PrzepisBoże NarodzenieMoja babcia robi śledzie w śmietanie tak samo od 50 lat. W każde święta nie możemy się ich doczekać

Moja babcia robi śledzie w śmietanie tak samo od 50 lat. W każde święta nie możemy się ich doczekać

Śledzie w śmietanie - Pyszności
Śledzie w śmietanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.12.2023 10:29

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych śledzi. Absolutną mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja babcia. Wszyscy z utęsknieniem czekają, aż półmisek z rybą w śmietanie pojawi się na stole.

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań przy stole i podtrzymywania tradycji. Mogą być one również kulinarne, tak jak w moim domu. Od 50 lat w rodzinie krąży przepis na pyszne śledzie w śmietanie, które po mistrzowsku przygotowuje moja babcia. Nikt nie robi ich lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie w śmietanie

Wigilijny wieczór rybami stoi i koło karpia czy ryby po grecku na stole pojawiają się śledzie w różnej odsłonie. W moim domu nie może zabraknąć śledzi w śmietanie, które od lat przygotowuje babcia. Jej przepis jest prosty, ale odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że nie ma sobie równych.

Śledzie w śmietanie - Pyszności
Śledzie w śmietanie - Pyszności© Canva | iko636

Sekretem jej przepisu jest dodanie do dania kilku marynowanych grzybków, które świetnie podkręcają smak. W potrawie nie ma za to jabłka, które znacznie częściej pojawia się w przepisach. To danie wigilijne smakuje tak dobrze, że jako pierwsze znika ze stołu.

Składniki:

  • 8-10 niewielkich płatów solonych śledzi à la matias,
  • 5 cebul,
  • duży kubek śmietany 18 proc.,
  • ok. 100 g marynowanych grzybków,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz 2 godziny wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli. W międzyczasie zmieniaj wodę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody tak, aby przykryła warzywa.
  3. Dorzuć kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
  4. Wciśnij sok z cytyny, uważając, aby nie wpadły pestki.
  5. Dodaj odrobinę soli oraz cukru i gotuj na wolny ogniu, aż cebula stanie się miękka.
  6. Odlej nadmiar wody i odstaw do wystudzenia.
  7. Dodaj do cebuli śmietanę, majonez oraz pokrojone na mniejsze kawałki śledzie.
  8. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz pokrojone marynowane grzybki i dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Tak przygotowane śledzie biją na głowę wszystkie gotowce. Przepis jest prosty, szybki i nie wymaga za dużo pracy. Moja rodzina wprost za nim przepada.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także