Kroję ziemniaki i wkładam do rękawa. Wlewam jogurt i dzięki temu smakują jak marzenie
To najszybsze i najprostsze rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki pieczone w rękawie w kremowym jogurtowo-ziołowym sosie podbiją podniebienia bliskich. Możesz podać je z mięsnym dodatkiem, surówkami, rybą lub pieczonymi strąkami. Odnajdą się w każdej wersji.
24.09.2023 17:32
Miękkie, aromatyczne i wyraziste - takie są ziemniaki z rękawa skąpane w jogurtowo-ziołowym sosie. Pieczone w rękawie nabiorą kremowości i wyrazistości. Wykonanie specjału jest banalnie proste. Ziemniaki z tego przepisu to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że dodasz surówkę i okrasisz je kawałkami pieczonego boczku lub ciecierzycy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenia. Najlepsze będą kartofle typu B. Najpopularniejsze odmiany to m.in. Irys, Irga oraz Gala. Nie będą zbyt twarde, ale też nie będą się łatwo rozpadać. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie brudy. Możesz je upiec w skórce lub obrać.
Ziemniaki można kroić na różne sposoby: w łódeczki, słupki lub plastry. Upewnij się, że kawałki są podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły. Po umyciu i pokrojeniu ziemniaków dobrze je osusz, używając ręcznika papierowego. To pomoże uzyskać chrupiącą skórkę.
Zobacz także
Ziemniaki połącz z olejem bądź oliwą i dodaj ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka w proszku czy zioła. Mieszaj, aby równomiernie pokryć wszystkie kawałki. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200-220 st. C (piekąc ziemniaki w rękawie, możesz użyć niższej temperatury). Czas pieczenia zależy od rozmiaru i grubości kawałków ziemniaków. Średnio ziemniaki piecze się przez około 30-45 minut. Co jakiś czas obracaj je, aby równomiernie się upiekły.
Pieczone ziemniaki z jogurtem w rękawie. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 1 łyżeczki papryki słodkiej,
- sól i pieprz.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, większe pokrój na mniejsze części. Pietruszkę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przyprawy wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i natką pietruszki.
- Ziemniaki dokładnie wymieszaj z jogurtową marynatą. Całość przełóż do rękawa do pieczenia.
- Rękaw nakłuj w kilku miejscach, następnie przełóż na blachę do pieczenia.
- Ziemniaki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
- Po tym czasie rozetnij worek i dopiecz ziemniaki jeszcze przez 15-20 minut, by lekko się zarumieniły.