Ziemniaków w takim wydaniu na pewno nie jadłeś. Podpatrzyłem przepis w gruzińskim lokalu

Ziemniaki to klasyka w naszej kuchni, ale czasem warto odważyć się i trochę z nimi poeksperymentować. Mamy dla Was wyjątkowy przepis na ziemniaki, który zdradził nam szef jednej z gruzińskich restauracji. Gotowi na kulinarne odkrycie?

Ziemniaki po gruzińskuZiemniaki po gruzińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH
Marcin Michałowski

Dzięki temu przepisowi na ziemniaki odkryjesz zupełnie nową jakość tego popularnego składnika. Gruzińska inspiracja doda nieco magii Twoim potrawom. Teraz zawsze możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem ziemniaków, które nie będą już tylko "tymi zwykłymi". Oto dowód, że małe zmiany w kuchni mogą przynieść wielką radość podczas posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Ziemniaki po gruzińsku: przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowanie tych wyjątkowych ziemniaków, upewnij się, że masz następujące składniki pod ręką:

  • Ziemniaki,
  • Oliwa z oliwek,
  • Czosnek,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Natka pietruszki.

Jak przygotować te niezwykłe ziemniaki

  1. Zacznij od obierania ziemniaków. Następnie gotuj je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Gdy ziemniaki ostygną, pokrój je na grube plasterki.
  3. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek (2-3 łyżki) na średnim ogniu.
  4. Wrzuć pokrojone ziemniaki na rozgrzaną oliwę i smaż je, aż osiągną piękny złoty kolor.
  5. Teraz dodaj posiekany czosnek, który nada ziemniakom wyjątkowego aromatu.
  6. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego uznania, dostosowując smak do swoich preferencji.
  7. Przed podaniem, posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki, co doda im świeżości i wyrazistości smaku.

To wszystko! Twoje niezwykłe ziemniaki są gotowe do podania. Ten przepis przywieziony prosto z gruzińskiej restauracji w Poznaniu przyniesie do twojego obiadu nutkę egzotyki i oryginalności. Świetnie smakują same lub jako dodatek do dań głównych. Spróbuj ich również z kefirem, to pyszna kombinacja!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione