Obłędny pyszny kurczak karmelizowany. Oszalejesz na jego punkcie
01.07.2023 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Soczysty kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prosty przepis na obiad w azjatyckim wydaniu. Pokochają go nie tylko dorośli czy też fani kuchni Dalekiego Wschodu. Idealna propozycja na posiłek dla całej rodziny.
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, jednak moi bliscy są nieco bardziej wybredni i nie zawsze przypada im ona do gustu. Tym karmelizowanym kurczakiem w sosie z miodu, sosu sojowego, octu i masła zajadają się jednak bez opamiętania. Kocham eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki, a ten przepis jest na to znakomitym dowodem. Jest nietypowo, ale nie na tyle, aby zrazić do tego innych. Delikatny kurczak rozpływa się w ustach i sprawia, że ciężko jest nie poprosić o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kurczak w sosie miodowo-sojowym
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- oliwa z oliwek,
- 10 ząbków czosnku.
Marynata
- ⅓ szklanki miodu,
- ⅓ szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu,
- 40 g masła
Sposób przygotowania:
1. Filety z piersi kurczaka dzielę wzdłuż na dwie części. Przyprawiam solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i suszonymi imbirem. Polewam oliwą i dokładnie wmasowuję przyprawy, aby równomiernie otuliły kawałki mięsa.