Moja babcia robi śledzie w śmietanie tak samo od 50 lat. W każde święta nie możemy się ich doczekać
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych śledzi. Absolutną mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja babcia. Wszyscy z utęsknieniem czekają, aż półmisek z rybą w śmietanie pojawi się na stole.
21.12.2023 10:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań przy stole i podtrzymywania tradycji. Mogą być one również kulinarne, tak jak w moim domu. Od 50 lat w rodzinie krąży przepis na pyszne śledzie w śmietanie, które po mistrzowsku przygotowuje moja babcia. Nikt nie robi ich lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie w śmietanie
Wigilijny wieczór rybami stoi i koło karpia czy ryby po grecku na stole pojawiają się śledzie w różnej odsłonie. W moim domu nie może zabraknąć śledzi w śmietanie, które od lat przygotowuje babcia. Jej przepis jest prosty, ale odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że nie ma sobie równych.
Sekretem jej przepisu jest dodanie do dania kilku marynowanych grzybków, które świetnie podkręcają smak. W potrawie nie ma za to jabłka, które znacznie częściej pojawia się w przepisach. To danie wigilijne smakuje tak dobrze, że jako pierwsze znika ze stołu.
Składniki:
- 8-10 niewielkich płatów solonych śledzi à la matias,
- 5 cebul,
- duży kubek śmietany 18 proc.,
- ok. 100 g marynowanych grzybków,
- 2-3 łyżki majonezu,
- łyżka posiekanego koperku,
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól, pieprz do smaku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz 2 godziny wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli. W międzyczasie zmieniaj wodę.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody tak, aby przykryła warzywa.
- Dorzuć kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
- Wciśnij sok z cytyny, uważając, aby nie wpadły pestki.
- Dodaj odrobinę soli oraz cukru i gotuj na wolny ogniu, aż cebula stanie się miękka.
- Odlej nadmiar wody i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj do cebuli śmietanę, majonez oraz pokrojone na mniejsze kawałki śledzie.
- Dorzuć posiekany szczypiorek oraz pokrojone marynowane grzybki i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowane śledzie biją na głowę wszystkie gotowce. Przepis jest prosty, szybki i nie wymaga za dużo pracy. Moja rodzina wprost za nim przepada.