Grzanki z pikantnym salami i oliwkami. Pomysł na przekąskę na ciepło

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami to szybki przepis na chrupiącą przekąskę. Prosty przepis, skład i sposób na ładne podanie krok po kroku.

Obrazek
Pyszności

Chrupiące grzanki z pikantnym salami i oliwkami – przepis, skład, podanie

Szybkie przekąski to idealny patent na każdą imprezę i kolację. Dzięki zamienieniu bagietki w grzanki możesz wykorzystać pieczywo, które zaczyna już być czerstwe. W ten sposób nie marnujesz jedzenia, a tworzysz nowe potrawy!

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami świetnie sprawdzą się w towarzystwie lampki wina lub podczas wieczornego seansu filmowego. W prosty sposób zaserwujesz je tak, że staną się daniem, którym nie powstydziłaby się żadna restauracja!

Z czym podać grzanki z pikantnym salami i oliwkami? Sos pomidorowy i ciągnący się ser zamieniły je w małe pizze, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Przepis poniżej.

Składniki

Grzanki z pikantnym salami i oliwkami – składniki na 18 sztuk

  1. 1 bagietka
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 200 g sosu do pizzy
  4. 100 g startego sera mozzarella
  5. 18 czarnych oliwek
  6. 18 plasterków salami

Bagietka do grzanek z pikantnym salami i oliwkami

Pracę nad grzankami z pikantnym salami i oliwkami rozpocznij od przygotowania bagietki, która jest bazą naszych grzanek.

Ułóż bagietkę na blacie kuchennym, po czym podziel ją na 2-3cm kawałki. Możesz do tego użyć zarówno świeżego, jak i czerstwego pieczywa. W ten sposób zyska ono nowe życie.

Powstałe elementy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek pieczywa polej następnie delikatnie oliwą z oliwek, po czym przy pomocy łyżeczki rozprowadź na grzankach sos pomidorowy. Nie zapomnij również o startej na tarce z dużymi oczkami mozzarelli.

Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć passaty lub koncentratu wymieszanego z odrobiną wody i oregano.

grzanki z salami i czarną oliwką

Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika, po czym piecz przekąski przez 7-8 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaj programu "góra-dół'.

Kokardki z salami – jak zrobić?

Kiedy grzanki będą piec się w piekarniku, zajmij się przygotowaniem kokardek z salami.

W tym celu zwiń w harmonijkę cienki plaster salami. Następnie przewlecz powstałą harmonijkę przez dziurkę w czarnej oliwce i to wszystko. Piękna i jadalna kokardka jest już gotowa. Wygląda bardzo efektownie i sprawia, że nasze grzanki wyglądają jak przystawka w dobrej restauracji. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to koniecznie wypróbuj salami piccante!

grzanki z salami i czarną oliwką

Podanie grzanek z pikantnym salami i oliwkami

I to już prawie koniec pracy nad naszym dzisiejszym przepisem.

Upieczone grzanki ułóż na dużej drewnianej desce, na paterze lub na dużym talerzu. Następnie na każdym kawałku umieść wcześniej przygotowane kokardki. Dodatkowo możesz udekorować pyszne przekąski na ciepło przy pomocy świeżej bazylii. Podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika. Znikną z talerza w mgnieniu oka!

Smacznego!

grzanki z salami i czarną oliwką
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci