WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis

W każdym domu jest jedna osoba od robienia pizzy i w mojej rodzinie to jestem ja. Przez lata prób i błędów wypracowałam przepis na cienkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ostatnio syn po warsztatach z robienia pizzy podpowiedział mi jeszcze jedną rzecz. I teraz to już prawdziwy majstersztyk.

Z ciastem na pizzę należy obchodzić się delikatnieZ ciastem na pizzę należy obchodzić się delikatnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Włoska pizza to danie, które wywodzi się z biednej kuchni. Na prosty placek z mąki, wody i drożdży wrzucano składniki, które akurat były w lodówce. Oczywiście w słonecznej Italii nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli i aromatycznych ziół. Pozostałe dodatki to już późniejsze wariacje.

Dzisiaj za placek z dobrej pizzerii zapłacisz ponad 40 złotych. A dla całej rodziny jedna pizza to stanowczo za mało. O wiele ekonomiczniej wychodzi przygotowanie jej w domu. Ja za jednym podejściem robię trzy placki i wtedy mam pewność, że nikt nie będzie głodny.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Na co zwrócić uwagę podczas robienia domowej pizzy?

Jedną wskazówkę sprzedał mi syn po warsztatach z robienia pizzy i okazuje się, że naprawdę działa. Chodzi o to, aby podczas formowania pizzy nie ugniatać już zbytnio ciasta. Najlepiej położyć placek na stolnicy posypanej mąką, lekko oprószyć również ciasto i delikatnie rozciągać je palcami od środka na zewnątrz.

Często przygotowuję ciasto na pizzę dzień wcześniej i odkładam do lodówki na całą noc. Wtedy wychodzi bardziej elastyczne i po prostu smaczniejsze. W miarę wyrastania w lodówce gluten w mące rozwija się w sposób kontrolowany, co poprawia strukturę ciasta. Powolny proces wyrastania w niskiej temperaturze pozwala również na rozwinięcie się głębszego smaku.

Ciasto na pizzę może wyrastać również w ciepłym miejscu – robię tak czasem, kiedy mamy ochotę na pizzę jeszcze tego samego dnia. Wystarczy, że przykryjesz je ściereczką i pozostawisz na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przepis na ciasto na pizzę

Poniżej znajdziesz przepis na samo ciasto, z którego zrobisz trzy pizze średniej wielkości (ok. 30 cm). Po uformowaniu placków i położeniu dodatków pizzę należy wypiec w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po 12–15 minutach możesz ją wyjąć z piekarnika.

Składniki:

  • 600 g mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2–3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki wkrusz drożdże, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Następnie wlej ciepłą wodę i zagnieć ciasto – ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, dodaj łyżkę oliwy. Zagniataj jeszcze przez chwilę, po czym przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na trzy równe części i przełóż do trzech pojemników z pokrywką (możesz użyć misek i folii spożywczej). Każdy pojemnik wysmaruj wcześniej niewielką ilością oliwy. Oliwą posmaruj również ciasto po wierzchu.
  5. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej