Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami na chrupiącej grzance to przepis na pyszną przekąskę we włoskim stylu. Zachwyca smakiem i prostotą oraz przenosi myślami do słonecznej Italii.

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidoramiObłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Burrata to rodzaj włoskiego sera przypominającego mozzarellą. Jej sekretem jest kremowe wnętrze ze śmietanki i stracciatelli, które delikatnie rozpływa się po przekrojeniu kulki. Uwielbiam podawać ją do makaronów i sałatek, ale w dzisiejszej odsłonie z pomidorkami i grzanką smakuje po prostu nieziemsko.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek- do polania, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 burrata, 
  • liście świeżej bazylii- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidorki koktajlowe przekładam do żaroodpornego naczynia. Dorzucam do nich obrane ząbki czosnku, polewam oliwą z oliwek i dodaję przyprawy: pieprz, sól oraz suszoną bazylię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Jeśli lubisz, to możesz pomidorki doprawić dodatkowo grysem chilli. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby nie przyćmić smaku pomidorów.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Bagietkę kroję na mniejsze części i podpiekam chwilę w piekarniku, żeby była chrupiąca. Opcjonalnie możesz podpiec ją również na suchej patelni. Wystarczy zaledwie kilka chwil z obu stron, aby pieczywo stało się chrupkie. W tym przepis

Krok 3: Na podpieczonej bagietce rozprowadzam przekrojoną lub rozerwaną w dłoniach burratę.

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Na grzankę z burratą wykładam również podpieczone pomidory z odrobiną oliwy, która pozostała na dnie naczynia oraz pokrojone oliwki. Dekoruję całość listkami świeżej bazylii i podaję od razu. Smacznego!

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯