Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
W każdym domu jest jedna osoba od robienia pizzy i w mojej rodzinie to jestem ja. Przez lata prób i błędów wypracowałam przepis na cienkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ostatnio syn po warsztatach z robienia pizzy podpowiedział mi jeszcze jedną rzecz. I teraz to już prawdziwy majstersztyk.
Włoska pizza to danie, które wywodzi się z biednej kuchni. Na prosty placek z mąki, wody i drożdży wrzucano składniki, które akurat były w lodówce. Oczywiście w słonecznej Italii nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli i aromatycznych ziół. Pozostałe dodatki to już późniejsze wariacje.
Dzisiaj za placek z dobrej pizzerii zapłacisz ponad 40 złotych. A dla całej rodziny jedna pizza to stanowczo za mało. O wiele ekonomiczniej wychodzi przygotowanie jej w domu. Ja za jednym podejściem robię trzy placki i wtedy mam pewność, że nikt nie będzie głodny.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Na co zwrócić uwagę podczas robienia domowej pizzy?
Jedną wskazówkę sprzedał mi syn po warsztatach z robienia pizzy i okazuje się, że naprawdę działa. Chodzi o to, aby podczas formowania pizzy nie ugniatać już zbytnio ciasta. Najlepiej położyć placek na stolnicy posypanej mąką, lekko oprószyć również ciasto i delikatnie rozciągać je palcami od środka na zewnątrz.
Często przygotowuję ciasto na pizzę dzień wcześniej i odkładam do lodówki na całą noc. Wtedy wychodzi bardziej elastyczne i po prostu smaczniejsze. W miarę wyrastania w lodówce gluten w mące rozwija się w sposób kontrolowany, co poprawia strukturę ciasta. Powolny proces wyrastania w niskiej temperaturze pozwala również na rozwinięcie się głębszego smaku.
Ciasto na pizzę może wyrastać również w ciepłym miejscu – robię tak czasem, kiedy mamy ochotę na pizzę jeszcze tego samego dnia. Wystarczy, że przykryjesz je ściereczką i pozostawisz na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Przepis na ciasto na pizzę
Poniżej znajdziesz przepis na samo ciasto, z którego zrobisz trzy pizze średniej wielkości (ok. 30 cm). Po uformowaniu placków i położeniu dodatków pizzę należy wypiec w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po 12–15 minutach możesz ją wyjąć z piekarnika.
Składniki:
- 600 g mąki,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody,
- 2–3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Do mąki wkrusz drożdże, dodaj sól i wymieszaj.
- Następnie wlej ciepłą wodę i zagnieć ciasto – ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, dodaj łyżkę oliwy. Zagniataj jeszcze przez chwilę, po czym przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na trzy równe części i przełóż do trzech pojemników z pokrywką (możesz użyć misek i folii spożywczej). Każdy pojemnik wysmaruj wcześniej niewielką ilością oliwy. Oliwą posmaruj również ciasto po wierzchu.
- Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.