Grzanki z pikantnym salami i oliwkami. Pomysł na przekąskę na ciepło

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami to szybki przepis na chrupiącą przekąskę. Prosty przepis, skład i sposób na ładne podanie krok po kroku.

Obrazek
Pyszności

Chrupiące grzanki z pikantnym salami i oliwkami – przepis, skład, podanie

Szybkie przekąski to idealny patent na każdą imprezę i kolację. Dzięki zamienieniu bagietki w grzanki możesz wykorzystać pieczywo, które zaczyna już być czerstwe. W ten sposób nie marnujesz jedzenia, a tworzysz nowe potrawy!

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami świetnie sprawdzą się w towarzystwie lampki wina lub podczas wieczornego seansu filmowego. W prosty sposób zaserwujesz je tak, że staną się daniem, którym nie powstydziłaby się żadna restauracja!

Z czym podać grzanki z pikantnym salami i oliwkami? Sos pomidorowy i ciągnący się ser zamieniły je w małe pizze, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Przepis poniżej.

Składniki

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami – składniki na 18 sztuk

  1. 1 bagietka
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 200 g sosu do pizzy
  4. 100 g startego sera mozzarella
  5. 18 czarnych oliwek
  6. 18 plasterków salami

Bagietka do grzanek z pikantnym salami i oliwkami

Pracę nad grzankami z pikantnym salami i oliwkami rozpocznij od przygotowania bagietki, która jest bazą naszych grzanek.

Ułóż bagietkę na blacie kuchennym, po czym podziel ją na 2-3cm kawałki. Możesz do tego użyć zarówno świeżego, jak i czerstwego pieczywa. W ten sposób zyska ono nowe życie.

Powstałe elementy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek pieczywa polej następnie delikatnie oliwą z oliwek, po czym przy pomocy łyżeczki rozprowadź na grzankach sos pomidorowy. Nie zapomnij również o startej na tarce z dużymi oczkami mozzarelli.

Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć passaty lub koncentratu wymieszanego z odrobiną wody i oregano.

grzanki z salami i czarną oliwką

Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika, po czym piecz przekąski przez 7-8 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaj programu "góra-dół'.

Kokardki z salami – jak zrobić?

Kiedy grzanki będą piec się w piekarniku, zajmij się przygotowaniem kokardek z salami.

W tym celu zwiń w harmonijkę cienki plaster salami. Następnie przewlecz powstałą harmonijkę przez dziurkę w czarnej oliwce i to wszystko. Piękna i jadalna kokardka jest już gotowa. Wygląda bardzo efektownie i sprawia, że nasze grzanki wyglądają jak przystawka w dobrej restauracji. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to koniecznie wypróbuj salami piccante!

grzanki z salami i czarną oliwką

Podanie grzanek z pikantnym salami i oliwkami

I to już prawie koniec pracy nad naszym dzisiejszym przepisem.

Upieczone grzanki ułóż na dużej drewnianej desce, na paterze lub na dużym talerzu. Następnie na każdym kawałku umieść wcześniej przygotowane kokardki. Dodatkowo możesz udekorować pyszne przekąski na ciepło przy pomocy świeżej bazylii. Podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika. Znikną z talerza w mgnieniu oka!

Smacznego!

grzanki z salami i czarną oliwką
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥