Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza

Wszyscy znają grecką pitę lub indyjskie chlebki naan, ale mało kto kojarzy, jak nazywały się podobne chlebki, które były wypiekane na ziemiach polskich co najmniej od średniowiecza. Ciasto możesz zagnieść z ziołami, a placek pokroić w trójkąty. Jeśli na wierzch położysz dodatki, otrzymasz szybką pizzę.

Dawniej były wypiekane na otwartych paleniskachDawniej były wypiekane na otwartych paleniskach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej bochenki pieczone na zakwasie w piecu chlebowym były przygotowywane tylko od święta, na specjalne okazje. Na co dzień jedzono podpłomyki, które są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Ciasto nie musi wyrastać – wystarczy tylko zagnieść składniki, rozwałkować na placki i usmażyć na suchej patelni. Nazwa podpłomyk sugeruje, że kiedyś były one pieczone pod paleniskiem, być może tak jak dzisiaj niekiedy jeszcze robione są ziemniaki z ogniska.

Archeolodzy i historycy sugerują, że w średniowieczu wypiekano podpłomyki na rozgrzanych kamieniach, które z czasem zastąpiły blachy umieszczone nad ogniskiem. Na południu Polski podpłomykami nazywano placki, które wrzucano do pieca chlebowego przed pieczeniem właściwych bochenków, aby sprawdzić, czy jest już odpowiednio dobrze nagrzany. Dzisiaj podpłomyki możesz zrobić na suchej patelni.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Jak zrobić pizzę na podpłomyku?

Usmaż placki na suchej patelni i ułóż na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż plasterki sera i wybrane dodatki, na przykład pomidory w plasterkach, salami, szynkę, kawałki gruszki, suszone pomidory czy ser fetę. Dodatkowo, pod plasterkami żółtego sera możesz rozsmarować 1–2 łyżki passaty pomidorowej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, możesz włączyć funkcję grilla.

Przepis na podpłomyki

Z tego przepisu przygotujesz 6 średniej wielkości podpłomyków.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto i odstaw na 10–15 minut.
  2. Podziel na kilka mniejszych kulek i każdą rozwałkuj na cienki placek.
  3. Smaż na suchej patelni, aż placek się zarumieni. Wtedy obróć na drugą stronę.
  4. Placki możesz podać z oliwą wymieszaną z ziołami, czosnkiem lub chili.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej