Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza

Wszyscy znają grecką pitę lub indyjskie chlebki naan, ale mało kto kojarzy, jak nazywały się podobne chlebki, które były wypiekane na ziemiach polskich co najmniej od średniowiecza. Ciasto możesz zagnieść z ziołami, a placek pokroić w trójkąty. Jeśli na wierzch położysz dodatki, otrzymasz szybką pizzę.

Dawniej były wypiekane na otwartych paleniskachDawniej były wypiekane na otwartych paleniskach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej bochenki pieczone na zakwasie w piecu chlebowym były przygotowywane tylko od święta, na specjalne okazje. Na co dzień jedzono podpłomyki, które są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Ciasto nie musi wyrastać – wystarczy tylko zagnieść składniki, rozwałkować na placki i usmażyć na suchej patelni. Nazwa podpłomyk sugeruje, że kiedyś były one pieczone pod paleniskiem, być może tak jak dzisiaj niekiedy jeszcze robione są ziemniaki z ogniska.

Archeolodzy i historycy sugerują, że w średniowieczu wypiekano podpłomyki na rozgrzanych kamieniach, które z czasem zastąpiły blachy umieszczone nad ogniskiem. Na południu Polski podpłomykami nazywano placki, które wrzucano do pieca chlebowego przed pieczeniem właściwych bochenków, aby sprawdzić, czy jest już odpowiednio dobrze nagrzany. Dzisiaj podpłomyki możesz zrobić na suchej patelni.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Jak zrobić pizzę na podpłomyku?

Usmaż placki na suchej patelni i ułóż na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż plasterki sera i wybrane dodatki, na przykład pomidory w plasterkach, salami, szynkę, kawałki gruszki, suszone pomidory czy ser fetę. Dodatkowo, pod plasterkami żółtego sera możesz rozsmarować 1–2 łyżki passaty pomidorowej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, możesz włączyć funkcję grilla.

Przepis na podpłomyki

Z tego przepisu przygotujesz 6 średniej wielkości podpłomyków.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto i odstaw na 10–15 minut.
  2. Podziel na kilka mniejszych kulek i każdą rozwałkuj na cienki placek.
  3. Smaż na suchej patelni, aż placek się zarumieni. Wtedy obróć na drugą stronę.
  4. Placki możesz podać z oliwą wymieszaną z ziołami, czosnkiem lub chili.
Wybrane dla Ciebie
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀