Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Jeśli musiałeś kiedyś wyrzucić swoje ogórki kiszone, prawdopodobnie użyłeś do ich przygotowania nieuzdatnionej kranówki. Dowiedź się, jak zrobić doskonałą solankę nawet na bazie wody z kranu.

kiszone ogórkikiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ja'Crispy

Przy wyborze ogórków do kiszenia, warto zwrócić uwagę na ich kształt i strukturę. Najlepiej sprawdzą się te małe, jędrne, z niewielką ilością pestek. Zamiast do supermarketu, po ogórki warto wybrać się na pobliski targ lub do małego warzywniaka.

Jeśli nie uda ci się znaleźć ładnych ogórków, możesz nadać im jędrności, zanurzając je w bardzo zimnej wodzie. Aby pozbyć się wszelkich bakterii i zanieczyszczeń, ogórki należy dokładnie umyć.

Jak się jednak okazuje, jakość ogórków nie jest jedynym czynnikiem decydującym o tym, czy nasze kiszonki okażą się smaczne. Kluczowa w tym procesie jest woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab przekładany

Ogórki kiszone, a woda z kranu

Najlepszą solankę przygotujesz, używając nieprzegotowanej wody źródlanej, ale jeśli nie masz w domu takiej wody, to nic straconego! Kranówka z powodzeniem zastąpi wodę źródlaną. Trzeba jednak pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej wlać ją do garnka i odstawić na 24 godziny, aby chlor zawarty w wodzie mógł swobodnie odparować, a osad zdążył opaść na dno naczynia.

Wody na solankę nie powinno się przegotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości mineralne. Ogórki zawsze zalewamy zimną solanką.

Sól i inne dodatki do ogórków

Do przygotowania solanki, najlepsza będzie sól kamienna. Zawiera ona sole mineralne, które pozytywnie wpływają na walory smakowe ogórków, a także przyspieszają proces fermentacji.

Do swoich ogórków możesz dodać łodygę lub nasiona kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Spośród bardziej niecodziennych dodatków masz także do wyboru liście dębu, maliny czy czerwonej porzeczki. Wszystkie te przyprawy, dzięki swym olejkom eterycznym, dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wykazują także działanie bakteriobójcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇