Przygotuj śledzie pod pierzynką z piekarnika na święta. Gościom opadną szczęki
Śledzie i pierniki to dwa powszechnie wykorzystywane podczas świąt Bożego Narodzenia składniki. A co powiesz na to, żeby połączyć je oba i stworzyć z nich jedno, niepowtarzalne danie? Chociaż brzmi to jak kulinarne szaleństwo, to wkrótce sam się przekonasz, że nikt tu nie postradał zmysłów, a powstałe danie smakuje po prostu bosko.
21.12.2023 10:02
Istnieje wiele świątecznych przepisów z wykorzystaniem śledzia. Przygotowane w śmietanie, galarecie, oleju, occie czy musztardzie małe rybki to polski kanon wigilijny i raczej nic nie zapowiada, żeby miało się to w najbliższym czasie zmienić. I bardzo dobrze! My jednak proponujemy, żeby do tego zacnego grona tradycyjnych receptur dołączyła jeszcze ta na śledzie pod piernikową pierzyną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż z pozoru połączenie śledzi (słonych, tłustych, wytrawnych) i pierników (słodkich i korzennych) wydaje się pomysłem niepoprawnym pod względem kulinarnym, to uwierz nam na słowo, że nie ma w tym żadnej pomyłki. Co więcej, powstały z pierników sos, który będziemy łączyć ze śledziami, nie jest wcale wymysłem nowym, czymś opracowanym przez samozwańczych kucharzy z TikToka. O nie, okazuje się, że takie połączenie ma już swoje lata i ma korzenie w tradycji. Niech więc stanie się jej zadość — co ty na to?
Śledzie pod pierzyną piernikową
Składniki:
- 4-5 solonych płatów śledziowych,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 ziaren pieprzu,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżka suszonego imbiru,
- 125 g wysuszonego piernika lub pierników bez lukru,
- 125 g orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1/2 łyżki tartego imbiru.
Składniki:
- Filety namaczaj przez przynajmniej kilka godzin. W tym czasie zmień im parę razy wodę na czystą. Następnie odsącz, pokrój na mniejsze kawałki i osusz.
- W garnku podgrzej olej, goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, laskę cynamonu i łyżkę suszonego imbiru. Po kilku minutach odstaw do ostygnięcia.
- Śledzie przełóż do czystych słoików i zalej przygotowanym płynem. Wstaw do lodówki na 2-3 dni.
- Piernik zetrzyj lub zmiksuj. Dodaj do niego drobno posiekane orzechy włoskie, ocet balsamiczny, tarty imbir oraz podgrzany miód. Całość dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanym sosem podawaj śledzie. Smacznego!