Zanim zamrozisz pierogi, pamiętaj o jednym. Inaczej popękają

Przygotowane przed świętami i zamrożone pierogi (jak również uszka) będą po ugotowaniu tak samo pyszne, jak te świeżo zrobione. Wystarczy wiedzieć, jak przygotować lepiaki do mrożenia. To bardzo proste i wbrew pozorom - niewymagające wcześniejszego ich obgotowania.

Jak zamrozić pierogi?Jak zamrozić pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi mrożone niczym nie ustępują tym świeżo zrobionym, pod warunkiem że są odpowiednio przechowywane w zamrażalce. Bardzo łatwo o błąd w tej materii, skutkujący rozgotowanymi, klejącymi się pierogami lub przeciwnie - suchymi i pękającymi. Jak zatem prawidłowo mrozić pierogi, by zachowały swoje walory?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Jak zamrozić pierogi?

Surowe czy ugotowane? Wbrew powszechnej opinii najlepiej jest mrozić jeszcze surowe pierogi. Dzięki temu zachowają swoje walory, nie skleją się i nie rozgotują już podczas obróbki. Jak zatem zamrozić surowe pierogi?

Surowe pierogi oprósz mąką i ułóż na desce lub tacce. Lepiaki poukładaj tak, by nie stykały się ze sobą. Następnie odstaw je na ok. 30-40 minut, aby nieco przeschły. Tak przygotowane pierogi następnie ostrożnie wsuń do zamrażalnika i pozostaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz przełożyć je do woreczków przeznaczonych do mrożenia. Tak przygotowane pierogi można przechowywać nawet do 3 miesięcy.

Jak zamrozić pierogi?
Jak zamrozić pierogi? © Pixabay

Czy można gotować pierogi przed zamrożeniem?

Pierogi, które zostały najpierw ugotowane, a potem zamrożone, mają tendencję do rozpadania się podczas kolejnego procesu gotowania. Jednak istnieje sposób na przygotowanie smacznych, mrożonych pierogów. Kluczem jest proces zwany blanszowaniem.

Pierwszym krokiem jest wrzucenie pierogów do wrzącej wody, lekko osolonej i z dodatkiem odrobiny oleju. Pierogi powinny pozostać w wodzie przez około 30 sekund. Następnie przygotuj tackę - posyp ją mąką lub posmaruj olejem. Pierogi rozłóż na przygotowanej tacy, tak by nie stykały się ze sobą i pozostaw je do wystygnięcia.

Kiedy pierogi wystygną, umieść tackę w zamrażarce na około 2 godziny. Po tym czasie zamrożone pierogi podziel na porcje według własnego uznania i umieść w woreczkach do mrożenia. Tak przygotowane pierogi schowaj z powrotem do zamrażarki.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek