Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazję

Pizzerinki z miodem i burratą zaskakują swoim smakiem. Prezentują się nieziemsko i błyskawicznie znikają z talerza. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa i szybko stanie się hitem na imprezowym stole. Całość przygotujesz w kilka chwil.

Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazjęPizzerinki z miodem i chilli
Źródło zdjęć: © Pyszności | Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pizzerinki kojarzą się przede wszystkim z kawałkiem drożdżowego ciasta z sosem pomidorowym, szynką i serem. Ja jednak lubię czasem trochę poeksperymentować i tworzyć nowe połączenia ulubionych smaków. Tym razem postawiłam na pizzerinki, które skrywają w sobie aż trzy rodzaje włoskich wędlin: klasyczne prosciutto crudo, delikatne salami milano oraz lekko pikantną spianata romana. Nie zabrakło oczywiście sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu. Nietypowym dodatkiem z kolei jest miód, który świetnie podkręca smak całej przekąski. Przygotowanie tych pizzerinek jest naprawdę ekspresowe, bo najczęściej sięgam w tym przepisie po gotowy spód do pizzy. Jest prosto, smacznie i bardzo efektownie. Pizzerinki idealnie sprawdzą się w roli imprezowych przekąsek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Pizzerinki z miodem i burratą

Składniki:

  • 6 łyżek miodu,
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 40 g szynki włoskiej spinata romana, 
  • 40 g szynki włoskiej prosciutto crudo,
  • 40 g salami milano, 
  • 25 g parmezanu, 
  • 6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy, 
  • 1 burrata,
  • kilka listków bazylii,
  • 1 jajko - do posmarowania,
  • 1 spód do pizzy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Robię na niej kilka kleksów z miodu. Na każdym z nich układam również starty ser mozzarella.

Mozzarella z miodem - Pyszności
Mozzarella z miodem - Pyszności © Pyszności

Krok 2. Na mozzarelli układam zawinięty plasterek spianata romana, prosciutto crudo oraz salami. Dodaję porcję sosu pomidorowego oraz startego parmezanu i przykrywam składniki kawałkiem spodu do pizzy.

Pizzerinki z burratą i miodem - Pyszności
Pizzerinki z burratą i miodem - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję startym parmezanem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 10-15 minut.

Krok 4. Po upieczeniu odstawiam blaszkę, aby pizzerinki nieco przestygły. Odwracam je na drugą stronę i rozprowadzam kawałek burraty.

Pizzerinki z burratą i miodem - Pyszności
Pizzerinki z burratą i miodem - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Posypuję dodatkowo parmezanem i dekoruję świeżą bazylią. Prosta i przepyszna przekąska jest już gotowa. Smacznego!

Pizzerinki - Pyszności
Pizzerinki - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia