Grecka sałatka z ziemniaków i halloumi. Bije na głowę wszystkie inne

Vefa Alexiadou to w Grecji kulinarna instytucja – jej książki kucharskie są w niemal każdym domu, a programy telewizyjne, w których gotowała, przez dekady cieszyły się rekordową oglądalnością.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Dziś Vefa ma ponad 90 lat i wciąż pichci. Preferuje klasyczne przepisy – twierdzi, że zgromadziła ich na dysku swojego komputera ponad 100 tysięcy! – ale i jej zdarzają się transgresje. Otóż do klasycznej patatosalaty, czyli sałatki ziemniaczanej, zaleca sos na bazie musztardy i gotowaną marchewkę!

Jest to ciekawe udziwnienie, dające smaczny efekt, w pewnym stopniu bliskie naszej sałatce jarzynowej i dowodzące, że jedyne ograniczenie w przypadku patatosalaty stanowi fantazja osoby gotującej. Bo niekanonicznych przepisów na to genialnie proste i smakowite danie jest cała masa – zarówno na lądzie, jak i na wyspach. Na Cykladach smakową dominantą w tej sałatce są kapary, na Rodos jadłem wersję z majonezem, na Skiathos – z miętą, a na Naksos – ze smażonym halloumi i winogronami (mój ulubiony wariant).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Szybka i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jeśli dodamy do niej dużo świeżych ziół, zamieni się w smakową bombę. Idealna na każdą porę roku.

PATATOSALATA - sałatka ziemniaczana

  • 3-4 porcje,
  • około 40 minut,
  • bez glutenu.

Składniki:

  • 1,5 kilograma młodych ziemniaków,
  • 2-3 czerwone cebule,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 15-20 ulubionych oliwek,
  • 3-4 łodygi szczypioru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 220 gramów sera halloumi,
  • 150 gramów ulubionych winogron,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyść, przekrój na pół i ugotuj. Gdy nieco ostygną, przełóż je do głębokiej miski, dodaj pokrojoną w cienkie paski lub pióra cebulę, oliwki, koperek, natkę pietruszki, kapary, posiekany szczypior, sól i pieprz.
  2. Wlej oliwę i sok z cytryny i porządnie – ale delikatnie – wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią ser halloumi pokrojony w kostkę i smaż go z obu stron, aż się zrumieni (2–3 minuty).
  3. Dodaj ser do gotowej sałatki, a następnie przekrojone na pół winogrona, jeśli ich używasz. Całość oprósz wiórkami startej skorki cytryny. Jedz, póki ser jest ciepły.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟