Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia
18.08.2023 10:39, aktual.: 20.03.2024 15:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Burrata z pieczonymi pomidorkami na chrupiącej grzance to przepis na pyszną przekąskę we włoskim stylu. Zachwyca smakiem i prostotą oraz przenosi myślami do słonecznej Italii.
Burrata to rodzaj włoskiego sera przypominającego mozzarellą. Jej sekretem jest kremowe wnętrze ze śmietanki i stracciatelli, które delikatnie rozpływa się po przekrojeniu kulki. Uwielbiam podawać ją do makaronów i sałatek, ale w dzisiejszej odsłonie z pomidorkami i grzanką smakuje po prostu nieziemsko.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burrata z pieczonymi pomidorkami
Składniki:
- 1 bagietka,
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek- do polania,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 burrata,
- liście świeżej bazylii- do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Pomidorki koktajlowe przekładam do żaroodpornego naczynia. Dorzucam do nich obrane ząbki czosnku, polewam oliwą z oliwek i dodaję przyprawy: pieprz, sól oraz suszoną bazylię. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Jeśli lubisz, to możesz pomidorki doprawić dodatkowo grysem chilli. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby nie przyćmić smaku pomidorów.
Krok 2: Bagietkę kroję na mniejsze części i podpiekam chwilę w piekarniku, żeby była chrupiąca. Opcjonalnie możesz podpiec ją również na suchej patelni. Wystarczy zaledwie kilka chwil z obu stron, aby pieczywo stało się chrupkie. W tym przepis
Krok 3: Na podpieczonej bagietce rozprowadzam przekrojoną lub rozerwaną w dłoniach burratę.
Krok 4: Na grzankę z burratą wykładam również podpieczone pomidory z odrobiną oliwy, która pozostała na dnie naczynia oraz pokrojone oliwki. Dekoruję całość listkami świeżej bazylii i podaję od razu. Smacznego!