Ten błąd przy kiszeniu ogórków popełnia prawie każdy. I nie wychodzą

Jeśli musiałeś kiedyś wyrzucić swoje ogórki kiszone, prawdopodobnie użyłeś do ich przygotowania nieuzdatnionej kranówki. Dowiedź się, jak zrobić doskonałą solankę nawet na bazie wody z kranu.

kiszone ogórkikiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ja'Crispy
SKOMENTUJ

Przy wyborze ogórków do kiszenia, warto zwrócić uwagę na ich kształt i strukturę. Najlepiej sprawdzą się te małe, jędrne, z niewielką ilością pestek. Zamiast do supermarketu, po ogórki warto wybrać się na pobliski targ lub do małego warzywniaka.

Jeśli nie uda ci się znaleźć ładnych ogórków, możesz nadać im jędrności, zanurzając je w bardzo zimnej wodzie. Aby pozbyć się wszelkich bakterii i zanieczyszczeń, ogórki należy dokładnie umyć.

Jak się jednak okazuje, jakość ogórków nie jest jedynym czynnikiem decydującym o tym, czy nasze kiszonki okażą się smaczne. Kluczowa w tym procesie jest woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab przekładany

Ogórki kiszone, a woda z kranu

Najlepszą solankę przygotujesz, używając nieprzegotowanej wody źródlanej, ale jeśli nie masz w domu takiej wody, to nic straconego! Kranówka z powodzeniem zastąpi wodę źródlaną. Trzeba jednak pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, żeby dzień wcześniej wlać ją do garnka i odstawić na 24 godziny, aby chlor zawarty w wodzie mógł swobodnie odparować, a osad zdążył opaść na dno naczynia.

Wody na solankę nie powinno się przegotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości mineralne. Ogórki zawsze zalewamy zimną solanką.

Sól i inne dodatki do ogórków

Do przygotowania solanki, najlepsza będzie sól kamienna. Zawiera ona sole mineralne, które pozytywnie wpływają na walory smakowe ogórków, a także przyspieszają proces fermentacji.

Do swoich ogórków możesz dodać łodygę lub nasiona kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Spośród bardziej niecodziennych dodatków masz także do wyboru liście dębu, maliny czy czerwonej porzeczki. Wszystkie te przyprawy, dzięki swym olejkom eterycznym, dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wykazują także działanie bakteriobójcze.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach