Kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię sałatkę. Jest sto razy lepsza niż jarzynowa i każdy się nią zajada
Ile razy zdarzyło się wam ugotować za dużo ziemniaków do obiadu? Ja ma ten problem praktycznie za każdym razem. Aby nic się nie zmarnowało, wykorzystuję je do przygotowania zapiekanek, klusek śląskich czy chrupiących talarków. Ostatnio hitem w moim domu jest sałatka z boczkiem i ziemniakami.
02.09.2023 15:49
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, marchewką i cebulką znalazłam na blogu "Daylicooking". Sprawdza się za każdym razem, kiedy w lodówce zalegają wczorajsze ziemniaki. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. szczypiorek, rzodkiewkę, kiszone ogórki czy ugotowane na twardo jajko. Sałatka świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Można ją również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.
Ziemniaki à la sałatka szwabska
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- około 80-100 g wędzonego boczku,
- 2 czubate łyżeczki musztardy,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3-4 średnie ogórki kiszone,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj i ugotuj (nie musisz obierać). Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), przełóż je na kilka minut do zimnej wody, wtedy pozostaną jędrne.
- Przestudzone warzywa obierz ze skórki. Następnie pokrój je w większą kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i posiekaj.
- Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki lub półplasterki.
- Boczek pokrój w słupki. Następnie podsmaż go na średnio rozgrzanej patelni, aby tłuszcz się wytopił.
- Do przysmażonego boczku dodaj cebulę i ciągle mieszając, podsmaż do minimalnego zrumienienia. Wyłącz ogień, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Do boczku z cebulą i czosnkiem wlej sok z cytryny, dodaj musztardę i 1/2 łyżeczki drobnej soli oraz pieprz. Połącz, dodaj do pokrojonych składników i wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.