Na każdą domówkę robię śledzie po węgiersku. Każdy pyta o przepis, bo smak jest nieziemski
Ten przepis przekonał do siebie nawet tych, którzy wcześniej na widok śledzi twierdzili, że już nie są głodni. Kawałki ryby zanurzone w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to prawdziwy rarytas. Nie ma co liczyć, że zostanie po imprezie - znika w mgnieniu oka.
13.11.2024 11:50
Śledzie to nie tylko stały bywalec na wigilijnym stole, ale również uwielbiana przez wielu przekąska imprezowa. Ten w oleju czy w śmietanie szybko odejdzie w zapomnienie, gdy na stole pojawi się śledź po węgiersku. Kusi zapachem i aromatem, zachwyca smakiem i szybko staje się ulubioną przekąską na imprezach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po węgiersku
Chociaż śledzie kojarzą się bardziej z kuchnią skandynawską, a Węgry słyną z gulaszu z papryką, to połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Kawałki ryby zatopione w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką robią furorę na stole.
Idealnie sprawdzą się na kolację, na domówce zachwycą gości, a i na świątecznym stole doskonale się odnajdą. Śledzie po węgiersku to przepis, który zdecydowanie warto zapisać.
Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la matias w oleju,
- 1 średnia cebula,
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta chili,
- pół łyżeczki cukru,
- 5 łyżek octu spirytusowego 10 proc.,
- 6 łyżek wody,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śledzie przełóż do pojemnika i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie spróbuj, czy są odpowiedni słone. Jeśli tak, zmień wodę i pozostaw jeszcze przez chwilę.
- Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w nieduże paski.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż puszczą wodę.
- Następnie dorzuć paprykę i duś przez 2-3 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Dopraw słodką i ostrą papryką.
- Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonego sosu wrzuć pokrojone śledzie i wymieszaj.
- Przełóż do słoika lub pojemnika i zamknij.
- Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na kilka godzin.
Gdy smaki się przegryzą, śledzie po węgiersku są już gotowe do jedzenia. Smacznego!