Obłędny pyszny kurczak karmelizowany. Oszalejesz na jego punkcie
Soczysty kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prosty przepis na obiad w azjatyckim wydaniu. Pokochają go nie tylko dorośli czy też fani kuchni Dalekiego Wschodu. Idealna propozycja na posiłek dla całej rodziny.
01.07.2023 13:00
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, jednak moi bliscy są nieco bardziej wybredni i nie zawsze przypada im ona do gustu. Tym karmelizowanym kurczakiem w sosie z miodu, sosu sojowego, octu i masła zajadają się jednak bez opamiętania. Kocham eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki, a ten przepis jest na to znakomitym dowodem. Jest nietypowo, ale nie na tyle, aby zrazić do tego innych. Delikatny kurczak rozpływa się w ustach i sprawia, że ciężko jest nie poprosić o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kurczak w sosie miodowo-sojowym
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- oliwa z oliwek,
- 10 ząbków czosnku.
Marynata
- ⅓ szklanki miodu,
- ⅓ szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu,
- 40 g masła
Sposób przygotowania:
1. Filety z piersi kurczaka dzielę wzdłuż na dwie części. Przyprawiam solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i suszonymi imbirem. Polewam oliwą i dokładnie wmasowuję przyprawy, aby równomiernie otuliły kawałki mięsa.