Jak przechowywać wędlinę? Metoda, dzięki której nie zrobi się obślizgła

Wędlina w lodówce będzie dłużej świeża, jeśli zastosujesz się do tych prostych wskazówek. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia.

Jak przechowywać wędliny- Pyszności, źródło: CanvaJak przechowywać wędliny- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Nawet wyglądająca najapetyczniej w sklepie szynka może szybko stracić swoje walory przez nieodpowiednie przechowywanie jej w naszej lodówce. Pojawiający się na niej śliski nalot i przy okazji utrata koloru sprawiają, że od razu tracimy na nią apetyt. Wiele osób błędnie przechowuje szynki w plastikowych woreczkach, przyspieszając tym samym ich psucie. Jeśli nie chcesz marnować żywności i zachować świeżość wędlin na dłużej, wystarczy trzymać się kilku prostych wskazówek.

Wędlina - jak przechowywać?

Jeśli nie lubisz często chodzić do sklepu i stawiasz na rzadsze, ale większe zakupy, to przy ladzie sięgnij raczej po suche kiełbasy, kabanosy, salami i szynki długo dojrzewające, które mogą spędzić więcej czasu w lodówce. Wędliny w naturalnej osłonce mają krótszą datę przydatności do spożycia. Wszystkie powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 7°C.

Pod żadnym pozorem nie zostawiaj zakupionych szynek w plastikowych woreczkach. Przygotuj za to najlepiej szklany (szkło nie chłonie zapachów) pojemnik oraz pocięte na mniejsze części arkusze papieru do pieczenia. Na dno wykładam część papieru, szynkę, ponownie papier i kolejne porcje wędlin. Powinny mieć one zachowany dostęp powietrza, aby jedynie wyschły, a nie stały się obślizgłe. Dlatego też pudełko przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Teraz tylko wkładam je na środkową półkę lodówki i gotowe. Nasza wędlina będzie dłużej świeża.

Pamiętaj też, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie po prostu mniejszej ilości szynki, dzięki czemu nie zepsuje się i nie wyrzucisz jej do kosza. Dobrze jest też postawić,  w miarę możliwości, na wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa świeżość.

Wędliny - Pyszności; źródło: Adobe
Wędliny - Pyszności; źródło: Adobe

Po czym rozpoznać, że szynka nie jest świeża?

Kiedy produkt zbliża się do zepsucia, zazwyczaj staje się bardziej siny lub zielonkawy w kolorze. Na jego powierzchni może pojawić się tłusty i lepki nalot. Jeśli szynka zaczyna się psuć, może wydzielać charakterystyczny amoniakalny zapach. Wskazuje to na zaawansowane procesy chemiczne zachodzące wewnątrz mięsa, które mogą prowadzić do powstawania toksyn. Jest to wyraźny sygnał, że szynka nie jest już bezpieczna do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇