Jak zrobić chrupiącą cebulę panierowaną z dipem jogurtowym? Alternatywa dla krążków cebulowych

Chrupiąca cebula panierowana może stać się naprawdę pyszną i smaczną przekąską. Kwiat z cebuli to idealna przekąska do piwa!

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Jak zrobić chrupiącą cebulę panierowaną? To lepsze niż krążki cebulowe

Krążki cebulowe cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy chrupiący kwiat.

Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł.

Kwiat z cebuli nie dość, że prezentuje się okazale, to jeszcze jest prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki masz w swoim domu. Zachwyć swoich gości i zaserwuj im przekąskę wartą grzechu!

Poniżej wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić chrupiącą cebulę panierowaną. Przepis, składniki i wykonanie.

Składniki

Chrupiąca cebula panierowana – składniki

  1. 2 cebule
  2. olej roślinny do smażenia

Panierka do cebuli – składniki

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 1 szklanka mąki kukurydzianej
  3. 1 łyżka suszonego oregano
  4. 1 łyżka suszonego tymianku
  5. 1 łyżka papryki słodkiej
  6. 1 łyżka soli
  7. 1 łyżka granulowanego czosnku
  8. 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  9. 1 szklanka mleka

Dip jogurtowy – składniki

  1. 200 g jogurtu naturalnego
  2. 3 łyżki ketchupu
  3. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1/3 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić chrupiącą cebulę panierowaną?

Przygotowanie chrupiącej cebuli panierowanej w pięknej formie kwiatu nie jest trudne.

Zacznij od przygotowania warzywa. Cebulę obierz. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła. Zrób to małym nożem o ostrym końcu.

Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę tak, jak na zdjęciu. Uważaj, żeby nie poodrywać ponacinanych elementów.

Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą. Dzięki temu też zminimalizujemy wydzielający się zapach i nie będziemy tak mocno płakać podczas smażenia i przygotowywania cebuli.

Jak zrobić panierkę do cebuli?

Kiedy cebula otwiera się w zimnej wodzie, czas przygotować panierkę.

Jak zrobić panierkę do cebuli? W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. Mąka kukurydziana nadaje jeszcze więcej chrupkości i delikatnie żółty kolor. Dzięki kompozycji przypraw panierka nie będzie nudna i zyska dodatkowy smak i aromat.

Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Dzięki temu nasze warzywo dokładnie otoczy się mieszanką. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.

Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić dip jogurtowy?

Nasz dip jogurtowy świetnie komponuje się ze smażoną cebulą. Możesz jednak przygotowywać go do wielu różnych przekąsek.

Jak zrobić dip jogurtowy? W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Chrupiącą cebulę panierowaną z dipem jogurtowym podawaj od razu po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu.

Przekąskę serwuj w towarzystwie domowego dipu jogurtowego. Chrupiąca cebula to świetna przekąska na każdą imprezę, a każdy fan piwa będzie zachwycony, gdy podasz mu ją do napoju.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy