Na każdą domówkę robię śledzie po węgiersku. Każdy pyta o przepis, bo smak jest nieziemski

Ten przepis przekonał do siebie nawet tych, którzy wcześniej na widok śledzi twierdzili, że już nie są głodni. Kawałki ryby zanurzone w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to prawdziwy rarytas. Nie ma co liczyć, że zostanie po imprezie - znika w mgnieniu oka.

Śledzie po węgierskuŚledzie po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie to nie tylko stały bywalec na wigilijnym stole, ale również uwielbiana przez wielu przekąska imprezowa. Ten w oleju czy w śmietanie szybko odejdzie w zapomnienie, gdy na stole pojawi się śledź po węgiersku. Kusi zapachem i aromatem, zachwyca smakiem i szybko staje się ulubioną przekąską na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Śledzie po węgiersku

Chociaż śledzie kojarzą się bardziej z kuchnią skandynawską, a Węgry słyną z gulaszu z papryką, to połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Kawałki ryby zatopione w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką robią furorę na stole.

Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko.
Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko. © Adobe Stock

Idealnie sprawdzą się na kolację, na domówce zachwycą gości, a i na świątecznym stole doskonale się odnajdą. Śledzie po węgiersku to przepis, który zdecydowanie warto zapisać.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matias w oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10 proc.,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie przełóż do pojemnika i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie spróbuj, czy są odpowiedni słone. Jeśli tak, zmień wodę i pozostaw jeszcze przez chwilę.
  2. Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w nieduże paski.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  6. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż puszczą wodę.
  7. Następnie dorzuć paprykę i duś przez 2-3 minuty.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Dopraw słodką i ostrą papryką.
  9. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia.
  10. Do wystudzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie i wymieszaj.
  11. Przełóż do słoika lub pojemnika i zamknij.
  12. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na kilka godzin.

Gdy smaki się przegryzą, śledzie po węgiersku są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇