcowy zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Ciasto 3 Bit bez pieczenia sprawdzi się na przyjęcia i święta. Co warstwa, to smaczniejszaCiasto 3Bit bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Ciasto 3 Bit to prawdziwy hit wśród deserów bez pieczenia. Składa się z kilku efektownych warstw i śmiało może konkurować z wypiekami z najlepszej cukierni. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, rodzinne przyjęcia i święta, a także wtedy, gdy chcemy zaskoczyć bliskich pysznym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

W tym cieście wszystko gra koncertowo. Spód z herbatników, słodki kajmak, śmietankowa masa oraz aksamitny krem budyniowy przełamuje kwaśny akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek marki Herbapol. Dzięki temu nie ma tutaj mowy o mdłym czy nudnym deserze.

Dżem przełamie słodki smak
Dżem przełamie słodki smak © Pyszności

Chociaż sam proces przygotowania jest prosty, to trzeba zaplanować go z pewnym wyprzedzeniem. Ciasto bez pieczenia musi bowiem spędzić kilka godzin w lodówce, aby herbatnikowy spód miał czas zmięknąć, a masy wzajemnie przeniknąć smakiem. Po schłodzeniu krojenie ciasta 3 Bit stanie się o wiele prostsze. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo smak deseru szybko wynagradza oczekiwanie.

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 200 g miękkiego masła.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 450 g masy kajmakowej,
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek Herbapol,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp budyń śmietankowy, dodaj do niego 150 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu możesz przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Budyń śmietankowy
Budyń śmietankowy © Pyszności

Krok 2. Blaszkę o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.

Spód z herbatników
Spód z herbatników © Pyszności

Krok 3. W dużej misce rozetrzyj miękkie masło. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo wystudzony budyń śmietankowy. Powstały krem budyniowy wyłóż do blaszki i dodaj kolejną warstwę herbatników.

Warstwa budyniowa wyłożona herbatnikami
Warstwa budyniowa wyłożona herbatnikami © Pyszności

Krok 4. Następnie wyłóż masę kajmakową, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki i ponownie warstwę herbatników.

Kolejne warstwy ciasta 3 Bit
Kolejne warstwy ciasta 3 Bit © Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem, pod koniec stopniowo dodając także mascarpone. Powstałą masę rozprowadź równomiernie na cieście i wstaw całość do lodówki na minimum 6 godzin.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 6. Schłodzone ciasto udekoruj startą czekoladą i podziel na porcje. Smacznego!

Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Ciasto 3 Bit bez pieczenia © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób