Pieczony łosoś z zielonym pesto z bazylii. Jak zrobić? Jakie składniki potrzebujesz na pyszny obiad?

Łosoś w połączeniu z zielonym pesto z bazylii to pyszna i lekka propozycja na obiad dla całej rodziny. Jak ją zrobić? Jakie składniki potrzebujesz i ile czasu zajmie Ci wykonanie? Oto nasz pomysł na danie z łososiem.

Obrazek
Pyszności

Pieczony łosoś z zielonym pesto. Przepis, składniki, wykonanie

Łosoś z piekarnika to zdrowy i pyszny przepis na obiad. Najlepiej wybrać te płaty, które znajdują się najbliżej ogona – mają one najmniej ości. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie filetów, bo dzięki temu oszczędzisz sporo czasu na porcjowaniu ryby.

Pesto do łososia z piekarnika. Z czego? Jak zrobić? Do naszej ryby przygotowaliśmy pesto z bazylii i orzeszków piniowych. Jego smak świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To też bardzo dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji witamin.

Do czego pasuje pesto z bazylii? Takie pesto świetnie będzie smakowało również z makaronem czy kawałkiem świeżego pieczywa.

W naszym pieczonym łososiu najlepsze jest to, że obiad praktycznie robi się sam. Wstawiasz rybę do piekarnika i masz wolną chwilę. To również zdrowy i lekki pomysł na obiad, po który warto sięgnąć na przykład po świętach. Jak go zrobić? Ile czasu potrzebujesz i jakie składniki musisz kupić? Przepis na łososia z zielonym pesto z bazylii poniżej.

Składniki

Łosoś z zielonym pesto z bazylii – składniki

  1. 4 filety łososia
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1/2 łyżeczki pieprzu
  4. 4 łyżki zielonego pesto
  5. 1/4 szklanki parmezanu
  6. frytki/ryż/lekka sałatka jako dodatek

Jak zrobić łososia z zielonym pesto z bazylii? Wykonanie krok po kroku

Pracę nad łososiem z zielonym pesto z bazylii rozpocznij od przygotowania filetów z ryby.

W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki, po czym przenieść je do formy do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę dopraw solą i pieprzem, nie potrzebuje więcej przypraw.

łosoś z zielonym pesto

Jak zrobić pesto do pieczonego łososia? Kiedy nakładać?

Bezpośrednio na doprawionym łososiu rozprowadź zielone pesto. Przydatna do tego zadania okaże się zwykła łyżka stołowa, dzięki której bez problemu rozprowadzisz mieszankę na kawałkach ryby. Możesz użyć zarówno gotowego pesto z bazylii i orzechów pinii, jak i tego domowej roboty. Jeśli wybierzesz drugi wariant, mamy sprawdzony przepis na zielone pesto, który na pewno przypadnie Ci do gustu.

łosoś z zielonym pesto

Jaki ser pasuje do łososia z piekarnika? Posyp kawałki ryby z pesto startym parmezanem. Możesz użyć też odrobiny startej mozzarelli lub pominąć ten krok. Warto sięgnąć jednak po parmezan, bo świetnie podkręca smak, dodając jeszcze więcej umami.

łosoś z zielonym pesto

Łosoś z piekarnika – czas pieczenia. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku użyj programu "góra-dół". I to wszystko, smacznego!

łosoś z zielonym pesto

Jak wspomnieliśmy wcześniej, pysznego łososia z zielonym pesto i parmezanem możesz połączyć zarówno z kolorową sałatką, ryżem, jak i frytkami. Wybór należy do Ciebie. A jeśli dzisiejszy przepis przypadł Ci do gustu, zapraszamy do naszej bogatej bazy z recepturami, gdzie czeka na Ciebie więcej kulinarnych perełek.

Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach