Kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię sałatkę. Jest sto razy lepsza niż jarzynowa i każdy się nią zajada

Ile razy zdarzyło się wam ugotować za dużo ziemniaków do obiadu? Ja ma ten problem praktycznie za każdym razem. Aby nic się nie zmarnowało, wykorzystuję je do przygotowania zapiekanek, klusek śląskich czy chrupiących talarków. Ostatnio hitem w moim domu jest sałatka z boczkiem i ziemniakami.

Sałatka szwabskaSałatka szwabska
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, marchewką i cebulką znalazłam na blogu "Daylicooking". Sprawdza się za każdym razem, kiedy w lodówce zalegają wczorajsze ziemniaki. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. szczypiorek, rzodkiewkę, kiszone ogórki czy ugotowane na twardo jajko. Sałatka świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Można ją również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.

Ziemniaki à la sałatka szwabska to jedno z tych dań, jakie powstają przy okazji. Czasami zostaje trochę ziemniaków z obiadu, albo do jarzynowej sałatki ugotujesz ich zbyt dużo. Nie zastanawiaj się, zrób z nich pyszne i sycące danie. Jest ono również bardzo uniwersalne, bo można je podać na ciepło lub na zimno. Dlatego właśnie sprawdzi się w upalny dzień lub na jesienny obiad. Podane poniżej proporcje traktuj orientacyjnie.

Małgorzata Kijowska

Ziemniaki à la sałatka szwabska

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • około 80-100 g wędzonego boczku,
  • 2 czubate łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 średnie ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj i ugotuj (nie musisz obierać). Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), przełóż je na kilka minut do zimnej wody, wtedy pozostaną jędrne.
  2. Przestudzone warzywa obierz ze skórki. Następnie pokrój je w większą kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i posiekaj.
  4. Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki lub półplasterki.
  5. Boczek pokrój w słupki. Następnie podsmaż go na średnio rozgrzanej patelni, aby tłuszcz się wytopił.
  6. Do przysmażonego boczku dodaj cebulę i ciągle mieszając, podsmaż do minimalnego zrumienienia. Wyłącz ogień, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  7. Do boczku z cebulą i czosnkiem wlej sok z cytryny, dodaj musztardę i 1/2 łyżeczki drobnej soli oraz pieprz. Połącz, dodaj do pokrojonych składników i wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd