PrzepisTak przygotowanych szaszłyków z ryżem jeszcze nie jadłeś. Rodzina cała rodzina będzie zachwycona

Tak przygotowanych szaszłyków z ryżem jeszcze nie jadłeś. Rodzina cała rodzina będzie zachwycona

Zaskakujące szaszłyki ze słoika z dodatkiem ryżu i warzyw to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość przygotujesz w piekarniku.

Szaszłyki ze słoika- Pyszności
Szaszłyki ze słoika- Pyszności
Ewa

13.07.2023 16:30

Chociaż szaszłyki kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem, to nie zawsze jest sposobność i pogoda, aby odpalać ruszt. Kiedy moja rodzina smętnie narzeka, że chciałaby zjeść szaszłyka, ale za oknem pogoda mało grillowa, wtedy z uśmiechem sięgam po ten przepis. Mięsne szaszłyki z łopatki wieprzowej w aromatycznej marynacie zapiekłam wraz z cebulą, marchewką i papryką w piekarniku. Dorzuciłam do tego również ryż, dzięki czemu powstało sycące danie obiadowe. Szaszłyków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora to zmienić - są pyszne, pełne smaku i soczyste, a przygotowanie naprawdę proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Szaszłyki ze słoika z ryżem i warzywami

Składniki:

Szaszłyki:

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • boczek wędzony w plasterkach,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 2 cebule,
  • 1 litr bulionu (tyle, aby ryż znalazł się około dwóch centymetrów niżej od poziomu bulionu).
  • 2 marchewki,
  • 300 g ryżu białego,
  • 2 małe żółte papryczki,

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę wieprzową kroję w kawałki i przekładam do miski. Dodaję olej, suszony majeranek, gałkę muszkatołową oraz czosnek i słodką paprykę. Doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otuliły kawałki mięsa. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

2. Na patyczki do szaszłyków nabijam na zmianę kawałki łopatki i plastry wędzonego boczku.

Szaszłyki z boczkiem i łopatką- Pyszności
Szaszłyki z boczkiem i łopatką- Pyszności

3. Na dno dużego słoika wsypuję ziarna ryżu. Dorzucam pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, paski żółtej papryki oraz cebulę posiekaną w piórka. Zalewam bulionem tak, aby przykrył cały ryż. Dodaję przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki ze słoika- Pyszności
Szaszłyki ze słoika- Pyszności

4. Tak przygotowany słoik zakrywam od góry kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności
Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności

5. Po tym czasie ostrożnie usuwam folię aluminiową. Wyciągam ze środka upieczone szaszłyki i przekładam na talerz wraz z ryżem i warzywami. Serwuję na ciepło, posypując całość posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji.Smacznego!

Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności
Szaszłyki ze słoika z warzywami i ryżem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie