Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni
Pita i halloumi to przysmaki, które kojarzą się nierozerwalnie z greckimi wakacjami. Smak letnich, upalnych dni i urlopowej beztroski możesz przenieść do swojej kuchni. Miodowy ser, lekki sos tzatziki i pita zastąpią ci zwykłe kanapki.
01.08.2024 06:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W tym połączeniu wszystko gra po prostu koncertowo. Pita z miodowym halloumi i sosem tzatziki sprawdzi się na śniadanie, przekąskę, smaczny lunch czy kolację, a na imprezach każdy skusi się na miodowo-serowe kąski.
Czym jest halloumi?
Halloumi to świetny zamiennik dla zwykłego sera, który odmieni twoje menu. W Grecji najczęściej serwuje się go na przekąskę, grillując na ruszcie lub patelni. Ma lekko słony, delikatny smak i charakterystyczną, włóknistą konsystencję, delikatnie skrzypiącą pod zębami. Jest świetną alternatywą dla mięsa w burgerach czy szaszłykach. Ma zwartą konsystencję i nie topi się podczas pieczenia, zachowując swój kształt.
Pita z miodowym halloumi
Halloumi łączyć można z różnymi dodatkami. Jak na ser przystało, warto dodać do niego słodkie nuty. Połączenie smaku sera z miodem, przełamane rześkim sosem tzatziki sprawi, że pokochasz tę przekąskę od pierwszego kęsa. Jeśli jesteś fanem pikanterii, do miodowego halloumi możesz dorzucić nieco kruszonych płatków chilli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 sztuki halloumi,
- miód,
- 4 pity pszenne.
Sos tzatziki:
- 250 g jogurtu greckiego,
- 1 ogórek zielony,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- posiekany koperek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od sosu tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce. Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę oraz odciśniętego z wodu ogórka. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Krok 2. Halloumi pokrój w średniej grubości plasterki i zgrilluj na patelni, elektrycznym grillu lub klasycznym ruszcie. Zrób to z obu stron, aż ser apetycznie się zarumieni i stanie się chrupiący.
Krok 3. Pity natnij i wypełnij sosem tzatziki. Włóż do środka halloumi i polej miodem. Możesz również dorzucić świeże lub grillowane warzywa. Smacznego!