Po ugotowaniu ziemniaków robię jedną rzecz. Dzięki temu nie muszę ich obierać

Obieranie ziemniaków to czynność, za którą nie przepada wielu z nas. Jest jednak prosty patent, który ułatwi to zadanie i sprawi, że w domu skończą się odwieczne kłótnie o to, kto tym razem ma zająć się ziemniakami.

Obieranie ziemniaków- PysznościObieranie ziemniaków- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Pasują do wszelakich kotletów, pieczonych mięs, sadzonych jajek i innych dodatków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego statystyczny Kowalski zjada 3 kilogramy tego warzywa miesięcznie. Oczywiście, dieta bazująca tylko na ziemniakach nie byłabym zbyt zdrowa, bo balans musi być zachowany, jednak ziemniaki wciąż są zdrowym i dość ważnym elementem diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Jak szybko obrać ziemniaki?

Dla wielu osób obieranie ziemniaków to prawdziwa zmora. Problem rozwiązuje się, gdy dostępne są małe, młode ziemniaczkami, których obierać po prostu nie trzeba. Sezon na nie jest jednak dość krótki, więc trzeba posiłkować się innymi sposobami, żeby ułatwić sobie życie.

ziemniaki
ziemniaki © Adobe Stock

Ziemniaki myję i nieobrane wrzucam do garnka. Zalewam wodę i gotuję tak, jak zawsze. Kiedy będą już miękkie, odcedzam gorącą wodę i zalewam je bardzo zimną, dorzucając kostki lodu. Różnica temperatur sprawi, że skóra odejdzie bez większego problemu i ściągniesz ją palcami. Ten patent sprawdzi się nie tylko w przypadku młodych ziemniaków. Jeśli jednak na skórce ziemniaka pojawiły się kiełki, należy go zawsze dokładnie obrać.

Czy ziemniaki są zdrowe?

Wokół ziemniaków narosło trochę mitów, które podają, że powinniśmy je ograniczać albo przynajmniej się wystrzegać w czasie diety. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki pomagają w łagodzeniu nadmiaru kwasu w żołądku. Są także bogatym źródłem potasu, który ma korzystny wpływ na kontrolowanie ciśnienia krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Ponadto zawierają magnez, który odgrywa rolę w budowie kości i redukcji odczuwania stresu. Ziemniaki powinny spożywać osoby borykające się z anemią. Warzywa dostarczają bowiem organizmowi żelaza i wielu witamin, w tym wspomagającą odporność witaminę C oraz witaminy z grupy B, witaminę A i PP.

ziemniaki
ziemniaki © Adobe Stock

Ziemniaki należą do warzywa, które mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny uważać na nie osoby chorujące na cukrzycę typu I lub II. Warto też dodać, że ziemniaki nie tuczą. Tyjemy od nadmiaru kalorii, przekroczenia deficytu, a nie od konkretnego produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy