Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami na chrupiącej grzance to przepis na pyszną przekąskę we włoskim stylu. Zachwyca smakiem i prostotą oraz przenosi myślami do słonecznej Italii.

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidoramiObłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Burrata to rodzaj włoskiego sera przypominającego mozzarellą. Jej sekretem jest kremowe wnętrze ze śmietanki i stracciatelli, które delikatnie rozpływa się po przekrojeniu kulki. Uwielbiam podawać ją do makaronów i sałatek, ale w dzisiejszej odsłonie z pomidorkami i grzanką smakuje po prostu nieziemsko.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek- do polania, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 burrata, 
  • liście świeżej bazylii- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidorki koktajlowe przekładam do żaroodpornego naczynia. Dorzucam do nich obrane ząbki czosnku, polewam oliwą z oliwek i dodaję przyprawy: pieprz, sól oraz suszoną bazylię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Jeśli lubisz, to możesz pomidorki doprawić dodatkowo grysem chilli. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby nie przyćmić smaku pomidorów.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Bagietkę kroję na mniejsze części i podpiekam chwilę w piekarniku, żeby była chrupiąca. Opcjonalnie możesz podpiec ją również na suchej patelni. Wystarczy zaledwie kilka chwil z obu stron, aby pieczywo stało się chrupkie. W tym przepis

Krok 3: Na podpieczonej bagietce rozprowadzam przekrojoną lub rozerwaną w dłoniach burratę.

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Na grzankę z burratą wykładam również podpieczone pomidory z odrobiną oliwy, która pozostała na dnie naczynia oraz pokrojone oliwki. Dekoruję całość listkami świeżej bazylii i podaję od razu. Smacznego!

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości