Do ciasta na pierogi dodaj porządną łyżkę. Będą pięknie się lepić i nie popękają

Jak zrobić idealne pierogi? Co dodać do mąki i wody, żeby ciasto było łatwe do rozwałkowania, dobrze się lepiło i miało przyjemnie miękką konsystencję? Ten składnik większość z nas trzyma na półce w lodówce.

Lepienie pierogówLepienie pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miękkie i elastyczne, ale niesprężyste, by nie wracało podczas wałkowania. Niekleiste, ale nadające się do bezproblemowego lepienia pierogów, do tego niewysychające za szybko i delikatne. Wiele byśmy chcieli od ciasta na pierogi, tylko jak uzyskać tę idealną masę? Wystarczy skorzystać z jednego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?

Najlepszy, najprostszy przepis na ciasto na pierogi zakłada użycie trzech składników: wody, mąki i soli. Kluczem do sukcesu jest dbałość o szczegóły. O ile w przypadku soli nie ma specjalnych wytycznych, o tyle mąka i woda powinny spełniać pewne warunki, by na ich bazie można było wyrobić miękkie i delikatne ciasto.

W przypadku wody zadbać należy o to, by była przegotowana i ciepła, nawet gorąca. Dlaczego? Wówczas mąka się zaparzy, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i elastyczne, będzie łatwiej się zagniatać i nie będzie stawiało oporu podczas wałkowania.

W kwestii mąki najlepiej jest postawić na białą mąkę pszenną typu 500 lub 650. Zagwarantuje ona, że ciasto będzie elastyczne, wilgotne i delikatne, nie trzeba będzie się martwić, że coś się nie zlepi lub będzie zbyt suche. Natomiast przygotowując ciasto z mąk pełnoziarnistych, pamiętaj, by dodać więcej wody. Ponadto ciasto na pierogi z mąki z pełnego przemiału po ugotowaniu może okazać się twardawe.

pierogi
pierogi © Pixabay

Co dodać do ciasta na pierogi, żeby było miękkie i elastyczne?

To jednak nie koniec, gdyż wariacji na temat przepisów na pierogi jest co najmniej kilka. Jedne zakładają dodatek jajek, inne samych żółtek, kolejne - oleju, a jeszcze bardziej rozbudowane receptury na liście składników zawierają i jajka, i tłuszcz. Warto w tym miejscu na chwilę przystanąć, gdyż o ile jajka mogą spowodować, że ciasto będzie twarde, tak dodatek tłuszczu może pomóc w wyrobieniu miękkiego, delikatnego ciasta.

Sekret tkwi w tym, na jaki rodzaj tłuszczu stawiamy. My polecamy, by do ciasta na pierogi dodać porządną łyżkę masła (wcześniej warto je rozpuścić i nieco schłodzić). Dla wielu osób jest to dodatek zbędny, bo z samej wody i mąki również bez problemu zagnieciemy miękkie ciasto. Masło jednak spełni jeszcze jedną rolę: sprawi, że ciasto nie będzie wysychać.

Na 300 gramów mąki przygotuj ok. 200 ml gorącej wody i 25 g miękkiego masła (a także sól). Masło rozpuścić w wodzie i tak przygotowany płyn wlewaj partiami do zagłębienia zrobionego w mące (z mąki usyp kopczyk, a pośrodku wydrąż dziurę). Dodaj sól i zagnieć ciasto. Gotowe odstaw przykryte lub owinięte folią na co najmniej 15 minut, by odpoczęło (warunek konieczny!). Po tym czasie możesz zabrać się za lepienie pierogów.

Wybrane dla Ciebie

Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
To najlepszy przepis na wilgotne muffinki. Wychodzą idealne za każdym razem
To najlepszy przepis na wilgotne muffinki. Wychodzą idealne za każdym razem
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie