InspiracjeNa każdą domówkę robię śledzie po węgiersku. Każdy pyta o przepis, bo smak jest nieziemski

Na każdą domówkę robię śledzie po węgiersku. Każdy pyta o przepis, bo smak jest nieziemski

Ten przepis przekonał do siebie nawet tych, którzy wcześniej na widok śledzi twierdzili, że już nie są głodni. Kawałki ryby zanurzone w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to prawdziwy rarytas. Nie ma co liczyć, że zostanie po imprezie - znika w mgnieniu oka.

Śledzie po węgiersku
Śledzie po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.11.2024 11:50

Śledzie to nie tylko stały bywalec na wigilijnym stole, ale również uwielbiana przez wielu przekąska imprezowa. Ten w oleju czy w śmietanie szybko odejdzie w zapomnienie, gdy na stole pojawi się śledź po węgiersku. Kusi zapachem i aromatem, zachwyca smakiem i szybko staje się ulubioną przekąską na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po węgiersku

Chociaż śledzie kojarzą się bardziej z kuchnią skandynawską, a Węgry słyną z gulaszu z papryką, to połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Kawałki ryby zatopione w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką robią furorę na stole.

Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko.
Śledzie po węgiersku przygotujesz bardzo szybko. © Adobe Stock

Idealnie sprawdzą się na kolację, na domówce zachwycą gości, a i na świątecznym stole doskonale się odnajdą. Śledzie po węgiersku to przepis, który zdecydowanie warto zapisać.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matias w oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10 proc.,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie przełóż do pojemnika i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie spróbuj, czy są odpowiedni słone. Jeśli tak, zmień wodę i pozostaw jeszcze przez chwilę.
  2. Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w nieduże paski.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  6. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż puszczą wodę.
  7. Następnie dorzuć paprykę i duś przez 2-3 minuty.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Dopraw słodką i ostrą papryką.
  9. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia.
  10. Do wystudzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie i wymieszaj.
  11. Przełóż do słoika lub pojemnika i zamknij.
  12. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na kilka godzin.

Gdy smaki się przegryzą, śledzie po węgiersku są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

przepisśledzieprzepisy na śledzie
Zobacz także