Grecka sałatka z ziemniaków i halloumi. Bije na głowę wszystkie inne
Vefa Alexiadou to w Grecji kulinarna instytucja – jej książki kucharskie są w niemal każdym domu, a programy telewizyjne, w których gotowała, przez dekady cieszyły się rekordową oglądalnością.
08.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś Vefa ma ponad 90 lat i wciąż pichci. Preferuje klasyczne przepisy – twierdzi, że zgromadziła ich na dysku swojego komputera ponad 100 tysięcy! – ale i jej zdarzają się transgresje. Otóż do klasycznej patatosalaty, czyli sałatki ziemniaczanej, zaleca sos na bazie musztardy i gotowaną marchewkę!
Jest to ciekawe udziwnienie, dające smaczny efekt, w pewnym stopniu bliskie naszej sałatce jarzynowej i dowodzące, że jedyne ograniczenie w przypadku patatosalaty stanowi fantazja osoby gotującej. Bo niekanonicznych przepisów na to genialnie proste i smakowite danie jest cała masa – zarówno na lądzie, jak i na wyspach. Na Cykladach smakową dominantą w tej sałatce są kapary, na Rodos jadłem wersję z majonezem, na Skiathos – z miętą, a na Naksos – ze smażonym halloumi i winogronami (mój ulubiony wariant).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jeśli dodamy do niej dużo świeżych ziół, zamieni się w smakową bombę. Idealna na każdą porę roku.
PATATOSALATA - sałatka ziemniaczana
- 3-4 porcje,
- około 40 minut,
- bez glutenu.
Składniki:
- 1,5 kilograma młodych ziemniaków,
- 2-3 czerwone cebule,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy,
- 15-20 ulubionych oliwek,
- 3-4 łodygi szczypioru,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: 220 gramów sera halloumi,
- 150 gramów ulubionych winogron,
- skórka otarta z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oczyść, przekrój na pół i ugotuj. Gdy nieco ostygną, przełóż je do głębokiej miski, dodaj pokrojoną w cienkie paski lub pióra cebulę, oliwki, koperek, natkę pietruszki, kapary, posiekany szczypior, sól i pieprz.
- Wlej oliwę i sok z cytryny i porządnie – ale delikatnie – wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią ser halloumi pokrojony w kostkę i smaż go z obu stron, aż się zrumieni (2–3 minuty).
- Dodaj ser do gotowej sałatki, a następnie przekrojone na pół winogrona, jeśli ich używasz. Całość oprósz wiórkami startej skorki cytryny. Jedz, póki ser jest ciepły.
Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"