Ziemniaki będą smakowały jak z ogniska. Zrobisz je bez wychodzenia z domu

Pamiętacie ziemniaki pieczone nad ogniskiem? Na sama myśl o tym dziecięcym przysmaku ślinka cieknie. Chcielibyśmy znowu usiąść na ziemi i się nim zajadać. Niestety, nie wszyscy mają warunki do zorganizowania ogniska. Na całe szczęście możemy przygotować przepyszne ziemniaczki w piekarniku.

ObrazekZiemniaki (Adobe)
Paulina Hermann

Pieczone ziemniaki bardzo szybko znikną z talerza. Są aromatyczne, smaczne i rozpływają się w ustach. Spieczona skórka i miękki miąższ, a do tego idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że przekąska jest obłędna. Przypomnisz sobie zapach ogniska i smak wspaniałych ziemniaczków. Przygotowaliśmy dla was banalnie prosty przepis na przysmak z czasów dzieciństwa. Szybko się za niego zabierajcie!

Jak zrobić pieczone ziemniaki a'la z ogniska?

Musimy przede wszystkim przygotować sobie składniki. Bez nich nic nie ugramy. Do zrobienia tego przepysznego przysmaku potrzebujemy:

  • kilograma ziemniaków,
  • masła,
  • soli,
  • folii aluminiowej.

Możecie jeszcze wykorzystać mąkę pszenną. Należy obtoczyć w niej ziemniaki, a dopiero potem zawinąć w folię. To nie jest jednak konieczne. Ten składnik nie wpływa na smak przekąski.

Obrazek
Pieczone ziemniaki (Pixabay(

Sposób wykonania

  1. Ziemniaczki umyjcie pod bieżącą wodą i dokładnie oczyśćcie. Nie obierajcie ich.
  2. Warzywa zawińcie w folię aluminiową (każdy ziemniak oddzielnie).
  3. Poukładajcie wszystkie sztuki na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczcie przez godzinę.
  4. Uwolnijcie ziemniaki z folii i przekrójcie je na pół. Każdą część posypcie solą i posmarujcie masłem. Możecie wcześniej przygotować masełko czosnkowe. Wystarczy, że do produktu mlecznego dodacie posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, tymianek oraz pieprz. Dzięki temu ziemniaczki staną się bardziej wyraziste.
  5. Obserwujcie, jak masło rozpuszcza się na gorącym ziemniaczku.

Przekąska jest gotowa do spożycia, ale warto przygotować do niej jakieś dodatki. Idealny w tym będzie sos koperkowy. Co musicie zrobić? Wymieszajcie posiekany koperek z jogurtem naturalnym, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Możecie też dodać trochę cukru i soku z cytryny. Jeśli chcecie bardziej wyrazisty dip, przygotuj sos czosnkowy lub pomidorowy. Warto też posypać ziemniaki pieprzem cayenne.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat