Kroję ziemniaki i wrzucam kilka dodatków. Najszybsza zapiekanka na świecie

Jeśli zdarzają ci się dni, kiedy nie masz czasu na wymyślne przepisy i długie gotowanie, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Dzięki niemu nauczysz się tworzyć najszybszą zapiekankę na świecie. Ekspresowy czas przygotowania nie jest bynajmniej jedyną jej zaletą. Ta zapiekanka z ziemniaków jest palce lizać!

Ekspresowa zapiekanka z ziemniakami. Pomysł na szybki obiadEkspresowa zapiekanka z ziemniakami. Pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © canva.com

Pieczone ziemniaki to jeden z naszych faworytów jeśli chodzi o szybkie obiady. Pomysłów na takie ich wykorzystanie jest bez liku. Jakiś czas temu zachwycaliśmy się przepisem na cudowne połączenie pieczonych kartofli z salami i sosem pomidorowym. Dzisiaj będzie jeszcze szybciej i kto wie? Może nawet jeszcze smaczniej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Zapiekanka z ziemniaków to niby klasyka gatunku, ale w krytycznych momentach braku czasu zdarza się o niej zapomnieć. Tymczasem jej przygotowanie zajmie ci mniej czasu niż pojechanie do pizzerii. Chwytasz za nóż, kroisz ziemniaki, dodajesz kilka innych składników (możesz dorzucić mięso mielone lub nie — sam zdecyduj), a piekarnik robi za ciebie całą resztę. My przetestowaliśmy i jest pysznie. Teraz twoja kolej!

Ekspresowa zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 pomidory,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka, która posmakuje każdemu
Zapiekanka, która posmakuje każdemu © canva.com
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij ją na patelni. Pomidory obierz ze skórki. Jeśli nie wiesz, jak zrobić to w prosty i przyjemny sposób, to koniecznie zajrzyj do tej instrukcji.
  2. Teraz pokrój obrane pomidory w kostkę i dodaj je do cebuli. Posól, popieprz. Wsyp również łyżeczkę słodkiej papryki. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj jeszcze mięso mielone. Całość smaż przez około 10 minut.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przerzuć je na patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Dopraw i duś przez kilka minut aż zmiękną. W tym czasie wymieszaj jajka z posiekanym szczypiorkiem i solą, a ser pokrój w plasterki.
  4. Połowę ziemniaków przełóż na dno naczynia żaroodpornego. Podlej je 2 łyżkami mieszanki jajek i szczypiorku. Teraz dodaj mięso mielone z pomidorami i cebulą, a następnie ser. Wyłóż resztę ziemniaków i mieszanki jajecznej.
  5. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej