Szwedzkie ziemniaki zawojowały świat. Bajecznie wyglądają, smakują jak z ogniska
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Doskonale smakują gotowane, pieczone czy smażone. Mają wysoki indeks sytości i stosunkowo małą kaloryczność. Tuczą jedynie dodatki. Czasem jednak warto przymknąć na to oko i rozsmakować się w obłędnie pysznych ziemniaczkach. Przygotowane po szwedzku zawojowały świat. Nic dziwnego. To istny rarytas.
28.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 14:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotowanie szwedzkich ziemniaków nie jest żadnym wyzwaniem. To bardzo proste, a zarazem obłędnie pyszne danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jak zatem przygotować je w domu? Podpowiadamy.
Przepis na ziemniaki po szwedzku. To istny przysmak, który wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 80 g masła lub margaryny,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- ulubione zioła świeże lub suszone, np. oregano (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Sprawdź także:Turecki przysmak bije polskie pączki na głowę. Nieważne, ile przygotujesz, wszystko zniknie
Szwedzki ziemniaki — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Szwedzkie ziemniaki są bardzo proste w przygotowaniu. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Gwarantujemy, że w tej przekąsce rozsmakuje się cała rodzina. Oto najlepszy i najprostszy przepis na ziemniaki po szwedzku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, a następnie dokładnie myjemy. Nacinamy je w poprzek co kilka milimetrów.
- Nacieramy oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Oprószamy też solą i pieprzem.
- Ziemniaki po szwedzku pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Po tym czasie układamy na nich kawałki masła oraz świeże zioła (opcjonalnie).
Czytaj również:Szkodliwe, dlatego za granicą są dawno zakazane. W Polsce wciąż wiele osób się nim zajada
Z czym podawać szwedzkie ziemniaki? Pomysłów jest wiele
Szwedzkie ziemniaki stanowią świetny dodatek do obiadu. Doskonale będą komponować się z kotletami i ulubioną surówką. Możemy jednak przygotować do nich również sos czosnkowy i jeść posypane na przykład świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Dobrze sprawdzi się też inny ulubiony sos, majonez lub po prostu keczup.