Kroję ziemniaki i wrzucam kilka dodatków. Najszybsza zapiekanka na świecie
Jeśli zdarzają ci się dni, kiedy nie masz czasu na wymyślne przepisy i długie gotowanie, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Dzięki niemu nauczysz się tworzyć najszybszą zapiekankę na świecie. Ekspresowy czas przygotowania nie jest bynajmniej jedyną jej zaletą. Ta zapiekanka z ziemniaków jest palce lizać!
23.09.2023 | aktual.: 23.09.2023 10:44
Pieczone ziemniaki to jeden z naszych faworytów jeśli chodzi o szybkie obiady. Pomysłów na takie ich wykorzystanie jest bez liku. Jakiś czas temu zachwycaliśmy się przepisem na cudowne połączenie pieczonych kartofli z salami i sosem pomidorowym. Dzisiaj będzie jeszcze szybciej i kto wie? Może nawet jeszcze smaczniej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z ziemniaków to niby klasyka gatunku, ale w krytycznych momentach braku czasu zdarza się o niej zapomnieć. Tymczasem jej przygotowanie zajmie ci mniej czasu niż pojechanie do pizzerii. Chwytasz za nóż, kroisz ziemniaki, dodajesz kilka innych składników (możesz dorzucić mięso mielone lub nie — sam zdecyduj), a piekarnik robi za ciebie całą resztę. My przetestowaliśmy i jest pysznie. Teraz twoja kolej!
Ekspresowa zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 200 g mięsa mielonego,
- 2 pomidory,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij ją na patelni. Pomidory obierz ze skórki. Jeśli nie wiesz, jak zrobić to w prosty i przyjemny sposób, to koniecznie zajrzyj do tej instrukcji.
- Teraz pokrój obrane pomidory w kostkę i dodaj je do cebuli. Posól, popieprz. Wsyp również łyżeczkę słodkiej papryki. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj jeszcze mięso mielone. Całość smaż przez około 10 minut.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przerzuć je na patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Dopraw i duś przez kilka minut aż zmiękną. W tym czasie wymieszaj jajka z posiekanym szczypiorkiem i solą, a ser pokrój w plasterki.
- Połowę ziemniaków przełóż na dno naczynia żaroodpornego. Podlej je 2 łyżkami mieszanki jajek i szczypiorku. Teraz dodaj mięso mielone z pomidorami i cebulą, a następnie ser. Wyłóż resztę ziemniaków i mieszanki jajecznej.
- Zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut. Smacznego!