Wyjmij z lodówki i dodaj do wody. Ziemniaki na pewno nie ściemnieją

Lubisz placki ziemniaczane i często goszczą w twojej kuchni? Nie wiesz jednak, co zrobić, aby zapobiec czernieniu warzyw po obraniu? Śpieszę z pomocą.

Ziemniaki w wodzieZiemniaki w wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniaki to niezastąpiony produkt w naszej kuchni. Na ich bazie można wyczarować całą masę genialnych przepisów i to w przeróżnych wersji — smażonej, gotowanej, czy pieczonej. 

I choć praca z ziemniakami na pozór wydaje się banalnie prosta i bezproblemowa, nie jest tak do końca. Sporo osób nie wie, co zrobić, aby ziemniaki po obraniu nie zaczęły szybko robić się ciemne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dlaczego ziemniaki po obraniu ciemnieją?

Zanim przejdziemy do skutecznych metod, warto odpowiedzieć, skąd w ogóle bierze się cały problem. I jak się okazuje, wszystkiemu winny jest proces utleniania, do którego tutaj dochodzi. Oksydaza polifenolowa, bo to o niej mowa, jest enzymem, który występuję w ziemniakach. 

Kiedy warzywa zostają obrane, po kontakcie bezpośrednio z powietrzem, zmieniają swój kolor i z czasem zaczynają po prostu ciemnieć. I choć taki proces nie ma wpływu na ich smak, to już taka forma nie cieszy naszego oka. Na szczęście łatwo temu zaradzić. I to na kilka sposobów. 

Obieranie ziemniaków
Obieranie ziemniaków © Adobe Stock | Konstiantyn Zapylaie

Co zrobić, aby ziemniaki nie ściemniały po obraniu?

Jak już wcześniej wspomniałam, skutecznych metod jest kilka. Po pierwsze, możesz zanurzyć je w zimnej wodzie. Musisz jednak pamiętać, że wodę należy wymieniać na świeżą co kilka godzin. Musi ona też przez cały czas pokrywać ziemniaki w całości.

Kolejna skuteczna metoda to sok z cytryny. Skrop delikatnie ziemniaki sokiem, a problem z brązowieniem warzyw przestanie w ogóle istnieć. Musisz jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soku z cytryny. W nadmiarze może wpłynąć na smak ziemniaków, a nie zawsze będzie to idealne rozwiązanie. 

Sok z cytryny sprawi, że ziemniaki nie będą czernieć
Sok z cytryny sprawi, że ziemniaki nie będą czernieć © Adobe Stock | Joshua Resnick

Jeśli planujesz użyć ziemniaków za jakiś czas, zawsze możesz przechowywać je również w szczelnym pojemniku, aby uniemożliwić kontakt z powietrzem. Możesz również posypać je delikatnie mąką pszenną lub ziemniaczaną, aby warzywa nie miały bezpośredniego kontaktu z powietrzem.

To jednak nadal nie koniec ciekawych inspiracji. Bo jak się okazuje, do obranych ziemniaków możesz dodać też trochę śmietany. To stary patent mojej babci Zosi, który wykorzystywała za każdym razem, kiedy ścierała ziemniaki na placki ziemniaczane. 

I to wszystkie cenne porady na dzisiaj. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej wyżej opisane metody. A może na co dzień stosujesz inne skuteczne patenty, o których nie wspomniałam? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. 

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać