Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami na chrupiącej grzance to przepis na pyszną przekąskę we włoskim stylu. Zachwyca smakiem i prostotą oraz przenosi myślami do słonecznej Italii.

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidoramiObłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Burrata to rodzaj włoskiego sera przypominającego mozzarellą. Jej sekretem jest kremowe wnętrze ze śmietanki i stracciatelli, które delikatnie rozpływa się po przekrojeniu kulki. Uwielbiam podawać ją do makaronów i sałatek, ale w dzisiejszej odsłonie z pomidorkami i grzanką smakuje po prostu nieziemsko.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Burrata z pieczonymi pomidorkami

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek- do polania, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 burrata, 
  • liście świeżej bazylii- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidorki koktajlowe przekładam do żaroodpornego naczynia. Dorzucam do nich obrane ząbki czosnku, polewam oliwą z oliwek i dodaję przyprawy: pieprz, sól oraz suszoną bazylię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Jeśli lubisz, to możesz pomidorki doprawić dodatkowo grysem chilli. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby nie przyćmić smaku pomidorów.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Bagietkę kroję na mniejsze części i podpiekam chwilę w piekarniku, żeby była chrupiąca. Opcjonalnie możesz podpiec ją również na suchej patelni. Wystarczy zaledwie kilka chwil z obu stron, aby pieczywo stało się chrupkie. W tym przepis

Krok 3: Na podpieczonej bagietce rozprowadzam przekrojoną lub rozerwaną w dłoniach burratę.

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Na grzankę z burratą wykładam również podpieczone pomidory z odrobiną oliwy, która pozostała na dnie naczynia oraz pokrojone oliwki. Dekoruję całość listkami świeżej bazylii i podaję od razu. Smacznego!

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć