Tak przygotowanych szaszłyków z ryżem jeszcze nie jadłeś. Rodzina cała rodzina będzie zachwycona
Zaskakujące szaszłyki ze słoika z dodatkiem ryżu i warzyw to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość przygotujesz w piekarniku.
13.07.2023 16:30
Chociaż szaszłyki kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem, to nie zawsze jest sposobność i pogoda, aby odpalać ruszt. Kiedy moja rodzina smętnie narzeka, że chciałaby zjeść szaszłyka, ale za oknem pogoda mało grillowa, wtedy z uśmiechem sięgam po ten przepis. Mięsne szaszłyki z łopatki wieprzowej w aromatycznej marynacie zapiekłam wraz z cebulą, marchewką i papryką w piekarniku. Dorzuciłam do tego również ryż, dzięki czemu powstało sycące danie obiadowe. Szaszłyków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora to zmienić - są pyszne, pełne smaku i soczyste, a przygotowanie naprawdę proste.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Szaszłyki ze słoika z ryżem i warzywami
Składniki:
Szaszłyki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- boczek wędzony w plasterkach,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 3/4 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 2 cebule,
- 1 litr bulionu (tyle, aby ryż znalazł się około dwóch centymetrów niżej od poziomu bulionu).
- 2 marchewki,
- 300 g ryżu białego,
- 2 małe żółte papryczki,
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę wieprzową kroję w kawałki i przekładam do miski. Dodaję olej, suszony majeranek, gałkę muszkatołową oraz czosnek i słodką paprykę. Doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otuliły kawałki mięsa. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.