Grzanki z pikantnym salami i oliwkami. Pomysł na przekąskę na ciepło

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami to szybki przepis na chrupiącą przekąskę. Prosty przepis, skład i sposób na ładne podanie krok po kroku.

Obrazek
Pyszności

Chrupiące grzanki z pikantnym salami i oliwkami – przepis, skład, podanie

Szybkie przekąski to idealny patent na każdą imprezę i kolację. Dzięki zamienieniu bagietki w grzanki możesz wykorzystać pieczywo, które zaczyna już być czerstwe. W ten sposób nie marnujesz jedzenia, a tworzysz nowe potrawy!

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami świetnie sprawdzą się w towarzystwie lampki wina lub podczas wieczornego seansu filmowego. W prosty sposób zaserwujesz je tak, że staną się daniem, którym nie powstydziłaby się żadna restauracja!

Z czym podać grzanki z pikantnym salami i oliwkami? Sos pomidorowy i ciągnący się ser zamieniły je w małe pizze, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Przepis poniżej.

Składniki

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami – składniki na 18 sztuk

  1. 1 bagietka
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 200 g sosu do pizzy
  4. 100 g startego sera mozzarella
  5. 18 czarnych oliwek
  6. 18 plasterków salami

Bagietka do grzanek z pikantnym salami i oliwkami

Pracę nad grzankami z pikantnym salami i oliwkami rozpocznij od przygotowania bagietki, która jest bazą naszych grzanek.

Ułóż bagietkę na blacie kuchennym, po czym podziel ją na 2-3cm kawałki. Możesz do tego użyć zarówno świeżego, jak i czerstwego pieczywa. W ten sposób zyska ono nowe życie.

Powstałe elementy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek pieczywa polej następnie delikatnie oliwą z oliwek, po czym przy pomocy łyżeczki rozprowadź na grzankach sos pomidorowy. Nie zapomnij również o startej na tarce z dużymi oczkami mozzarelli.

Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć passaty lub koncentratu wymieszanego z odrobiną wody i oregano.

grzanki z salami i czarną oliwką

Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika, po czym piecz przekąski przez 7-8 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaj programu "góra-dół'.

Kokardki z salami – jak zrobić?

Kiedy grzanki będą piec się w piekarniku, zajmij się przygotowaniem kokardek z salami.

W tym celu zwiń w harmonijkę cienki plaster salami. Następnie przewlecz powstałą harmonijkę przez dziurkę w czarnej oliwce i to wszystko. Piękna i jadalna kokardka jest już gotowa. Wygląda bardzo efektownie i sprawia, że nasze grzanki wyglądają jak przystawka w dobrej restauracji. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to koniecznie wypróbuj salami piccante!

grzanki z salami i czarną oliwką

Podanie grzanek z pikantnym salami i oliwkami

I to już prawie koniec pracy nad naszym dzisiejszym przepisem.

Upieczone grzanki ułóż na dużej drewnianej desce, na paterze lub na dużym talerzu. Następnie na każdym kawałku umieść wcześniej przygotowane kokardki. Dodatkowo możesz udekorować pyszne przekąski na ciepło przy pomocy świeżej bazylii. Podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika. Znikną z talerza w mgnieniu oka!

Smacznego!

grzanki z salami i czarną oliwką
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu