Po ugotowaniu ziemniaków robię jedną rzecz. Dzięki temu nie muszę ich obierać

Obieranie ziemniaków to czynność, za którą nie przepada wielu z nas. Jest jednak prosty patent, który ułatwi to zadanie i sprawi, że w domu skończą się odwieczne kłótnie o to, kto tym razem ma zająć się ziemniakami.

Obieranie ziemniaków- PysznościObieranie ziemniaków- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Pasują do wszelakich kotletów, pieczonych mięs, sadzonych jajek i innych dodatków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego statystyczny Kowalski zjada 3 kilogramy tego warzywa miesięcznie. Oczywiście, dieta bazująca tylko na ziemniakach nie byłabym zbyt zdrowa, bo balans musi być zachowany, jednak ziemniaki wciąż są zdrowym i dość ważnym elementem diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Jak szybko obrać ziemniaki?

Dla wielu osób obieranie ziemniaków to prawdziwa zmora. Problem rozwiązuje się, gdy dostępne są małe, młode ziemniaczkami, których obierać po prostu nie trzeba. Sezon na nie jest jednak dość krótki, więc trzeba posiłkować się innymi sposobami, żeby ułatwić sobie życie.

ziemniaki
ziemniaki © Adobe Stock

Ziemniaki myję i nieobrane wrzucam do garnka. Zalewam wodę i gotuję tak, jak zawsze. Kiedy będą już miękkie, odcedzam gorącą wodę i zalewam je bardzo zimną, dorzucając kostki lodu. Różnica temperatur sprawi, że skóra odejdzie bez większego problemu i ściągniesz ją palcami. Ten patent sprawdzi się nie tylko w przypadku młodych ziemniaków. Jeśli jednak na skórce ziemniaka pojawiły się kiełki, należy go zawsze dokładnie obrać.

Czy ziemniaki są zdrowe?

Wokół ziemniaków narosło trochę mitów, które podają, że powinniśmy je ograniczać albo przynajmniej się wystrzegać w czasie diety. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki pomagają w łagodzeniu nadmiaru kwasu w żołądku. Są także bogatym źródłem potasu, który ma korzystny wpływ na kontrolowanie ciśnienia krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Ponadto zawierają magnez, który odgrywa rolę w budowie kości i redukcji odczuwania stresu. Ziemniaki powinny spożywać osoby borykające się z anemią. Warzywa dostarczają bowiem organizmowi żelaza i wielu witamin, w tym wspomagającą odporność witaminę C oraz witaminy z grupy B, witaminę A i PP.

ziemniaki
ziemniaki © Adobe Stock

Ziemniaki należą do warzywa, które mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny uważać na nie osoby chorujące na cukrzycę typu I lub II. Warto też dodać, że ziemniaki nie tuczą. Tyjemy od nadmiaru kalorii, przekroczenia deficytu, a nie od konkretnego produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇