Na każdą domówkę robię śledzie po węgiersku. Każdy pyta o przepis, bo smak jest nieziemski

Ten przepis przekonał do siebie nawet tych, którzy wcześniej na widok śledzi twierdzili, że już nie są głodni. Kawałki ryby zanurzone w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to prawdziwy rarytas. Nie ma co liczyć, że zostanie po imprezie - znika w mgnieniu oka.

Śledzie po węgierskuŚledzie po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie to nie tylko stały bywalec na wigilijnym stole, ale również uwielbiana przez wielu przekąska imprezowa. Ten w oleju czy w śmietanie szybko odejdzie w zapomnienie, gdy na stole pojawi się śledź po węgiersku. Kusi zapachem i aromatem, zachwyca smakiem i szybko staje się ulubioną przekąską na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Śledzie po węgiersku

Chociaż śledzie kojarzą się bardziej z kuchnią skandynawską, a Węgry słyną z gulaszu z papryką, to połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Kawałki ryby zatopione w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką robią furorę na stole.

Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko.
Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko. © Adobe Stock

Idealnie sprawdzą się na kolację, na domówce zachwycą gości, a i na świątecznym stole doskonale się odnajdą. Śledzie po węgiersku to przepis, który zdecydowanie warto zapisać.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matias w oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10 proc.,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie przełóż do pojemnika i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie spróbuj, czy są odpowiedni słone. Jeśli tak, zmień wodę i pozostaw jeszcze przez chwilę.
  2. Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w nieduże paski.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  6. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż puszczą wodę.
  7. Następnie dorzuć paprykę i duś przez 2-3 minuty.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Dopraw słodką i ostrą papryką.
  9. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia.
  10. Do wystudzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie i wymieszaj.
  11. Przełóż do słoika lub pojemnika i zamknij.
  12. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na kilka godzin.

Gdy smaki się przegryzą, śledzie po węgiersku są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa