Pieczony łosoś z zielonym pesto z bazylii. Jak zrobić? Jakie składniki potrzebujesz na pyszny obiad?

Łosoś w połączeniu z zielonym pesto z bazylii to pyszna i lekka propozycja na obiad dla całej rodziny. Jak ją zrobić? Jakie składniki potrzebujesz i ile czasu zajmie Ci wykonanie? Oto nasz pomysł na danie z łososiem.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Pieczony łosoś z zielonym pesto. Przepis, składniki, wykonanie

Łosoś z piekarnika to zdrowy i pyszny przepis na obiad. Najlepiej wybrać te płaty, które znajdują się najbliżej ogona – mają one najmniej ości. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie filetów, bo dzięki temu oszczędzisz sporo czasu na porcjowaniu ryby.

Pesto do łososia z piekarnika. Z czego? Jak zrobić? Do naszej ryby przygotowaliśmy pesto z bazylii i orzeszków piniowych. Jego smak świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To też bardzo dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji witamin.

Do czego pasuje pesto z bazylii? Takie pesto świetnie będzie smakowało również z makaronem czy kawałkiem świeżego pieczywa.

W naszym pieczonym łososiu najlepsze jest to, że obiad praktycznie robi się sam. Wstawiasz rybę do piekarnika i masz wolną chwilę. To również zdrowy i lekki pomysł na obiad, po który warto sięgnąć na przykład po świętach. Jak go zrobić? Ile czasu potrzebujesz i jakie składniki musisz kupić? Przepis na łososia z zielonym pesto z bazylii poniżej.

Składniki

Łosoś z zielonym pesto z bazylii – składniki

  1. 4 filety łososia
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1/2 łyżeczki pieprzu
  4. 4 łyżki zielonego pesto
  5. 1/4 szklanki parmezanu
  6. frytki/ryż/lekka sałatka jako dodatek

Jak zrobić łososia z zielonym pesto z bazylii? Wykonanie krok po kroku

Pracę nad łososiem z zielonym pesto z bazylii rozpocznij od przygotowania filetów z ryby.

W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki, po czym przenieść je do formy do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę dopraw solą i pieprzem, nie potrzebuje więcej przypraw.

łosoś z zielonym pesto

Jak zrobić pesto do pieczonego łososia? Kiedy nakładać?

Bezpośrednio na doprawionym łososiu rozprowadź zielone pesto. Przydatna do tego zadania okaże się zwykła łyżka stołowa, dzięki której bez problemu rozprowadzisz mieszankę na kawałkach ryby. Możesz użyć zarówno gotowego pesto z bazylii i orzechów pinii, jak i tego domowej roboty. Jeśli wybierzesz drugi wariant, mamy sprawdzony przepis na zielone pesto, który na pewno przypadnie Ci do gustu.

łosoś z zielonym pesto

Jaki ser pasuje do łososia z piekarnika? Posyp kawałki ryby z pesto startym parmezanem. Możesz użyć też odrobiny startej mozzarelli lub pominąć ten krok. Warto sięgnąć jednak po parmezan, bo świetnie podkręca smak, dodając jeszcze więcej umami.

łosoś z zielonym pesto

Łosoś z piekarnika – czas pieczenia. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku użyj programu "góra-dół". I to wszystko, smacznego!

łosoś z zielonym pesto

Jak wspomnieliśmy wcześniej, pysznego łososia z zielonym pesto i parmezanem możesz połączyć zarówno z kolorową sałatką, ryżem, jak i frytkami. Wybór należy do Ciebie. A jeśli dzisiejszy przepis przypadł Ci do gustu, zapraszamy do naszej bogatej bazy z recepturami, gdzie czeka na Ciebie więcej kulinarnych perełek.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach