Wyjmij z lodówki i dodaj do wody. Ziemniaki na pewno nie ściemnieją

Lubisz placki ziemniaczane i często goszczą w twojej kuchni? Nie wiesz jednak, co zrobić, aby zapobiec czernieniu warzyw po obraniu? Śpieszę z pomocą.

Ziemniaki w wodzieZiemniaki w wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ziemniaki to niezastąpiony produkt w naszej kuchni. Na ich bazie można wyczarować całą masę genialnych przepisów i to w przeróżnych wersji — smażonej, gotowanej, czy pieczonej. 

I choć praca z ziemniakami na pozór wydaje się banalnie prosta i bezproblemowa, nie jest tak do końca. Sporo osób nie wie, co zrobić, aby ziemniaki po obraniu nie zaczęły szybko robić się ciemne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dlaczego ziemniaki po obraniu ciemnieją?

Zanim przejdziemy do skutecznych metod, warto odpowiedzieć, skąd w ogóle bierze się cały problem. I jak się okazuje, wszystkiemu winny jest proces utleniania, do którego tutaj dochodzi. Oksydaza polifenolowa, bo to o niej mowa, jest enzymem, który występuję w ziemniakach. 

Kiedy warzywa zostają obrane, po kontakcie bezpośrednio z powietrzem, zmieniają swój kolor i z czasem zaczynają po prostu ciemnieć. I choć taki proces nie ma wpływu na ich smak, to już taka forma nie cieszy naszego oka. Na szczęście łatwo temu zaradzić. I to na kilka sposobów. 

Obieranie ziemniaków
Obieranie ziemniaków © Adobe Stock | Konstiantyn Zapylaie

Co zrobić, aby ziemniaki nie ściemniały po obraniu?

Jak już wcześniej wspomniałam, skutecznych metod jest kilka. Po pierwsze, możesz zanurzyć je w zimnej wodzie. Musisz jednak pamiętać, że wodę należy wymieniać na świeżą co kilka godzin. Musi ona też przez cały czas pokrywać ziemniaki w całości.

Kolejna skuteczna metoda to sok z cytryny. Skrop delikatnie ziemniaki sokiem, a problem z brązowieniem warzyw przestanie w ogóle istnieć. Musisz jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soku z cytryny. W nadmiarze może wpłynąć na smak ziemniaków, a nie zawsze będzie to idealne rozwiązanie. 

Sok z cytryny sprawi, że ziemniaki nie będą czernieć
Sok z cytryny sprawi, że ziemniaki nie będą czernieć © Adobe Stock | Joshua Resnick

Jeśli planujesz użyć ziemniaków za jakiś czas, zawsze możesz przechowywać je również w szczelnym pojemniku, aby uniemożliwić kontakt z powietrzem. Możesz również posypać je delikatnie mąką pszenną lub ziemniaczaną, aby warzywa nie miały bezpośredniego kontaktu z powietrzem.

To jednak nadal nie koniec ciekawych inspiracji. Bo jak się okazuje, do obranych ziemniaków możesz dodać też trochę śmietany. To stary patent mojej babci Zosi, który wykorzystywała za każdym razem, kiedy ścierała ziemniaki na placki ziemniaczane. 

I to wszystkie cenne porady na dzisiaj. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej wyżej opisane metody. A może na co dzień stosujesz inne skuteczne patenty, o których nie wspomniałam? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. 

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇