WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Kroję ziemniaki i wkładam do rękawa. Wlewam jogurt i dzięki temu smakują jak marzenie

To najszybsze i najprostsze rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki pieczone w rękawie w kremowym jogurtowo-ziołowym sosie podbiją podniebienia bliskich. Możesz podać je z mięsnym dodatkiem, surówkami, rybą lub pieczonymi strąkami. Odnajdą się w każdej wersji.

Ziemniaki pieczone w rękawie będą delikatne i soczysteZiemniaki pieczone w rękawie będą delikatne i soczyste
Źródło zdjęć: © Getty Images | ArtCookStudio

Miękkie, aromatyczne i wyraziste - takie są ziemniaki z rękawa skąpane w jogurtowo-ziołowym sosie. Pieczone w rękawie nabiorą kremowości i wyrazistości. Wykonanie specjału jest banalnie proste. Ziemniaki z tego przepisu to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że dodasz surówkę i okrasisz je kawałkami pieczonego boczku lub ciecierzycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenia. Najlepsze będą kartofle typu B. Najpopularniejsze odmiany to m.in. Irys, Irga oraz Gala. Nie będą zbyt twarde, ale też nie będą się łatwo rozpadać. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie brudy. Możesz je upiec w skórce lub obrać.

Ziemniaki można kroić na różne sposoby: w łódeczki, słupki lub plastry. Upewnij się, że kawałki są podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły. Po umyciu i pokrojeniu ziemniaków dobrze je osusz, używając ręcznika papierowego. To pomoże uzyskać chrupiącą skórkę.

Ziemniaki połącz z olejem bądź oliwą i dodaj ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka w proszku czy zioła. Mieszaj, aby równomiernie pokryć wszystkie kawałki. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200-220 st. C (piekąc ziemniaki w rękawie, możesz użyć niższej temperatury). Czas pieczenia zależy od rozmiaru i grubości kawałków ziemniaków. Średnio ziemniaki piecze się przez około 30-45 minut. Co jakiś czas obracaj je, aby równomiernie się upiekły.

Ziemniaki pieczone w jogurcie skradną twoje serce
Ziemniaki pieczone w jogurcie skradną twoje serce © Pixabay

Pieczone ziemniaki z jogurtem w rękawie. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, większe pokrój na mniejsze części. Pietruszkę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przyprawy wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Ziemniaki dokładnie wymieszaj z jogurtową marynatą. Całość przełóż do rękawa do pieczenia.
  4. Rękaw nakłuj w kilku miejscach, następnie przełóż na blachę do pieczenia.
  5. Ziemniaki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
  6. Po tym czasie rozetnij worek i dopiecz ziemniaki jeszcze przez 15-20 minut, by lekko się zarumieniły.
Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej