InspiracjeGrecka sałatka z ziemniaków i halloumi. Bije na głowę wszystkie inne

Grecka sałatka z ziemniaków i halloumi. Bije na głowę wszystkie inne

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta
08.10.2023 14:42, aktualizacja: 17.01.2024 18:59

Vefa Alexiadou to w Grecji kulinarna instytucja – jej książki kucharskie są w niemal każdym domu, a programy telewizyjne, w których gotowała, przez dekady cieszyły się rekordową oglądalnością.

Dziś Vefa ma ponad 90 lat i wciąż pichci. Preferuje klasyczne przepisy – twierdzi, że zgromadziła ich na dysku swojego komputera ponad 100 tysięcy! – ale i jej zdarzają się transgresje. Otóż do klasycznej patatosalaty, czyli sałatki ziemniaczanej, zaleca sos na bazie musztardy i gotowaną marchewkę!

Jest to ciekawe udziwnienie, dające smaczny efekt, w pewnym stopniu bliskie naszej sałatce jarzynowej i dowodzące, że jedyne ograniczenie w przypadku patatosalaty stanowi fantazja osoby gotującej. Bo niekanonicznych przepisów na to genialnie proste i smakowite danie jest cała masa – zarówno na lądzie, jak i na wyspach. Na Cykladach smakową dominantą w tej sałatce są kapary, na Rodos jadłem wersję z majonezem, na Skiathos – z miętą, a na Naksos – ze smażonym halloumi i winogronami (mój ulubiony wariant).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jeśli dodamy do niej dużo świeżych ziół, zamieni się w smakową bombę. Idealna na każdą porę roku.

PATATOSALATA - sałatka ziemniaczana

  • 3-4 porcje,
  • około 40 minut,
  • bez glutenu.

Składniki:

  • 1,5 kilograma młodych ziemniaków,
  • 2-3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 15-20 ulubionych oliwek,
  • 3-4 łodygi szczypioru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 220 gramów sera halloumi,
  • 150 gramów ulubionych winogron,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyść, przekrój na pół i ugotuj. Gdy nieco ostygną, przełóż je do głębokiej miski, dodaj pokrojoną w cienkie paski lub pióra cebulę, oliwki, koperek, natkę pietruszki, kapary, posiekany szczypior, sól i pieprz.
  2. Wlej oliwę i sok z cytryny i porządnie – ale delikatnie – wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią ser halloumi pokrojony w kostkę i smaż go z obu stron, aż się zrumieni (2–3 minuty).
  3. Dodaj ser do gotowej sałatki, a następnie przekrojone na pół winogrona, jeśli ich używasz. Całość oprósz wiórkami startej skorki cytryny. Jedz, póki ser jest ciepły.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także