Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazję
Pizzerinki z miodem i burratą zaskakują swoim smakiem. Prezentują się nieziemsko i błyskawicznie znikają z talerza. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa i szybko stanie się hitem na imprezowym stole. Całość przygotujesz w kilka chwil.
10.08.2023 14:13
Pizzerinki kojarzą się przede wszystkim z kawałkiem drożdżowego ciasta z sosem pomidorowym, szynką i serem. Ja jednak lubię czasem trochę poeksperymentować i tworzyć nowe połączenia ulubionych smaków. Tym razem postawiłam na pizzerinki, które skrywają w sobie aż trzy rodzaje włoskich wędlin: klasyczne prosciutto crudo, delikatne salami milano oraz lekko pikantną spianata romana. Nie zabrakło oczywiście sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu. Nietypowym dodatkiem z kolei jest miód, który świetnie podkręca smak całej przekąski. Przygotowanie tych pizzerinek jest naprawdę ekspresowe, bo najczęściej sięgam w tym przepisie po gotowy spód do pizzy. Jest prosto, smacznie i bardzo efektownie. Pizzerinki idealnie sprawdzą się w roli imprezowych przekąsek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizzerinki z miodem i burratą
Składniki:
- 6 łyżek miodu,
- 100 g sera mozzarella,
- 40 g szynki włoskiej spinata romana,
- 40 g szynki włoskiej prosciutto crudo,
- 40 g salami milano,
- 25 g parmezanu,
- 6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy,
- 1 burrata,
- kilka listków bazylii,
- 1 jajko - do posmarowania,
- 1 spód do pizzy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Robię na niej kilka kleksów z miodu. Na każdym z nich układam również starty ser mozzarella.
Krok 2. Na mozzarelli układam zawinięty plasterek spianata romana, prosciutto crudo oraz salami. Dodaję porcję sosu pomidorowego oraz startego parmezanu i przykrywam składniki kawałkiem spodu do pizzy.
Krok 3. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję startym parmezanem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 10-15 minut.
Krok 4. Po upieczeniu odstawiam blaszkę, aby pizzerinki nieco przestygły. Odwracam je na drugą stronę i rozprowadzam kawałek burraty.
Krok 5. Posypuję dodatkowo parmezanem i dekoruję świeżą bazylią. Prosta i przepyszna przekąska jest już gotowa. Smacznego!