Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis

W każdym domu jest jedna osoba od robienia pizzy i w mojej rodzinie to jestem ja. Przez lata prób i błędów wypracowałam przepis na cienkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ostatnio syn po warsztatach z robienia pizzy podpowiedział mi jeszcze jedną rzecz. I teraz to już prawdziwy majstersztyk.

Z ciastem na pizzę należy obchodzić się delikatnieZ ciastem na pizzę należy obchodzić się delikatnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Włoska pizza to danie, które wywodzi się z biednej kuchni. Na prosty placek z mąki, wody i drożdży wrzucano składniki, które akurat były w lodówce. Oczywiście w słonecznej Italii nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli i aromatycznych ziół. Pozostałe dodatki to już późniejsze wariacje.

Dzisiaj za placek z dobrej pizzerii zapłacisz ponad 40 złotych. A dla całej rodziny jedna pizza to stanowczo za mało. O wiele ekonomiczniej wychodzi przygotowanie jej w domu. Ja za jednym podejściem robię trzy placki i wtedy mam pewność, że nikt nie będzie głodny.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Na co zwrócić uwagę podczas robienia domowej pizzy?

Jedną wskazówkę sprzedał mi syn po warsztatach z robienia pizzy i okazuje się, że naprawdę działa. Chodzi o to, aby podczas formowania pizzy nie ugniatać już zbytnio ciasta. Najlepiej położyć placek na stolnicy posypanej mąką, lekko oprószyć również ciasto i delikatnie rozciągać je palcami od środka na zewnątrz.

Często przygotowuję ciasto na pizzę dzień wcześniej i odkładam do lodówki na całą noc. Wtedy wychodzi bardziej elastyczne i po prostu smaczniejsze. W miarę wyrastania w lodówce gluten w mące rozwija się w sposób kontrolowany, co poprawia strukturę ciasta. Powolny proces wyrastania w niskiej temperaturze pozwala również na rozwinięcie się głębszego smaku.

Ciasto na pizzę może wyrastać również w ciepłym miejscu – robię tak czasem, kiedy mamy ochotę na pizzę jeszcze tego samego dnia. Wystarczy, że przykryjesz je ściereczką i pozostawisz na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przepis na ciasto na pizzę

Poniżej znajdziesz przepis na samo ciasto, z którego zrobisz trzy pizze średniej wielkości (ok. 30 cm). Po uformowaniu placków i położeniu dodatków pizzę należy wypiec w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po 12–15 minutach możesz ją wyjąć z piekarnika.

Składniki:

  • 600 g mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2–3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki wkrusz drożdże, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Następnie wlej ciepłą wodę i zagnieć ciasto – ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, dodaj łyżkę oliwy. Zagniataj jeszcze przez chwilę, po czym przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na trzy równe części i przełóż do trzech pojemników z pokrywką (możesz użyć misek i folii spożywczej). Każdy pojemnik wysmaruj wcześniej niewielką ilością oliwy. Oliwą posmaruj również ciasto po wierzchu.
  5. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci