Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Pita i halloumi to przysmaki, które kojarzą się nierozerwalnie z greckimi wakacjami. Smak letnich, upalnych dni i urlopowej beztroski możesz przenieść do swojej kuchni. Miodowy ser, lekki sos tzatziki i pita zastąpią ci zwykłe kanapki.

Pita z miodowym halloumiPita z miodowym halloumi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W tym połączeniu wszystko gra po prostu koncertowo. Pita z miodowym halloumi i sosem tzatziki sprawdzi się na śniadanie, przekąskę, smaczny lunch czy kolację, a na imprezach każdy skusi się na miodowo-serowe kąski.

Czym jest halloumi?

Halloumi to świetny zamiennik dla zwykłego sera, który odmieni twoje menu. W Grecji najczęściej serwuje się go na przekąskę, grillując na ruszcie lub patelni. Ma lekko słony, delikatny smak i charakterystyczną, włóknistą konsystencję, delikatnie skrzypiącą pod zębami. Jest świetną alternatywą dla mięsa w burgerach czy szaszłykach. Ma zwartą konsystencję i nie topi się podczas pieczenia, zachowując swój kształt.

Pita z miodowym halloumi

Halloumi łączyć można z różnymi dodatkami. Jak na ser przystało, warto dodać do niego słodkie nuty. Połączenie smaku sera z miodem, przełamane rześkim sosem tzatziki sprawi, że pokochasz tę przekąskę od pierwszego kęsa. Jeśli jesteś fanem pikanterii, do miodowego halloumi możesz dorzucić nieco kruszonych płatków chilli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Składniki:

  • 2 sztuki halloumi,
  • miód,
  • 4 pity pszenne.

Sos tzatziki: 

  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 1 ogórek zielony, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od sosu tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce. Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę oraz odciśniętego z wodu ogórka. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Sos tzatziki
Sos tzatziki © Pyszności

Krok 2. Halloumi pokrój w średniej grubości plasterki i zgrilluj na patelni, elektrycznym grillu lub klasycznym ruszcie. Zrób to z obu stron, aż ser apetycznie się zarumieni i stanie się chrupiący.

Halloumi
Halloumi © Pyszności

Krok 3. Pity natnij i wypełnij sosem tzatziki. Włóż do środka halloumi i polej miodem. Możesz również dorzucić świeże lub grillowane warzywa. Smacznego!

Pita z miodowym halloumi
Pita z miodowym halloumi © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej