PrzepisKuchnia włoskaObłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami
Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
18.08.2023 10:39, aktualizacja: 20.03.2024 15:38

Burrata z pieczonymi pomidorkami na chrupiącej grzance to przepis na pyszną przekąskę we włoskim stylu. Zachwyca smakiem i prostotą oraz przenosi myślami do słonecznej Italii.

Burrata to rodzaj włoskiego sera przypominającego mozzarellą. Jej sekretem jest kremowe wnętrze ze śmietanki i stracciatelli, które delikatnie rozpływa się po przekrojeniu kulki. Uwielbiam podawać ją do makaronów i sałatek, ale w dzisiejszej odsłonie z pomidorkami i grzanką smakuje po prostu nieziemsko.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burrata z pieczonymi pomidorkami

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek- do polania, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 burrata, 
  • liście świeżej bazylii- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidorki koktajlowe przekładam do żaroodpornego naczynia. Dorzucam do nich obrane ząbki czosnku, polewam oliwą z oliwek i dodaję przyprawy: pieprz, sól oraz suszoną bazylię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Jeśli lubisz, to możesz pomidorki doprawić dodatkowo grysem chilli. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby nie przyćmić smaku pomidorów.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Bagietkę kroję na mniejsze części i podpiekam chwilę w piekarniku, żeby była chrupiąca. Opcjonalnie możesz podpiec ją również na suchej patelni. Wystarczy zaledwie kilka chwil z obu stron, aby pieczywo stało się chrupkie. W tym przepis

Krok 3: Na podpieczonej bagietce rozprowadzam przekrojoną lub rozerwaną w dłoniach burratę.

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Na grzankę z burratą wykładam również podpieczone pomidory z odrobiną oliwy, która pozostała na dnie naczynia oraz pokrojone oliwki. Dekoruję całość listkami świeżej bazylii i podaję od razu. Smacznego!

Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności
Burrata z pieczonymi pomidorkami- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także