Pieczone ziemniaki bez tłuszczu, ale w panierce. Smakują lepiej niż z ogniska
Pieczone ziemniaki pasują do każdego dania, choć najczęściej to właśnie one znikają z talerza jako pierwsze. Wyjaśniamy, jak je przygotować, by chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a przy tym, nietłuste.
05.10.2023 | aktual.: 05.10.2023 20:28
Pieczone ziemniaki to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jeśli są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Tak przygotowane, znikają z blachy w przeciągu kilku minut. Niestety, rzadko kiedy wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Zwykle są zbyt miękkie i rozwalają się talerzu.
Mamy na to sposób. Wystarczy, że przygotujesz specjalną panierkę, która sprawi, że po upieczeniu, na ziemniakach pojawi się chrupiąca skorupka, a środek będzie tak miękki, jakby zostały po prostu ugotowane. Poznaj nasz sekretny patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące, pieczone ziemniaki — przepis
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie: gałązka świeżego rozmarynu, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je na niewielkie kawałki, a na końcu, osusz ręcznikiem papierowym.
- Blaszkę wyłóż ręcznikiem papierowym. Piekarnik nastaw na 170 stp.C., grzanie góra-dół.
- Do niewielkiej miseczki wbij jajko i dodaj do niego wszystkie przyprawy, poza rozmarynem.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
- Ziemniaki zanurz w rozkłóconym jajko, a następnie, obtocz je w mące ziemniaczanej.
- Warzywa wyłóż na blaszce, a na środku połóż gałązkę świeżego rozmarynu.
- W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Jogurt naturalny przełóż do miseczki i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki piecz przez 30 minut, do momentu, aż staną się miękkie w środku.
- Tuż przed podaniem, posyp je niewielką ilością soli, najlepiej gruboziarnistej.
Porady:
- Jesteś fanem chipsów serowych? Do panierki dodaj startego parmezanu, a ziemniaki zyskają intensywnego, serowego aromatu.
- Ziemniaki można przygotować też w wersji wegańskiej. Zamiast jajka, użyj zalewy z gotowanej ciecierzycy, tzw. aquafaby.
- Dodatek wędzonej papryki sprawi, że ziemniaki zyskają intensywny, dymny aromat. Jeśli za nim nie przepadasz, możesz pominąć przyprawę w przepisie.