Grecka sałatka z ziemniaków i halloumi. Bije na głowę wszystkie inne

Vefa Alexiadou to w Grecji kulinarna instytucja – jej książki kucharskie są w niemal każdym domu, a programy telewizyjne, w których gotowała, przez dekady cieszyły się rekordową oglądalnością.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Dziś Vefa ma ponad 90 lat i wciąż pichci. Preferuje klasyczne przepisy – twierdzi, że zgromadziła ich na dysku swojego komputera ponad 100 tysięcy! – ale i jej zdarzają się transgresje. Otóż do klasycznej patatosalaty, czyli sałatki ziemniaczanej, zaleca sos na bazie musztardy i gotowaną marchewkę!

Jest to ciekawe udziwnienie, dające smaczny efekt, w pewnym stopniu bliskie naszej sałatce jarzynowej i dowodzące, że jedyne ograniczenie w przypadku patatosalaty stanowi fantazja osoby gotującej. Bo niekanonicznych przepisów na to genialnie proste i smakowite danie jest cała masa – zarówno na lądzie, jak i na wyspach. Na Cykladach smakową dominantą w tej sałatce są kapary, na Rodos jadłem wersję z majonezem, na Skiathos – z miętą, a na Naksos – ze smażonym halloumi i winogronami (mój ulubiony wariant).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Szybka i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jeśli dodamy do niej dużo świeżych ziół, zamieni się w smakową bombę. Idealna na każdą porę roku.

PATATOSALATA - sałatka ziemniaczana

  • 3-4 porcje,
  • około 40 minut,
  • bez glutenu.

Składniki:

  • 1,5 kilograma młodych ziemniaków,
  • 2-3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 15-20 ulubionych oliwek,
  • 3-4 łodygi szczypioru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 220 gramów sera halloumi,
  • 150 gramów ulubionych winogron,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyść, przekrój na pół i ugotuj. Gdy nieco ostygną, przełóż je do głębokiej miski, dodaj pokrojoną w cienkie paski lub pióra cebulę, oliwki, koperek, natkę pietruszki, kapary, posiekany szczypior, sól i pieprz.
  2. Wlej oliwę i sok z cytryny i porządnie – ale delikatnie – wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią ser halloumi pokrojony w kostkę i smaż go z obu stron, aż się zrumieni (2–3 minuty).
  3. Dodaj ser do gotowej sałatki, a następnie przekrojone na pół winogrona, jeśli ich używasz. Całość oprósz wiórkami startej skorki cytryny. Jedz, póki ser jest ciepły.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy