PoradyDo ciasta na pierogi dodaj porządną łyżkę. Będą pięknie się lepić i nie popękają

Do ciasta na pierogi dodaj porządną łyżkę. Będą pięknie się lepić i nie popękają

Lepienie pierogów
Lepienie pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.12.2023 09:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić idealne pierogi? Co dodać do mąki i wody, żeby ciasto było łatwe do rozwałkowania, dobrze się lepiło i miało przyjemnie miękką konsystencję? Ten składnik większość z nas trzyma na półce w lodówce.

Miękkie i elastyczne, ale niesprężyste, by nie wracało podczas wałkowania. Niekleiste, ale nadające się do bezproblemowego lepienia pierogów, do tego niewysychające za szybko i delikatne. Wiele byśmy chcieli od ciasta na pierogi, tylko jak uzyskać tę idealną masę? Wystarczy skorzystać z jednego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?

Najlepszy, najprostszy przepis na ciasto na pierogi zakłada użycie trzech składników: wody, mąki i soli. Kluczem do sukcesu jest dbałość o szczegóły. O ile w przypadku soli nie ma specjalnych wytycznych, o tyle mąka i woda powinny spełniać pewne warunki, by na ich bazie można było wyrobić miękkie i delikatne ciasto.

W przypadku wody zadbać należy o to, by była przegotowana i ciepła, nawet gorąca. Dlaczego? Wówczas mąka się zaparzy, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i elastyczne, będzie łatwiej się zagniatać i nie będzie stawiało oporu podczas wałkowania.

W kwestii mąki najlepiej jest postawić na białą mąkę pszenną typu 500 lub 650. Zagwarantuje ona, że ciasto będzie elastyczne, wilgotne i delikatne, nie trzeba będzie się martwić, że coś się nie zlepi lub będzie zbyt suche. Natomiast przygotowując ciasto z mąk pełnoziarnistych, pamiętaj, by dodać więcej wody. Ponadto ciasto na pierogi z mąki z pełnego przemiału po ugotowaniu może okazać się twardawe.

pierogi
pierogi© Pixabay

Co dodać do ciasta na pierogi, żeby było miękkie i elastyczne?

To jednak nie koniec, gdyż wariacji na temat przepisów na pierogi jest co najmniej kilka. Jedne zakładają dodatek jajek, inne samych żółtek, kolejne - oleju, a jeszcze bardziej rozbudowane receptury na liście składników zawierają i jajka, i tłuszcz. Warto w tym miejscu na chwilę przystanąć, gdyż o ile jajka mogą spowodować, że ciasto będzie twarde, tak dodatek tłuszczu może pomóc w wyrobieniu miękkiego, delikatnego ciasta.

Sekret tkwi w tym, na jaki rodzaj tłuszczu stawiamy. My polecamy, by do ciasta na pierogi dodać porządną łyżkę masła (wcześniej warto je rozpuścić i nieco schłodzić). Dla wielu osób jest to dodatek zbędny, bo z samej wody i mąki również bez problemu zagnieciemy miękkie ciasto. Masło jednak spełni jeszcze jedną rolę: sprawi, że ciasto nie będzie wysychać.

Na 300 gramów mąki przygotuj ok. 200 ml gorącej wody i 25 g miękkiego masła (a także sól). Masło rozpuścić w wodzie i tak przygotowany płyn wlewaj partiami do zagłębienia zrobionego w mące (z mąki usyp kopczyk, a pośrodku wydrąż dziurę). Dodaj sól i zagnieć ciasto. Gotowe odstaw przykryte lub owinięte folią na co najmniej 15 minut, by odpoczęło (warunek konieczny!). Po tym czasie możesz zabrać się za lepienie pierogów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także