PrzepisPrzekąskiPieczone ziemniaki bez tłuszczu, ale w panierce. Smakują lepiej niż z ogniska

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu, ale w panierce. Smakują lepiej niż z ogniska

Chrupiące ziemniaki w panierce
Chrupiące ziemniaki w panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zkruger

05.10.2023 19:44, aktual.: 05.10.2023 20:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone ziemniaki pasują do każdego dania, choć najczęściej to właśnie one znikają z talerza jako pierwsze. Wyjaśniamy, jak je przygotować, by chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a przy tym, nietłuste.

Pieczone ziemniaki to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jeśli są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Tak przygotowane, znikają z blachy w przeciągu kilku minut. Niestety, rzadko kiedy wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Zwykle są zbyt miękkie i rozwalają się talerzu.

Mamy na to sposób. Wystarczy, że przygotujesz specjalną panierkę, która sprawi, że po upieczeniu, na ziemniakach pojawi się chrupiąca skorupka, a środek będzie tak miękki, jakby zostały po prostu ugotowane. Poznaj nasz sekretny patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące, pieczone ziemniaki — przepis

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie: gałązka świeżego rozmarynu, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je na niewielkie kawałki, a na końcu, osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Blaszkę wyłóż ręcznikiem papierowym. Piekarnik nastaw na 170 stp.C., grzanie góra-dół.
  3. Do niewielkiej miseczki wbij jajko i dodaj do niego wszystkie przyprawy, poza rozmarynem.
  4. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  5. Ziemniaki zanurz w rozkłóconym jajko, a następnie, obtocz je w mące ziemniaczanej.
  6. Warzywa wyłóż na blaszce, a na środku połóż gałązkę świeżego rozmarynu.
  7. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Jogurt naturalny przełóż do miseczki i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Ziemniaki piecz przez 30 minut, do momentu, aż staną się miękkie w środku.
  9. Tuż przed podaniem, posyp je niewielką ilością soli, najlepiej gruboziarnistej.

Porady:

  1. Jesteś fanem chipsów serowych? Do panierki dodaj startego parmezanu, a ziemniaki zyskają intensywnego, serowego aromatu.
  2. Ziemniaki można przygotować też w wersji wegańskiej. Zamiast jajka, użyj zalewy z gotowanej ciecierzycy, tzw. aquafaby.
  3. Dodatek wędzonej papryki sprawi, że ziemniaki zyskają intensywny, dymny aromat. Jeśli za nim nie przepadasz, możesz pominąć przyprawę w przepisie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także