PrzepisSałatkiKiedy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię sałatkę. Jest sto razy lepsza niż jarzynowa i każdy się nią zajada

Kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu, robię sałatkę. Jest sto razy lepsza niż jarzynowa i każdy się nią zajada

Sałatka szwabska
Sałatka szwabska
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta
02.09.2023 15:49

Ile razy zdarzyło się wam ugotować za dużo ziemniaków do obiadu? Ja ma ten problem praktycznie za każdym razem. Aby nic się nie zmarnowało, wykorzystuję je do przygotowania zapiekanek, klusek śląskich czy chrupiących talarków. Ostatnio hitem w moim domu jest sałatka z boczkiem i ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, marchewką i cebulką znalazłam na blogu "Daylicooking". Sprawdza się za każdym razem, kiedy w lodówce zalegają wczorajsze ziemniaki. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki np. szczypiorek, rzodkiewkę, kiszone ogórki czy ugotowane na twardo jajko. Sałatka świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Można ją również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.

Ziemniaki à la sałatka szwabska to jedno z tych dań, jakie powstają przy okazji. Czasami zostaje trochę ziemniaków z obiadu, albo do jarzynowej sałatki ugotujesz ich zbyt dużo. Nie zastanawiaj się, zrób z nich pyszne i sycące danie. Jest ono również bardzo uniwersalne, bo można je podać na ciepło lub na zimno. Dlatego właśnie sprawdzi się w upalny dzień lub na jesienny obiad. Podane poniżej proporcje traktuj orientacyjnie.

Małgorzata Kijowska

Ziemniaki à la sałatka szwabska

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • około 80-100 g wędzonego boczku,
  • 2 czubate łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 średnie ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj i ugotuj (nie musisz obierać). Kiedy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), przełóż je na kilka minut do zimnej wody, wtedy pozostaną jędrne.
  2. Przestudzone warzywa obierz ze skórki. Następnie pokrój je w większą kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i posiekaj.
  4. Ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki lub półplasterki.
  5. Boczek pokrój w słupki. Następnie podsmaż go na średnio rozgrzanej patelni, aby tłuszcz się wytopił.
  6. Do przysmażonego boczku dodaj cebulę i ciągle mieszając, podsmaż do minimalnego zrumienienia. Wyłącz ogień, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  7. Do boczku z cebulą i czosnkiem wlej sok z cytryny, dodaj musztardę i 1/2 łyżeczki drobnej soli oraz pieprz. Połącz, dodaj do pokrojonych składników i wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Źródło artykułu:daylicooking.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także