Tak przygotowanych szaszłyków z ryżem jeszcze nie jadłeś. Rodzina cała rodzina będzie zachwycona

Zaskakujące szaszłyki ze słoika z dodatkiem ryżu i warzyw to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość przygotujesz w piekarniku.

Szaszłyki ze słoika- PysznościSzaszłyki ze słoika- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Chociaż szaszłyki kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem, to nie zawsze jest sposobność i pogoda, aby odpalać ruszt. Kiedy moja rodzina smętnie narzeka, że chciałaby zjeść szaszłyka, ale za oknem pogoda mało grillowa, wtedy z uśmiechem sięgam po ten przepis. Mięsne szaszłyki z łopatki wieprzowej w aromatycznej marynacie zapiekłam wraz z cebulą, marchewką i papryką w piekarniku. Dorzuciłam do tego również ryż, dzięki czemu powstało sycące danie obiadowe. Szaszłyków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora to zmienić - są pyszne, pełne smaku i soczyste, a przygotowanie naprawdę proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Szaszłyki ze słoika z ryżem i warzywami

Składniki:

Szaszłyki:

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • boczek wędzony w plasterkach,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 2 cebule,
  • 1 litr bulionu (tyle, aby ryż znalazł się około dwóch centymetrów niżej od poziomu bulionu).
  • 2 marchewki,
  • 300 g ryżu białego,
  • 2 małe żółte papryczki,

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę wieprzową kroję w kawałki i przekładam do miski. Dodaję olej, suszony majeranek, gałkę muszkatołową oraz czosnek i słodką paprykę. Doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otuliły kawałki mięsa. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

2. Na patyczki do szaszłyków nabijam na zmianę kawałki łopatki i plastry wędzonego boczku.

Szaszłyki z boczkiem i łopatką- Pyszności
Szaszłyki z boczkiem i łopatką- Pyszności

3. Na dno dużego słoika wsypuję ziarna ryżu. Dorzucam pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, paski żółtej papryki oraz cebulę posiekaną w piórka. Zalewam bulionem tak, aby przykrył cały ryż. Dodaję przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki ze słoika- Pyszności
Szaszłyki ze słoika- Pyszności

4. Tak przygotowany słoik zakrywam od góry kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Obrazek
Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności

5. Po tym czasie ostrożnie usuwam folię aluminiową. Wyciągam ze środka upieczone szaszłyki i przekładam na talerz wraz z ryżem i warzywami. Serwuję na ciepło, posypując całość posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji.Smacznego!

Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności
Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie