Kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię sałatkę. Jest sto razy lepsza niż jarzynowa i każdy się nią zajada

Ile razy zdarzyło się wam ugotować za dużo ziemniaków do obiadu? Ja ma ten problem praktycznie za każdym razem. Aby nic się nie zmarnowało, wykorzystuję je do przygotowania zapiekanek, klusek śląskich czy chrupiących talarków. Ostatnio hitem w moim domu jest sałatka z boczkiem i ziemniakami.

Sałatka szwabskaSałatka szwabska
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, marchewką i cebulką znalazłam na blogu "Daylicooking". Sprawdza się za każdym razem, kiedy w lodówce zalegają wczorajsze ziemniaki. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. szczypiorek, rzodkiewkę, kiszone ogórki czy ugotowane na twardo jajko. Sałatka świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Można ją również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.

Ziemniaki à la sałatka szwabska to jedno z tych dań, jakie powstają przy okazji. Czasami zostaje trochę ziemniaków z obiadu, albo do jarzynowej sałatki ugotujesz ich zbyt dużo. Nie zastanawiaj się, zrób z nich pyszne i sycące danie. Jest ono również bardzo uniwersalne, bo można je podać na ciepło lub na zimno. Dlatego właśnie sprawdzi się w upalny dzień lub na jesienny obiad. Podane poniżej proporcje traktuj orientacyjnie.

Małgorzata Kijowska

Ziemniaki à la sałatka szwabska

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • około 80-100 g wędzonego boczku,
  • 2 czubate łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 średnie ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj i ugotuj (nie musisz obierać). Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), przełóż je na kilka minut do zimnej wody, wtedy pozostaną jędrne.
  2. Przestudzone warzywa obierz ze skórki. Następnie pokrój je w większą kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i posiekaj.
  4. Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki lub półplasterki.
  5. Boczek pokrój w słupki. Następnie podsmaż go na średnio rozgrzanej patelni, aby tłuszcz się wytopił.
  6. Do przysmażonego boczku dodaj cebulę i ciągle mieszając, podsmaż do minimalnego zrumienienia. Wyłącz ogień, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  7. Do boczku z cebulą i czosnkiem wlej sok z cytryny, dodaj musztardę i 1/2 łyżeczki drobnej soli oraz pieprz. Połącz, dodaj do pokrojonych składników i wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇