Najlepszy sposób na pieczone ziemniaki. Naprawdę smakują jak z ogniska

Pieczone ziemniaki to smak dzieciństwa – chrupiąca skórka, miękki środek i aromat, który od razu kojarzy się z ogniskiem. Nie każdy jednak wie, że podobny efekt można uzyskać we własnym piekarniku, używając dosłownie kilku prostych składników. Dzięki temu przygotujesz ziemniaki, które naprawdę smakują jak z ogniska, a do tego są łatwe w wykonaniu.

Te pieczone ziemniaki smakują jak z ogniskaTe pieczone ziemniaki smakują jak z ogniska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec

Sekret tego przepisu tkwi w prostocie. Ziemniaki obtoczone w mące i soli podczas pieczenia tworzą delikatną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają miękkie i puszyste. To właśnie ta różnica tekstur sprawia, że smakują jakby dopiero co wyjęto je z żaru ogniska.

Sól dodatkowo podkręca smak i sprawia, że ziemniaki pieką się równomiernie, a mąka działa jak naturalna panierka. I najlepsze - zaledwie trzy składniki wystarczą, żeby w piekarniku uzyskać aromat oraz strukturę kojarzącą się z ziemniakami z ogniska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Przepis na pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Można je przygotować na wiele sposobów – z przyprawami, w ziołach, w folii albo w wersji prostej, inspirowanej ziemniakami z ogniska. W tej recepturze liczy się minimalizm – tylko ziemniaki, sól i odrobina mąki, które razem dają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.

Składniki:

  • 1 kg średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie myję ziemniaki, ale ich nie obieram – to skórka doda im smaku i chrupkości.
  2. Osuszam je ręcznikiem papierowym i nacinam w kilku miejscach nożem, żeby szybciej się upiekły.
  3. W dużej misce mieszam mąkę z solą, a następnie obtaczam w niej ziemniaki tak, aby były równomiernie pokryte cienką warstwą mieszanki.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
  5. Ziemniaki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach, żeby się dobrze przypiekły.
  6. Piekę przez około 45-50 minut, aż z zewnątrz staną się złociste i chrupiące, a w środku będą miękkie.

Najbardziej smakują mi z masłem i sosem czosnkowym.

Jak podawać pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki same w sobie smakują obłędnie, ale odpowiednie dodatki potrafią wynieść je na zupełnie nowy poziom. Najprostszy sposób to podanie ich z masłem i posypanych świeżymi ziołami, tj. koperkiem, natką pietruszką czy rozmarynem.

Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do obiadu – pasują do pieczonego mięsa, ryby, a nawet do świeżych sałatek. Jeśli chcesz podać je w formie przekąski, zestaw je z dipem jogurtowym, sosem czosnkowym albo pikantnym ketchupem. W wersji bardziej sycącej możesz też przekroić ziemniaki na pół, posypać startym serem i zapiec przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne