Kroję ziemniaki i wrzucam kilka dodatków. Najszybsza zapiekanka na świecie

Jeśli zdarzają ci się dni, kiedy nie masz czasu na wymyślne przepisy i długie gotowanie, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Dzięki niemu nauczysz się tworzyć najszybszą zapiekankę na świecie. Ekspresowy czas przygotowania nie jest bynajmniej jedyną jej zaletą. Ta zapiekanka z ziemniaków jest palce lizać!

Ekspresowa zapiekanka z ziemniakami. Pomysł na szybki obiadEkspresowa zapiekanka z ziemniakami. Pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © canva.com

Pieczone ziemniaki to jeden z naszych faworytów jeśli chodzi o szybkie obiady. Pomysłów na takie ich wykorzystanie jest bez liku. Jakiś czas temu zachwycaliśmy się przepisem na cudowne połączenie pieczonych kartofli z salami i sosem pomidorowym. Dzisiaj będzie jeszcze szybciej i kto wie? Może nawet jeszcze smaczniej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Zapiekanka z ziemniaków to niby klasyka gatunku, ale w krytycznych momentach braku czasu zdarza się o niej zapomnieć. Tymczasem jej przygotowanie zajmie ci mniej czasu niż pojechanie do pizzerii. Chwytasz za nóż, kroisz ziemniaki, dodajesz kilka innych składników (możesz dorzucić mięso mielone lub nie — sam zdecyduj), a piekarnik robi za ciebie całą resztę. My przetestowaliśmy i jest pysznie. Teraz twoja kolej!

Ekspresowa zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 pomidory,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka, która posmakuje każdemu
Zapiekanka, która posmakuje każdemu © canva.com
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij ją na patelni. Pomidory obierz ze skórki. Jeśli nie wiesz, jak zrobić to w prosty i przyjemny sposób, to koniecznie zajrzyj do tej instrukcji.
  2. Teraz pokrój obrane pomidory w kostkę i dodaj je do cebuli. Posól, popieprz. Wsyp również łyżeczkę słodkiej papryki. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj jeszcze mięso mielone. Całość smaż przez około 10 minut.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przerzuć je na patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Dopraw i duś przez kilka minut aż zmiękną. W tym czasie wymieszaj jajka z posiekanym szczypiorkiem i solą, a ser pokrój w plasterki.
  4. Połowę ziemniaków przełóż na dno naczynia żaroodpornego. Podlej je 2 łyżkami mieszanki jajek i szczypiorku. Teraz dodaj mięso mielone z pomidorami i cebulą, a następnie ser. Wyłóż resztę ziemniaków i mieszanki jajecznej.
  5. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥