Pieczony łosoś z zielonym pesto z bazylii. Jak zrobić? Jakie składniki potrzebujesz na pyszny obiad?
Łosoś w połączeniu z zielonym pesto z bazylii to pyszna i lekka propozycja na obiad dla całej rodziny. Jak ją zrobić? Jakie składniki potrzebujesz i ile czasu zajmie Ci wykonanie? Oto nasz pomysł na danie z łososiem.
28.12.2021 | aktual.: 26.09.2023 14:37
Pieczony łosoś z zielonym pesto. Przepis, składniki, wykonanie
Łosoś z piekarnika to zdrowy i pyszny przepis na obiad. Najlepiej wybrać te płaty, które znajdują się najbliżej ogona – mają one najmniej ości. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie filetów, bo dzięki temu oszczędzisz sporo czasu na porcjowaniu ryby.
Pesto do łososia z piekarnika. Z czego? Jak zrobić? Do naszej ryby przygotowaliśmy pesto z bazylii i orzeszków piniowych. Jego smak świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To też bardzo dobry sposób na przemycenie dodatkowej porcji witamin.
Do czego pasuje pesto z bazylii? Takie pesto świetnie będzie smakowało również z makaronem czy kawałkiem świeżego pieczywa.
W naszym pieczonym łososiu najlepsze jest to, że obiad praktycznie robi się sam. Wstawiasz rybę do piekarnika i masz wolną chwilę. To również zdrowy i lekki pomysł na obiad, po który warto sięgnąć na przykład po świętach. Jak go zrobić? Ile czasu potrzebujesz i jakie składniki musisz kupić? Przepis na łososia z zielonym pesto z bazylii poniżej.
Składniki
Łosoś z zielonym pesto z bazylii – składniki
- 4 filety łososia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki zielonego pesto
- 1/4 szklanki parmezanu
- frytki/ryż/lekka sałatka jako dodatek
Jak zrobić łososia z zielonym pesto z bazylii? Wykonanie krok po kroku
Pracę nad łososiem z zielonym pesto z bazylii rozpocznij od przygotowania filetów z ryby.
W razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki, po czym przenieść je do formy do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę dopraw solą i pieprzem, nie potrzebuje więcej przypraw.
Jak zrobić pesto do pieczonego łososia? Kiedy nakładać?
Bezpośrednio na doprawionym łososiu rozprowadź zielone pesto. Przydatna do tego zadania okaże się zwykła łyżka stołowa, dzięki której bez problemu rozprowadzisz mieszankę na kawałkach ryby. Możesz użyć zarówno gotowego pesto z bazylii i orzechów pinii, jak i tego domowej roboty. Jeśli wybierzesz drugi wariant, mamy sprawdzony przepis na zielone pesto, który na pewno przypadnie Ci do gustu.
Jaki ser pasuje do łososia z piekarnika? Posyp kawałki ryby z pesto startym parmezanem. Możesz użyć też odrobiny startej mozzarelli lub pominąć ten krok. Warto sięgnąć jednak po parmezan, bo świetnie podkręca smak, dodając jeszcze więcej umami.
Łosoś z piekarnika – czas pieczenia. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku użyj programu "góra-dół". I to wszystko, smacznego!
Jak wspomnieliśmy wcześniej, pysznego łososia z zielonym pesto i parmezanem możesz połączyć zarówno z kolorową sałatką, ryżem, jak i frytkami. Wybór należy do Ciebie. A jeśli dzisiejszy przepis przypadł Ci do gustu, zapraszamy do naszej bogatej bazy z recepturami, gdzie czeka na Ciebie więcej kulinarnych perełek.