Moja babcia robi śledzie w śmietanie tak samo od 50 lat. W każde święta nie możemy się ich doczekać

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych śledzi. Absolutną mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja babcia. Wszyscy z utęsknieniem czekają, aż półmisek z rybą w śmietanie pojawi się na stole.

Śledzie w śmietanie - PysznościŚledzie w śmietanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań przy stole i podtrzymywania tradycji. Mogą być one również kulinarne, tak jak w moim domu. Od 50 lat w rodzinie krąży przepis na pyszne śledzie w śmietanie, które po mistrzowsku przygotowuje moja babcia. Nikt nie robi ich lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Śledzie w śmietanie

Wigilijny wieczór rybami stoi i koło karpia czy ryby po grecku na stole pojawiają się śledzie w różnej odsłonie. W moim domu nie może zabraknąć śledzi w śmietanie, które od lat przygotowuje babcia. Jej przepis jest prosty, ale odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że nie ma sobie równych.

Śledzie w śmietanie - Pyszności
Śledzie w śmietanie - Pyszności © Canva | iko636

Sekretem jej przepisu jest dodanie do dania kilku marynowanych grzybków, które świetnie podkręcają smak. W potrawie nie ma za to jabłka, które znacznie częściej pojawia się w przepisach. To danie wigilijne smakuje tak dobrze, że jako pierwsze znika ze stołu.

Składniki:

  • 8-10 niewielkich płatów solonych śledzi à la matias,
  • 5 cebul,
  • duży kubek śmietany 18 proc.,
  • ok. 100 g marynowanych grzybków,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz 2 godziny wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli. W międzyczasie zmieniaj wodę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody tak, aby przykryła warzywa.
  3. Dorzuć kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
  4. Wciśnij sok z cytyny, uważając, aby nie wpadły pestki.
  5. Dodaj odrobinę soli oraz cukru i gotuj na wolny ogniu, aż cebula stanie się miękka.
  6. Odlej nadmiar wody i odstaw do wystudzenia.
  7. Dodaj do cebuli śmietanę, majonez oraz pokrojone na mniejsze kawałki śledzie.
  8. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz pokrojone marynowane grzybki i dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Tak przygotowane śledzie biją na głowę wszystkie gotowce. Przepis jest prosty, szybki i nie wymaga za dużo pracy. Moja rodzina wprost za nim przepada.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje