Do ciasta na pierogi dodaj porządną łyżkę. Będą pięknie się lepić i nie popękają

Jak zrobić idealne pierogi? Co dodać do mąki i wody, żeby ciasto było łatwe do rozwałkowania, dobrze się lepiło i miało przyjemnie miękką konsystencję? Ten składnik większość z nas trzyma na półce w lodówce.

Lepienie pierogówLepienie pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miękkie i elastyczne, ale niesprężyste, by nie wracało podczas wałkowania. Niekleiste, ale nadające się do bezproblemowego lepienia pierogów, do tego niewysychające za szybko i delikatne. Wiele byśmy chcieli od ciasta na pierogi, tylko jak uzyskać tę idealną masę? Wystarczy skorzystać z jednego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?

Najlepszy, najprostszy przepis na ciasto na pierogi zakłada użycie trzech składników: wody, mąki i soli. Kluczem do sukcesu jest dbałość o szczegóły. O ile w przypadku soli nie ma specjalnych wytycznych, o tyle mąka i woda powinny spełniać pewne warunki, by na ich bazie można było wyrobić miękkie i delikatne ciasto.

W przypadku wody zadbać należy o to, by była przegotowana i ciepła, nawet gorąca. Dlaczego? Wówczas mąka się zaparzy, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i elastyczne, będzie łatwiej się zagniatać i nie będzie stawiało oporu podczas wałkowania.

W kwestii mąki najlepiej jest postawić na białą mąkę pszenną typu 500 lub 650. Zagwarantuje ona, że ciasto będzie elastyczne, wilgotne i delikatne, nie trzeba będzie się martwić, że coś się nie zlepi lub będzie zbyt suche. Natomiast przygotowując ciasto z mąk pełnoziarnistych, pamiętaj, by dodać więcej wody. Ponadto ciasto na pierogi z mąki z pełnego przemiału po ugotowaniu może okazać się twardawe.

pierogi
pierogi © Pixabay

Co dodać do ciasta na pierogi, żeby było miękkie i elastyczne?

To jednak nie koniec, gdyż wariacji na temat przepisów na pierogi jest co najmniej kilka. Jedne zakładają dodatek jajek, inne samych żółtek, kolejne - oleju, a jeszcze bardziej rozbudowane receptury na liście składników zawierają i jajka, i tłuszcz. Warto w tym miejscu na chwilę przystanąć, gdyż o ile jajka mogą spowodować, że ciasto będzie twarde, tak dodatek tłuszczu może pomóc w wyrobieniu miękkiego, delikatnego ciasta.

Sekret tkwi w tym, na jaki rodzaj tłuszczu stawiamy. My polecamy, by do ciasta na pierogi dodać porządną łyżkę masła (wcześniej warto je rozpuścić i nieco schłodzić). Dla wielu osób jest to dodatek zbędny, bo z samej wody i mąki również bez problemu zagnieciemy miękkie ciasto. Masło jednak spełni jeszcze jedną rolę: sprawi, że ciasto nie będzie wysychać.

Na 300 gramów mąki przygotuj ok. 200 ml gorącej wody i 25 g miękkiego masła (a także sól). Masło rozpuścić w wodzie i tak przygotowany płyn wlewaj partiami do zagłębienia zrobionego w mące (z mąki usyp kopczyk, a pośrodku wydrąż dziurę). Dodaj sól i zagnieć ciasto. Gotowe odstaw przykryte lub owinięte folią na co najmniej 15 minut, by odpoczęło (warunek konieczny!). Po tym czasie możesz zabrać się za lepienie pierogów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej