PrzepisZiemniaki będą smakowały jak z ogniska. Zrobisz je bez wychodzenia z domu

Ziemniaki będą smakowały jak z ogniska. Zrobisz je bez wychodzenia z domu

Ziemniaki (Adobe)
Ziemniaki (Adobe)
01.08.2023 17:51

Pamiętacie ziemniaki pieczone nad ogniskiem? Na sama myśl o tym dziecięcym przysmaku ślinka cieknie. Chcielibyśmy znowu usiąść na ziemi i się nim zajadać. Niestety, nie wszyscy mają warunki do zorganizowania ogniska. Na całe szczęście możemy przygotować przepyszne ziemniaczki w piekarniku.

Pieczone ziemniaki bardzo szybko znikną z talerza. Są aromatyczne, smaczne i rozpływają się w ustach. Spieczona skórka i miękki miąższ, a do tego idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że przekąska jest obłędna. Przypomnisz sobie zapach ogniska i smak wspaniałych ziemniaczków. Przygotowaliśmy dla was banalnie prosty przepis na przysmak z czasów dzieciństwa. Szybko się za niego zabierajcie!

Jak zrobić pieczone ziemniaki a'la z ogniska?

Musimy przede wszystkim przygotować sobie składniki. Bez nich nic nie ugramy. Do zrobienia tego przepysznego przysmaku potrzebujemy:

  • kilograma ziemniaków,
  • masła,
  • soli,
  • folii aluminiowej.

Możecie jeszcze wykorzystać mąkę pszenną. Należy obtoczyć w niej ziemniaki, a dopiero potem zawinąć w folię. To nie jest jednak konieczne. Ten składnik nie wpływa na smak przekąski.

Pieczone ziemniaki (Pixabay(
Pieczone ziemniaki (Pixabay(

Sposób wykonania

  1. Ziemniaczki umyjcie pod bieżącą wodą i dokładnie oczyśćcie. Nie obierajcie ich.
  2. Warzywa zawińcie w folię aluminiową (każdy ziemniak oddzielnie).
  3. Poukładajcie wszystkie sztuki na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczcie przez godzinę.
  4. Uwolnijcie ziemniaki z folii i przekrójcie je na pół. Każdą część posypcie solą i posmarujcie masłem. Możecie wcześniej przygotować masełko czosnkowe. Wystarczy, że do produktu mlecznego dodacie posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, tymianek oraz pieprz. Dzięki temu ziemniaczki staną się bardziej wyraziste.
  5. Obserwujcie, jak masło rozpuszcza się na gorącym ziemniaczku.

Przekąska jest gotowa do spożycia, ale warto przygotować do niej jakieś dodatki. Idealny w tym będzie sos koperkowy. Co musicie zrobić? Wymieszajcie posiekany koperek z jogurtem naturalnym, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Możecie też dodać trochę cukru i soku z cytryny. Jeśli chcecie bardziej wyrazisty dip, przygotuj sos czosnkowy lub pomidorowy. Warto też posypać ziemniaki pieprzem cayenne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także