Śledzik proboszcza nie ma sobie równych. Gospodyni z plebanii nie powstydziłaby się takiego

Idealny śledzik na Wigilię musi mieć zachowane odpowiednie proporcje. Płaty nie mogą być za słone. Dodatki powinny być wyraziste, ale nie mogą zdominować przekąski. Warto postawić na klasykę, a sukces gwarantowany.

Śledzie proboszcza to świetna przekąska na Wigilię lub sylwestraŚledzie proboszcza to świetna przekąska na Wigilię lub sylwestra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Śledzie proboszcza idealnie wpisują się w gust starszego pokolenia, ale nie tylko. Ta sprawdzona receptura dogodzi wszystkim wielbicielom tradycyjnej przystawki. Droga do sukcesu jest prosta i nie wymaga skomplikowanych dodatków. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Prosty przepis na śledzie proboszcza

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych z oleju lub słonej zalewy (waga po odsączeniu),
  • 200 g marynowanych grzybów – mogą być pieczarki,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 2 g soli,
  • 2 g świeżo mielonego pieprzu.

Wykonanie w 3 prostych krokach:

  1. Odsącz śledzie i grzyby z zalewy, obierz cebulę i wyciśnij sok z cytryny. Jeśli masz śledzie z solanki, musisz je wcześniej namoczyć.
  2. Filety pokrój na mniejsze kawałki, cebulę w pióra, grzybki w kostkę, drobno posiekaj pietruszkę.
  3. Wszystkie składniki przełóż do słoika, zalej olejem, a na koniec dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Czy tak przygotowane śledzie można jeść od razu?

Teoretycznie tak, ale pełnię smaku śledzie proboszcza osiągają dopiero po kilku godzinach w lodówce. Zakręcony słoik warto odstawić do schłodzenia i dopiero następnego dnia podać na wigilijny stół. Domowe śledzie w słoiku nie są hermetycznie zamknięte, więc należy je spożyć w ciągu trzech dni od przygotowania.

Jakie śledzie wybrać do świątecznej przystawki?

Podstawowym składnikiem przekąski są filety w oleju lub słonej zalewie. Mogą być à la matias, czyli takie, które bez problemu znajdziesz w większości sklepów przed Świętami. Płaty z solanki często są sprzedawane z beczki, na której nie widnieje data ich przydatności do spożycia. Jak sprawdzić, czy są świeże?

Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor zalewy. To, że woda jest mętna, nie powinno budzić twoich zastrzeżeń. Jednak żółty odcień i domieszka piany są wyraźnymi sygnałami alarmowymi.


Ważny jest także kolor śledzi. Nie kupujesz filetów o żółtym odcieniu – to znak, że już od dawna leżą w tej beczce. Uważasz także na kolor biały – być może filety zostały poddane obróbce z dodatkiem wody utlenionej. Idealne są śledzie o jasnoszarej barwie, bez budzących zastrzeżeń plam czy nalotów.


Śledzie z beczki będą mniej słone i o wiele smaczniejsze, jeśli odpowiednio się nimi zajmiesz. Istnieje wiele skutecznych trików na moczenie śledzi. Najpopularniejsze jest moczenie w wodzie lub mleku, ale warto przetestować różne rozwiązania.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni