Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Jeśli musiałeś kiedyś wyrzucić swoje ogórki kiszone, prawdopodobnie użyłeś do ich przygotowania nieuzdatnionej kranówki. Dowiedź się, jak zrobić doskonałą solankę nawet na bazie wody z kranu.

kiszone ogórki
kiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ja'Crispy

09.08.2023 10:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przy wyborze ogórków do kiszenia, warto zwrócić uwagę na ich kształt i strukturę. Najlepiej sprawdzą się te małe, jędrne, z niewielką ilością pestek. Zamiast do supermarketu, po ogórki warto wybrać się na pobliski targ lub do małego warzywniaka.

Jeśli nie uda ci się znaleźć ładnych ogórków, możesz nadać im jędrności, zanurzając je w bardzo zimnej wodzie. Aby pozbyć się wszelkich bakterii i zanieczyszczeń, ogórki należy dokładnie umyć.

Jak się jednak okazuje, jakość ogórków nie jest jedynym czynnikiem decydującym o tym, czy nasze kiszonki okażą się smaczne. Kluczowa w tym procesie jest woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki kiszone, a woda z kranu

Najlepszą solankę przygotujesz, używając nieprzegotowanej wody źródlanej, ale jeśli nie masz w domu takiej wody, to nic straconego! Kranówka z powodzeniem zastąpi wodę źródlaną. Trzeba jednak pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej wlać ją do garnka i odstawić na 24 godziny, aby chlor zawarty w wodzie mógł swobodnie odparować, a osad zdążył opaść na dno naczynia.

Wody na solankę nie powinno się przegotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości mineralne. Ogórki zawsze zalewamy zimną solanką.

Sól i inne dodatki do ogórków

Do przygotowania solanki, najlepsza będzie sól kamienna. Zawiera ona sole mineralne, które pozytywnie wpływają na walory smakowe ogórków, a także przyspieszają proces fermentacji.

Do swoich ogórków możesz dodać łodygę lub nasiona kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Spośród bardziej niecodziennych dodatków masz także do wyboru liście dębu, maliny czy czerwonej porzeczki. Wszystkie te przyprawy, dzięki swym olejkom eterycznym, dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wykazują także działanie bakteriobójcze.